- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το πρώτο «European Economic Forum» από το Ι.Ε.Κ.Ε.Θ.

28/12/13 TA NEA ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Tο Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 ο πρόεδρος κ. Αντωνακάκης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους ομιλητές και το κοινό και παρουσίασε την έναρξη του «European Economic Forum» ως νέο Θεσμό για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για το όραμα του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. και τον σκοπό της δημιουργίας του φόρουμ.

Στο πρώτου πάνελ με τίτλο «Η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και τα αποτελέσματα στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και την ανάπτυξη», τον λόγο πρώτος πήρε ο κ. Γκόρτσος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ο κ. Γκόρτσος ξεκίνησε με το ερώτημα «Κατά πόσο είναι δυνατόν η Ε.Ε. να διέπεται από μία νομισματική αρχή και 28 εθνικές εποπτικές αρχές;». Αξίζει να σημειωθεί πως όπως τόνισε ο ίδιος, μέχρι και το 2008, εναρκτήριο έτος της παγκόσμιας κρίσης «οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν μολυνθεί από τα επονομαζόμενα τοξικά ομόλογα, τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας, οδήγησαν τις αγορές να κλείσουν τις πόρτες τους στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο 1995-2008 στην Ελλάδα υπήρχε ταχύτατη ανάπτυξη και ραγδαία αύξηση του Α.Ε.Π.».

Οι κ. Γκόρτσος και Σαχινίδης συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξουν τρεις πυλώνες στην Ε.Ε.: η εγγύηση των καταθέσεων, ενιαίος μηχανισμός εποπτείας, ενιαίο ταμείο εξυγίανσης.

Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης, σειρά είχαν οι ομιλητές με θέμα «Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η δημιουργία Κοινής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ανάπτυξης να αποτελέσει μοχλό εξόδου από την ύφεση». Ο κ. Κουμουτσάκος, ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, μίλησε για τα καλά στοιχεία της Ευρώπης και πως «μέσα στα πέντε χρόνια της κρίσης η Ευρώπη αντέδρασε και έμεινε σταθερή, ενώ έχει ξεκινήσει μία πορεία εξόδου από την κρίση».

Στη συνέχεια στην ομιλία του ο κ. Κότιου, καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά, σχολίασε χαρακτηριστικά πως «η ύφεση της Ευρώπης οφείλεται και στην επίδραση από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση με αποτέλεσμα τη μείωση σε εξαγωγές και αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», ενώ εκτιμά πως οι χώρες του Νότου δεν θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Ο κ. Κότιος κλείνοντας στην ομιλία του, ξεκαθάρισε πως για να υπάρξει αποτέλεσμα «Οι παρεμβατικές πολιτικές της Ε.Ε. πρέπει να είναι στοχευμένες, να είναι και σε πανευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.»


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=162124