- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Και ο μπακλαβάς… Τουρκία

20/12/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Του Κώστα Μοσχονά

 

Θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ελληνοτουρκικής διαμάχης… Η Τουρκία, όμως, φρόντισε να κλείσει το θέμα υπέρ της γρήγορα και μάλιστα με τη σφραγίδα των Βρυξελλών, μην αφήνοντας έδαφος για αντιδράσεις από την πλευρά ορισμένων τουλάχιστον εθνικών αναλυτών της ελληνικής κουζίνας, που υποστηρίζουν ότι η τουρκική κουζίνα αποτελεί συνέχεια της βυζαντινής. Ακόμη και όταν αναφέρονται στον μπακλαβά… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι ενέκρινε την αίτηση της Τουρκίας να εντάξει τον μπακλαβά ως τουρκικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Πρόκειται για το πρώτο τουρκικό προϊόν που εντάσσεται από την Ε.Ε. στην κατηγορία ΠΟΠ. Είναι φανερό ότι η Αγκυρα έσπευσε στην πρώτη αίτησή της να κατοχυρώσει την ονομασία «μπακλαβάς» ως τουρκικό προϊόν, ώστε να προλάβει άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, που θα μπορούσαν να ορθώσουν εμπόδια, διεκδικώντας την ονομασία του προϊόντος. Ετσι, το προϊόν «Αntep Baklavasi» – «Gaziantep Baklavasi» που χαρακτηρίζεται ως ένα γλυκό ζαχαροπλαστικής στρωμάτων κρούστας γεμιστό με κρέμα σιμιγδαλιού και Antep φιστίκι που γίνεται στην επαρχία Gaziantep, στη νοτιοανατολική Ανατολία, είναι το 16ο προϊόν κράτους μη μέλους της Ε.Ε. που λαμβάνει το καθεστώς προστασίας και το πρώτο τουρκικό. Για να μη μείνει παραπονεμένη η Ελλάδα, εντάχθηκε στην κατηγορία ΠΟΠ το τοματάκι Σαντορίνης…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=160794