- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Στην κατάψυξη το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ
19/12/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ως πρόσχημα προβάλλονται οι πιέσεις των τροϊκανών για κατάργηση του μονοπωλιακού καθεστώτος λειτουργίας των Εταιρειών Παροχής Αερίου
Σε βαθιά κατάψυξη βάζει η κυβέρνηση την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ λίγα 24ωρα πριν πέσουν οι υπογραφές για τη συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους της Socar και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωνε χθες, λίγο πριν κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom, ότι το φυσικό αέριο πωλείται στην Ελλάδα 43% ακριβότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Το πάγωμα αποφασίστηκε χθες σε κυβερνητική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγ. Βενιζέλο, στη οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Ως πρόσχημα προβάλλονται οι πιέσεις της τρόικας για κατάργηση του μονοπωλιακού καθεστώτος λειτουργίας των Εταιρειών Παροχής Αερίου (θυγατρικές της ΔΕΠΑ) που λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία αλλά και εκείνων που προβλέπεται να δημιουργηθούν στη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Κρίθηκε σκόπιμο να μη γίνει νέος διαγωνισμός έως ότου κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνήσουν για το αν, πότε και με ποιο τρόπο θα ανοίξει η λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται και εν όψει των υπογραφών που θα πέσουν το ερχόμενο Σάββατο μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του επικεφαλής της Socar, Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, για τη συμφωνία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ. Εντούτοις η οριστική συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει θέμα συμβατότητας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και καθώς είναι η πρώτη φορά που πωλείται διαχειριστής ενεργειακού δικτύου σε επιχείρηση εκτός Ε.Ε., που είναι παράλληλα παραγωγός και προμηθευτής φυσικού αερίου, θα θέσει συγκεκριμένους όρους.
Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για τη μείωση των τιμών προμήθειας του φυσικού αερίου, με τις πληροφορίες να φέρουν τις δύο πλευρές να «κλείνουν» σε μια μικρή έκπτωση κοντά στο 15%, χωρίς αναδρομική ισχύ όπως ζητούσε η ΔΕΠΑ.
Αν ισχύσει αυτό το ποσοστό το όφελος για τους Ελληνες καταναλωτές θα είναι ανεπαίσθητο, καθώς, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, η μέση τιμή λιανικής για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι 43% ακριβότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 10,17 ευρώ η κιλοβατώρα έναντι 7,10 ευρώ στην Ε.Ε.
Η ΔΕΠΑ υποστηρίζει από την πλευρά της ότι τα στοιχεία είναι παραπλανητικά, σημειώνοντας πως το οικιακό τιμολόγιο στην Ελλάδα είναι κατά 17% ακριβότερο και συγκεκριμένα οι τιμές για τη θέρμανση είναι 0,0772 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,658 ευρώ στην Ευρώπη και για το μαγείρεμα στην Ελλάδα είναι 0,0888 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0885 ευρώ στην Ευρώπη.
Βασίλης Γεώργας
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=160461
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε