- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Δρομολογείται νέος μεταναστευτικός κώδικας

18/12/13 ΕΛΛΑΔΑ

Σε ένα ενιαίο κείμενο 21 νόμοι, 8 προεδρικά διατάγματα, πάνω από 40 υπουργικές αποφάσεις και δεκάδες διευκρινιστικές εγκύκλιοι, ως πρώτο βήμα για την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών

 

Της Ιωάννας Σωτήρχου

 

Στη χώρα όπου το αυτονόητο είναι το ζητούμενο, κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα πολιτικής, και μόνο το να δρομολογείται η θεσμοθέτησή του φαίνεται σπουδαίο. Κάπως έτσι και με τον νέο μεταναστευτικό κώδικα. Το ότι συμμαζεύτηκε το ασυμμάζευτο, δηλαδή 21 νόμοι, 8 προεδρικά διατάγματα, πάνω από 40 υπουργικές αποφάσεις και δεκάδες διευκρινιστικές εγκύκλιοι, σε ένα ενιαίο κείμενο, ίσως αποτελεί ένα βήμα για την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Αγγελος Συρίγος, κάτι που απομένει να δούμε όταν ψηφιστεί και εφαρμοστεί.

 

Ετσι ίσως οι μετανάστες πάψουν πια, μετά από σχεδόν 20 χρόνια μεταναστευτικής παρουσίας στη χώρα μας και δεκάδων νομοθετικών ρυθμίσεων, να είναι όμηροι της γραφειοκρατίας και να έχουν ληγμένες άδειες παραμονής. Εξέφρασε ακόμη τη βούληση του υπουργείου να επιλύσει σε μια θετική κατεύθυνση στο άμεσο μέλλον και το θέμα της ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών, την ονομαζόμενη δεύτερη γενιά, ενώ στην ουσία αποτελούν την πρώτη γενιά Ελλήνων, που ο κώδικας προσπερνά με κάποιες διευκολύνσεις για την απόκτηση άδειας παραμονής.

 

Η παρουσία του γενικού γραμματέα ήταν και η έκπληξη, καθώς δεν ήταν ανάμεσα στους ομιλητές, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν για τον νέο κώδικα το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Φόρουμ Μεταναστών και τη ΜΚΟ PRAKSIS, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη. Η οποία, όπως επισήμανε η Μαρία Κουβέλη, πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης, συμπίπτει με τη δίκη για τη δολοφονία του μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν…

 

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών, του Συνηγόρου του Πολίτη και της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μίλησαν για τον κώδικα περιγράφοντάς τον ως θετικό, ενώ έθιξαν την έλλειψη γενναιοδωρίας που χαρακτηρίζει ορισμένες πτυχές του.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που παρέχονται στους μετανάστες με την απόκτηση της άδειας παραμονής επί μακρόν διαμένοντος, που τους εξασφαλίζει ισοτιμία, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν και στην Ε.Ε. προς αναζήτηση εργασίας. Για τις προϋποθέσεις απόκτησης της άδειας, που αποτελεί οδηγία της Ε.Ε. και την οποία κατέχουν μόλις 1.000 από τους περίπου 600.000 νόμιμους μετανάστες στη χώρα, έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και έτσι απαιτούνται λιγότερα ένσημα και μικρότερο παράβολο από τα ισχύοντα, ενώ ανανεώνεται αυτόματα μετά τη λήξη της. Επιπλέον, διευκολύνεται και η οικογενειακή επανένωση καθώς απαιτείται μικρότερο εισόδημα για την επίτευξή της.

 

Διευκρινίστηκε ακόμη ότι καθώς δεν προβλέπονται μελλοντικά ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών, η μόνη διέξοδος είναι η αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών, που δύναται να χορηγήσει άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Κάτι που λύνει επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα με τις μετανάστριες που ενώ εργάζονται για χρόνια, κυρίως σε σπίτια, δεν έχουν άδεια παραμονής ή τους μετανάστες που εξέπεσαν της νομιμότητας και οι οποίοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν ξεπερνούν τους 20.000. Είναι γι’ αυτήν την κατηγορία που ζητήθηκε περισσότερη γενναιοδωρία στον νέο κώδικα, καθώς και για όσους έχουν παντρευτεί γηγενείς και δεν έχουν τακτοποιήσει τα χαρτιά τους, καθώς ο νέος κώδικας είναι πιο αυστηρός σε αυτό το σημείο και δεν επιτρέπει τη νομιμοποίηση παρά το γεγονός ότι η διοίκηση έχει τη δυνατότητα ανάκλησης αδειών σε περίπτωση που διαπιστώσει, για παράδειγμα, εικονικό γάμο.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=160289