- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

1,4 δισ. στον πολιτισμό από την Ε.Ε.

19/12/13 ART

Ταινίες, θέατρο, τηλεόραση, μεταφράσεις βιβλίων, πολιτιστική κληρονομιά και κάθε άλλος δημιουργικός τομέας θα μπορεί να επωφεληθεί. Θα διαρκέσει εφτά χρόνια και προβλέπει ακόμα και τραπεζικά δάνεια έως και 750 εκατ. ευρώ

 

Της Νόρας Ράλλη

 

Η επίτροπος για τον πολιτισμό Ανδρούλλα Βασιλείου [1]

Η επίτροπος για τον πολιτισμό Ανδρούλλα Βασιλείου

Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άτομα απασχολούν οι ευρωπαϊκοί τομείς πολιτισμού και δημιουργίας. Αυτό είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακό, ιδίως εάν ληφθεί επίσης υπόψη ο δευτερογενής αντίκτυπος σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και οι τεχνολογίες της πληροφορίας. Με τις ευκαιρίες, μάλιστα, που δίνει η μετάβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δημιουργικοί τομείς όπως αυτοί των Γραμμάτων και των Τεχνών δεν έχουν ακόμη πλήρως αξιοποιήσει το δυναμικό τους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το ευρωπαϊκό τοπίο χαρακτηρίζεται από πληθώρα πολιτισμών και γλωσσικών ζωνών, το οποίο περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες των δημιουργών να προσεγγίσουν ένα κοινό που βρίσκεται πέρα από τα όρια της πατρίδας τους, αλλά και με το χρόνιο έλλειμμα χρηματοδότησης από το οποίο υποφέρουν οι εν λόγω τομείς (λόγω έλλειψης ενδελεχούς γνώσης, οι τράπεζες τείνουν να θεωρούν τις δημιουργικές επιχειρήσεις ως «ριψοκίνδυνες», όταν υποβάλλουν αιτήσεις για χορήγηση δανείων), δημιουργεί νέες προκλήσεις. Σε αυτές καλείται να απαντήσει η Ε.Ε. Και η απάντηση δόθηκε, μέσω ενός νέου προγράμματος, με τίτλο «Δημιουργική Ευρώπη», που μόλις εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Η Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η Σύλβια Κόστα, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και εισηγήτρια για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» διευκρινίζουν: «Το νέο αυτό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο, διαθέτει προϋπολογισμό 1,46 δισ. ευρώ –για την επόμενη επταετία–, 9% περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα. Θα υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών και οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας: από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τις τέχνες του θεάματος, την πολιτιστική κληρονομιά και συναφείς τομείς. Ολοι θα επωφεληθούν. Συνολικά, το πρόγραμμα θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 250.000 καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου, 2.000 κινηματογραφικών αιθουσών, 800 ταινιών και 4.500 μεταφράσεων βιβλίων. Θα δημιουργήσει, επίσης, έναν νέο χρηματοπιστωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές πολιτιστικές και δημιουργικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια ύψους έως και 750 εκατ. ευρώ!»

 

Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν σταματάει στις οικονομικές επιχορηγήσεις. Προωθεί και νέες πρωτοβουλίες όπως το «σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς», οι «ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς», καθώς και πέντε βραβεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πολιτιστικής κληρονομιάς της Ε.Ε./Europa Nostra Awards, σύγχρονης αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας της Ε.Ε., ευρωπαϊκά βραβεία Border Breakers και βραβείο MEDIA της Ε.Ε.).

 

Ολη αυτή η οργανωμένη προσπάθεια ουσιαστικά αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους καλλιτέχνες να σταδιοδρομήσουν και εκτός των συνόρων της πατρίδας τους, καθώς και στο να διευρύνει την πρόσβαση στις τέχνες, με την προσέλκυση νέου κοινού –για παράδειγμα νέων και μη προνομιούχων ατόμων.

 

 

Info: Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τα κράτη-μέλη στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Σήμερα, μόλις ένα μικρό ποσοστό των 500 εκατ. πολιτών της Ε.Ε. έχει πρόσβαση σε πολιτιστικά έργα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=160483