- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Λέψιους 10
20/12/13 ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Του Γιώργου Σταματόπουλου
Η διεύθυνση του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. Εκεί ήταν το σπίτι που έμενε. Στο ισόγειο ήταν οίκος ανοχής, δεξιά και αριστερά ο πατριαρχικός ναός και το ελληνικό νοσοκομείο. Τόπος ιδανικός για τον ποιητή, όπου μπορούσαν να συναντηθούν οι ανάγκες του σώματος και του πνεύματος (του νοήματος).
Το σπίτι τούτο μεταφέρεται στην Αθήνα στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57) και «ζωντανεύει» σε τρεις παραστάσεις, η παραγωγή των οποίων φέρει την υπογραφή του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος σε κείμενο και σκηνοθεσία του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάγκου Ανδρεάδη, μουσική Γιώργου Παπαδάκη και κίνηση Χριστίνας Βασιλοπούλου και Ειρήνης Καραμανώλη. Οι παραστάσεις, με πρωταγωνιστές φοιτητές-ηθοποιούς των τεσσάρων ετών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, είναι σήμερα, αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, 9 μ.μ. και τις τρεις μέρες.
Ετσι τιμά το Ετος Καβάφη, που φεύγει, το Κέντρο Δράματος του Πανεπιστημίου. «Η παράσταση -διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου- υπογραμμίζει την πανανθρώπινη διάσταση του ερωτικού Καβάφη. Αναδεικνύει το πολυπολιτισμικό και το παραγνωρισμένο πολιτικό του στοιχείο και ζωντανεύει αρχαίες και νεότερες μορφές, φωνές, εικόνες και ήχους κλείνοντας με την ομαδική ερμηνεία της έξοχης μελοποίησης που έκανε η Νένα Βενετσάνου για το ποίημα “Γιατί τα σπάσαμε τα αγάλματά των”».
Το κείμενο της παράστασης αποτελείται από ένα μοντάζ ποιημάτων και δραματοποιημένων αυθεντικών στοιχείων από τη ζωή και τον περίγυρο του ποιητή. Ο υπηρέτης του, μετά τον θάνατο του Καβάφη, σε ρόλο αφηγητή ανακαλεί στη μνήμη του στιγμιότυπα και μορφές από το παρελθόν, ενώ η δράση αναπτύσσεται σε διαδοχικές εποχές. «Προς το τέλος, οι στίχοι του Καβάφη -διαβάζουμε πάντα- απαγγέλλονται σε δέκα γλώσσες σαν απάντηση σε όσους τον αμφισβήτησαν».
Το ρεπορτάζ λέει ότι το σπίτι στην Αλεξάνδρεια, που είχε ενοικιαστεί και επιπλωθεί από το ελληνικό κράτος με τη φροντίδα του αξέχαστου Μοσκώφ, κινδυνεύει σήμερα, λόγω κρίσης, να χαθεί. Οπως το ίδιο κινδυνεύει να χαθεί και για το Πάντειο Πανεπιστήμιο το ιστορικό Στούντιο Λήδρα, χώρος αντίστασης πνευματικής κατά τη χούντα και, τα τελευταία χρόνια, έδρα του Τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Αρα ο φόρος τιμής στον Αλεξανδρινό είναι διπλός: και στον χρόνο και στον χώρο. Εφέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο και 150 από τη γέννησή του και πολλοί τον τίμησαν, έως και τα βαγόνια του μετρό φιλοξένησαν ημιτελείς και στη συνέχεια ολοκληρωμένους στίχους του. Ε, πώς να το κάνουμε. Ο Καβάφης επανέφερε τον ελληνισμό στο προσκήνιο κι άρχισε πάλι η ανθρωπότητα να τον εξερευνά. Αυτή είναι η ασύλληπτη πολιτική δύναμη της ποίησης. μπορεί να μην αλλάζει καθεστώτα, αλλά αλλάζει νοοτροπίες, εγκαθιδρύει συγκινήσεις και προβληματισμούς που οδηγούν στην εθνική αυτογνωσία.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=160790
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε