- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ευρωπαϊκή προεδρία με ανοιχτά μέτωπα

01/01/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεκινά και επίσημα σήμερα η προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου από την Ελλάδα (GR2014EU [1]) , με το βλέμμα της κυβέρνησης σε πολλά και «καυτά» ταυτόχρονα μέτωπα: Μνημόνιο, βιωσιμότητα του χρέους, επάνοδο στις αγορές και ευημερία εν όψει πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εντός των επόμενων έξι μηνών η κυβέρνηση Σαμαρά θα κληθεί να ανταποκριθεί σ' έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα έχοντας παράλληλα στο νου της τους τριγμούς που προκαλούνται από την κοινωνική και οικονομική πολιτική της.

Ο πρωθυπουργός με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του επιχείρησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έξω πάει καλά. Ουσιαστικά περιέγραψε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που περιμένει από τους εταίρους, για τη χαλάρωση της επιτήρησης εν όψει των ευρωεκλογών τον επόμενο Μάιο και στη συνέχεια την ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στην επίθεση με Καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του πρέσβη της Γερμανίας και συνέδεσε την επίθεση με την επικείμενη ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση θέλησε να  αποσυνδέσει το τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον της οικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, από την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα.

Βενιζέλος για την Προεδρία της Ελλάδας

«Η Ελληνική Προεδρία έχει υιοθετήσει οριζόντια προτεραιότητα  που διατρέχει όλες τις υπόλοιπες: μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θαλάσσια πολιτική στοχεύει στην υιοθέτηση μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, καθώς και στην κατάρτιση του πλαισίου για τη «γαλάζια ανάπτυξη» σε τομείς που εκτείνονται από την αλιεία και τον τουρισμό έως τις μεταφορές, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας».

Έπειτα, τόνισε ότι «οι επόμενοι έξι μήνες θα αποτελέσουν σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, που εξέρχεται από μια κρίση που υπέβαλε τον ελληνικό λαό σε σκληρές θυσίες, αλλά και για την Ένωση στο σύνολό της, καθώς ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

Οι προτεραιότητες της Ελλάδας από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Κούρκουλα

Η πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Οι επιμέρους δράσεις περιλαμβάνουν την προώθηση της ανάπτυξης, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης στο δανεισμό για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, καθώς και την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Η δεύτερη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η εμβάθυνση της ΟΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση και η Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να συμβάλει στην εμβάθυνση της ΟΝΕ προωθώντας την ισορροπία μεταξύ σταθερότητας και αλληλεγγύης.

Η τρίτη προτεραιότητα αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και της κινητικότητας, καθώς και την προώθηση συνεργειών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης. Με δεδομένη την ολοκλήρωση του «Προγράμματος της Στοκχόλμης 2010-2014», η Ελληνική Προεδρία σκοπεύει να εργαστεί προς την υιοθέτηση του διάδοχου προγράμματος για την περίοδο 2014-2018, με άξονες τη συνεργασία με τρίτες χώρες στο θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την εισροή μεταναστών και την προώθηση της Κοινής Πολιτικής Ασύλου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να προωθήσει και τη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον ανασχεδιασμό της Θαλάσσιας Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2014, ώστε σε αυτή να περιληφθούν, εκτός της αναπτυξιακής διάστασης, θέματα όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο.

Στη διάρκεια της προεδρίας θα διεξαχθούν 14 υπουργικές Σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 Συνέδρια ή σεμινάρια.

Η τελετή έναρξης για την ελληνική προεδρία θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου στο Ζάππειο.

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=162849