- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα στον ΣΥΡΙΖΑ

18/12/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτική και επαγγελματική διαδρομή του «συνεπούς συνδικαλιστή» Δημήτρη Τσουκαλά, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με αφορμή τη δήλωση «πόθεν έσχες» και την αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ

 

Του Φώτη Παπούλια

 

Tsoukalas-Dimitris [1]Ηταν το μακρινό 1978, όταν ο Δημ. Τσουκαλάς «σοβαρός, βαθύτατα πολιτικός, με άποψη για την τακτική που θα έπρεπε να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ μόλις γινόταν κυβέρνηση, και για το πώς θα έπρεπε να δομηθεί το Κόμμα, ώστε να μην αποτελεί το σιδερένιο χέρι της κυβέρνησης, που στερείτο δημοσίων σχέσεων και που ουδέποτε χρεώθηκε τη ρετσινιά του προκλητικού» δραστηριοποιούνταν στην Α4 Αθήνας του ΠΑΣΟΚ. Από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα με γραμματέα τον Δ. Κουσελά.

 

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι για τον 65χρονο βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χάριν ενός μαθηματικού τύπου με τον οποίον υπολογίζεται το εφάπαξ του τραπεζικού υπαλλήλου έγινε «πρώτο θέμα» και ρίχτηκε για κάποιες ώρες στα «Τάρταρα» ενός αριστοτελικού(!) λαϊκισμού, στο όνομα του οποίου όταν κάποιος είναι αριστερός απαγορεύεται διά ροπάλου να έχει προσποριστεί νόμιμες απολαβές από τον ιδιωτικό τομέα΄ παρένθεση: κάπως έτσι είχε πληρώσει πριν από χρόνια το «μάρμαρο» και ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος επειδή ήταν ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές…

 

Σύγκρουση με τους εκσυγχρονιστές

 

Επί «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ», ο επί σειράν ετών πρόεδρος της ΟΤΟΕ, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού εργασιακού συμβουλίου της τράπεζας ABN – AMRO, με μεταπτυχιακές σπουδές στα Ναυτιλιακά στην Ουαλία «άρχισε να διαφοροποιείται και να κρατά μια στάση κριτικής, η οποία συχνά έφτανε στα όρια της οξείας αντιπαράθεσης προδιαγράφοντας και το μέλλον του», λένε σήμερα στελέχη και τότε φίλοι του στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επισημαίνουν «βρέθηκε απέναντι στον Σημίτη, δεν υπήρξε ποτέ φίλος του Ευάγγ. Βενιζέλου, ούτε και του Γ. Παπανδρέου, μάλλον ανήκει στη σχολή των συνεπών συνδικαλιστών». Για την ιστορία «δεν πήρε ποτέ κυβερνητικό θώκο, αντίθετα είχε ενεργοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και στα κινήματα» λένε συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων με τους οποίους κατά καιρούς είχε συνεργαστεί.

 

Στάθηκε απέναντι στον Τ. Γιαννίτση και την τότε απόπειρά του για αλλαγές στο Ασφαλιστικό και ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις για την κατοχύρωση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

 

Οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ ήταν πλέον στο «κόκκινο» και τον Νοέμβριο του 2011 συνέπλευσε με το Ενωτικό Μέτωπο, την πολιτική κίνηση που είχε συγκροτήσει ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Παν. Κουρουμπλής, μαζί με τους Ν. Κοτζιά, Αλ. Μητρόπουλο, αναλαμβάνοντας την -παλιά του τέχνη κόσκινο- επιτροπή συγκρότησης δημόσιου τραπεζικού τομέα.

 

Η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ανέφελη, αφού προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και έπρεπε να καμφθούν οι αντιρρήσεις για το ΠΑΣΟΚικό παρελθόν του, αλλά το γεγονός ότι είχε ήδη εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με το συνδυασμό «Αττική Συνεργασία – ΟΧΙ στο μνημόνιο» με επικεφαλής τον Αλ. Μητρόπουλο του άνοιξε τον δρόμο.

 

Επίθεση στους «βλαχοδήμαρχους»

 

Ο βουλευτής Επικρατείας, ο οποίος κρατάει χαμηλούς τόνους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και είναι από τους συνομιλητές του προέδρου για θέματα τραπεζικού ενδιαφέροντος, αν και είχε διαφωνήσει με την επίθεση του προέδρου κατά των «βλαχοδήμαρχων», συχνά – πυκνά εμφανίζεται στα τηλεοπτικά πάνελ και δεν ξεφεύγει ούτε κατ΄ ελάχιστον από την κομματική γραμμή. Και παρά το ήρεμο προφίλ δεν διστάζει να συγκρούεται με τους συνομιλητές του, υπερασπιζόμενος ακόμα και «τη βία κατά της εξουσίας». Και στη Βουλή οι «κόντρες» του με τον υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ, ως επικεφαλής της επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχουν προκαλέσει την οργή του Ν. Δένδια.

 

«Είναι το τυπικό κομματικό στέλεχος» σχολιάζουν οι σημερινοί «σύντροφοί» του, μερικοί εκ των οποίων εξακολουθούν να είναι καχύποπτοι απέναντί του λόγω του παρελθόντος του. Το ένα εκατομμύριο ευρώ αποζημίωση από ασφαλιστήριο συμβόλαιο προκάλεσε και την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος έκανε λόγο για «την καλύτερη διαφήμιση της ιδιωτικής ασφάλισης» προκαλώντας γενικότερη θυμηδία. Αυτό που δεν μπορεί να «χωνέψει» λόγω κουλτούρας και παράδοσης η πλειονότητα των αριστερών προφανώς δεν είναι το ποσόν, αλλά κυρίως το πώς συμβιβάζεται η ιδεολογία με τον εισπρακτικό… καπιταλισμό, και είναι βέβαιο ότι όσες ανακοινώσεις και να εκδώσει ο βουλευτής Επικρατείας δύσκολα θα πείσουν.

 

Ομως όσο το «πόθεν» θα υπερισχύει του «έσχες» οι πάντες θα είναι τρωτοί, ειδικά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όταν και πρώην υπουργοί κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες σε πανάκριβα τζιπ…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=160222