- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

H Γερμανία (μας) στηρίζει. Η κυβέρνησή μας;

02/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Νίκου Κιάου

 

Οι Γερμανοί είναι οι καλύτεροι υποστηρικτές της Ελλάδας μέσα στο ευρώ και οι προστάτες της!

 

Αυτό πιστοποιήθηκε πανηγυρικά με τον πιο επίσημο τρόπο από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στην τελευταία για το 2013 σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, η οποία, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Μοντ», είπε: «Οταν συζητούσαμε εάν έπρεπε η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, εγώ πίστευα ότι η έξοδός της θα έφερνε αργά ή γρήγορα και την έξοδο όλων μας».

 

Το δημοσίευμα δεν αντικρούστηκε, όπως και δεν εκδηλώθηκε καμιά αντίδραση από την ελληνική πλευρά, πολύ περισσότερο που στη σύνοδο ήταν παρών ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε τα γραφεία Τύπου της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ούτε οι «κύκλοι» του Μαξίμου, συνήθως λαλίστατοι, είπαν τίποτα. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται αν μίλησε ο κ. Σαμαράς στη σύνοδο.

 

Προφανώς η κ. Μέρκελ, μιλώντας με τον τρόπο αυτό, εκφράζει πρωτίστως τα συμφέροντα της Γερμανίας. Ταυτόχρονα όμως ξεκαθαρίζει ότι είναι αδύνατο να βγει, να «διωχθεί» η Ελλάδα, πολύ περισσότερο όταν δεν προβλέπεται από τις συνθήκες τέτοια προοπτική!

 

Η κυβερνητική σιωπή είναι προδήλως αιδήμων. Τι να βγουν να πουν; Ξεκάθαρα, η κ. Μέρκελ κατέρριψε παταγωδώς το μέγιστο και μόνιμο επιχείρημα των εκάστοτε κυβερνώντων και των υποστηρικτών τους από τα ΜΜΕ, από τον Μάιο του 2010, ότι «προσοχή, θα μας διώξουν από το ευρώ» και, άρα, είναι μονόδρομος το Μνημόνιο, τα Μνημόνια, η πολιτική τους κ.λπ.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται από τη γερμανική πλευρά η στήριξη της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη.

 

Τον Οκτώβριο του 2012, ο πρωθυπουργός της Κίνας είχε διατυπώσει στην κ. Μέρκελ την απειλή ότι η χώρα του θα πουλήσει αμέσως όλα τα ευρωπαϊκά χρεόγραφα που έχει, αν η ευρωζώνη δεν κρατήσει την Ελλάδα στους κόλπους της. Την απειλή είχε αποκαλύψει στη γερμανική Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγορ Γκίζι και το περιοδικό «Stern» (Στερν) μίλησε για «μεταστροφή» υπέρ της Ελλάδας της κ. Μέρκελ μετά την απειλή του Κινέζου πρωθυπουργού και είχε παρατηρήσει πως «δεν εκμεταλλεύονται (στην Ελλάδα) αυτό το ατού».

 

Τότε επίσης ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει».

 

Προς εκφοβισμό και για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για να επιβληθούν τα μνημόνια, είχαν προηγηθεί «σκέψεις», «προβληματισμοί», «απειλές» από πολιτικούς και από ΜΜΕ (κυρίως εφημερίδες), με στόχο την Ελλάδα και την υποχρέωσή της να συμμορφωθεί, διαφορετικά η έξοδος ήταν μπροστά.

 

Η καλύτερη πιστοποίηση ότι είναι ψεύτικες οι απειλές ήρθε πάλι τον ίδιο καιρό από τη Γερμανία. Το ίδρυμα Μπέρτελσμαν, από τα πλέον σοβαρά στη χώρα, σε έκθεσή του ανέφερε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη στοιχίζει, κατά το καλύτερο σενάριο, 615 δισ. ευρώ στη Γερμανία και κατά το χειρότερο 17 τρισ. ευρώ παγκοσμίως.

 

Τότε, επίσης, ο Τ. Βίγιε, επικεφαλής της Ουνικρέντιτ Μπανκ (Unicredit Bank), σε δήλωσή του στο «Βήμα» είχε τονίσει, συμπληρώνοντας το πλαίσιο των γερμανικών θέσεων: «Δεν ξέρω έναν σοβαρό τραπεζίτη που θα ήθελε να πετάξει τη χώρα από την ευρωζώνη. Το αντίθετο μάλιστα, φοβόμασταν ότι η Ελλάδα θα αποφάσιζε από μόνη της την έξοδο».

 

Παράλληλα με την κ. Μέρκελ και όσα είπε στη σύνοδο της Ε.Ε., ο πρώην καγκελάριος Χ. Σμιτ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» τόνισε ότι «ώς την άνοιξη του 2014, το αργότερο, πρέπει να γίνει διάσκεψη για το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών, ανάλογη με τη διάσκεψη του Λονδίνου για το πολεμικό χρέος της Γερμανίας το 1953. Να σβήσουμε μέρος του χρέους των εταίρων μας, να παρατείνουμε την αποπληρωμή των πιστώσεων, να μειώσουμε τα επιτόκια. Αυτό θα είναι αναπόφευκτο. [...] Ναι (στο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους και να πληρώσει η Γερμανία). Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να σώσουμε την ελληνική οικονομία. Εμείς οι Γερμανοί ξεπληρώσαμε τα χρέη μας μετά τη διάσκεψη του 1953. Την τελευταία δόση το 2011».

 

Ο Χέλμουτ Σμιτ ήταν καγκελάριος της Δυτ. Γερμανίας στα τέλη του ’70 και συνέβαλε καθοριστικά στην ένταξη της Ελλάδας τότε στην ΕΟΚ. Είναι γνωστές οι προσπάθειες τότε του Κων. Καραμανλή.

 

Η διαχρονική και επίσημη αυτή γερμανική στήριξη επιβεβαιώνει πλήρως την πολιτική που πρέσβευε από το 2010 σε σχέση με το ευρώ το μόνο από τα κόμματα στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σχετικά με την ευρωζώνη και για διάσκεψη ανάλογη με του 1953 και για το ανάλογο σχέδιο Μάρσαλ. Κι όμως συνεχώς, κατ' επανάληψη, δεχόταν και δέχεται κατηγορίες για θέσεις εκτός ευρώ κ.λπ.

 

Εσχάτως, κυκλοφόρησαν πάλι «σκέψεις» για την Ελλάδα εκτός ευρώ. «Οχημα» είναι η γερμανική έκδοση της “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, με την επισήμανση -φόβο- ότι έρχεται στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάλι σπεκουλάρουν κάποιοι, πάλι εκφοβίζουν.

 

Αρχισε και η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. Θα μείνει μόνο στο ονόρε;

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=162935