- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η Σαουδική Αραβία αγοράζει όπλα από τη Γαλλία

29/12/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει δοθεί ποτέ στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Όπως δήλωσε: «Ο βασιλιάς του αδελφού Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας προσφέρει αυτή τη γενναιόδωρη και εκτιμούμενη βοήθεια των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο λιβανέζικο στρατό για να ενισχύσει την ικανότητά του».

Ο Σουλεϊμάν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του είπε ότι με τα χρήματα αυτά θα αγοραστούν όπλα από τη Γαλλία το ταχύτερο δυνατό, δεδομένων των ιστορικών σχέσεων που τη συνδέουν με το Λίβανο και της στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει στο στρατό να φέρει σε πέρας την αποστολή του, χωρίς να διευκρίνιζει τι είδους όπλα θα αγοραστούν από το Παρίσι.

Ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Κυριακής στο Ριάντ, να «ικανοποιήσει» τα αιτήματα για εξοπλισμό του λιβανικού στρατού προκειμένου να υποστηρίξει τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν.

Μετά από τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε για γαλλικά όπλα: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Γαλλία, ήδη εδώ και πολύ καιρό αλλά ακόμα και πρόσφατα, εξοπλίζει το στρατό του Λιβάνου και θα ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα που της απευθύνονται, γιατί ο Λίβανος πρέπει να παραμείνει ενωμένος, η ακεραιότητά του πρέπει να τύχει σεβασμού, η ασφάλειά του να διασφαλιστεί».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου μάχονται να αντιμετωπίσουν τη βία που εξαπλώνεται στα σύνορα από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε φάση ανοικοδόμησης έπειτα από το δικό της δεκαπενταετή εμφύλιο πόλεμο, έχει δει συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους πιστούς σε αντίπαλες πλευρές της συριακής διένεξης, καθώς και επιθέσεις μαχητών στον ίδιο το στρατό.

Ο στρατός του Λιβάνου θεωρείται ένας από τους λίγους θεσμούς, που δεν έχει κατακλυστεί από τις σεχταριστικές διαιρέσεις, που μαστίζουν τη χώρα. Όμως δεν είναι καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τις οργανώσεις μαχητών στο εσωτερικό, ιδίως το πολιτικό και αντάρτικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που χρηματοδοτείται από την περιφερειακή σιιτική δύναμη του Ιράν.

Το σουνιτικό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αποσκοπεί στο να ενισχύσει το στρατό ως αντιστάθμισμα στη Χεζμπολάχ, που θεωρείται η πιο αποτελεσματική και ισχυρή ένοπλη οργάνωση στο Λίβανο.

Οι αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών έχουν τροφοδοτηθεί από τον πόλεμο στη γειτονική Συρία, στον οποίο αντιπαρατίθενται γενικά η σουνιτική πλειοψηφία των ανταρτών έναντι της μειονότητας της σέχτας των αλαουιτών του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενός παρακλαδιού του σιιτικού ισλάμ.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=162354