- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η τσάντα έχει τη δική της… ιστορία

05/01/14 Nησίδες

Πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών που έχουν «γράψει» χιλιάδες χιλιόμετρα στη θάλασσα και συνεχίζουν να ταξιδεύουν. Αυτή τη φορά ως τσάντες και σακ βουαγιάζ! Ο λόγος για τις Salty Bags από την Κέρκυρα

 

«Οι αρχαίοι Ελληνες, όταν κατέβαζαν τα πανιά, τα χρησιμοποιούσαν σαν τέντες ή σαν τσάντες όπου συγκέντρωναν τα πράγματά τους… Στην εποχή μας, μόνο στην Ελλάδα, έχει υπολογιστεί ότι κάθε τρία χρόνια πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 285.000 στρέμματα πανιών

 

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Να διασχίζεις το στενό της Αντιπάρου με εννέα Μποφόρ και γύρω σου δεκαπέντε «τρελοί» να κάνουν kite surf. Να βλέπεις τα δελφίνια να ακολουθούν το διπλανό σου σκάφος, λες και είναι δεμένα πάνω του με νοητό σχοινί. Να είσαι αραγμένος σε έναν κολπίσκο και να απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα και την αλμυρή γεύση φρούτων που μόλις έπλυνες στη θάλασσα. Αναρίθμητες είναι οι εικόνες που έχουν χαραχτεί στη μνήμη ενός ιστιοπλόου. Ζωγραφισμένες θαρρείς πάνω στα πανιά ενός σκάφους που πάλευε με τα κύματα και «έτρωγε ξύλο στο Αιγαίο», καταπώς λένε οι ταξιδιώτες. Πώς είναι δυνατόν αυτά τα πανιά να καταλήγουν στα σκουπίδια, λες και ποτέ τους δεν υπήρξαν «ζωντανοί οργανισμοί»;

 

Αυτή ήταν η βασική ερώτηση που απηύθυναν στον εαυτό τους ο Στρατής Ανδρεάδης, ο Πάνος Βαρούχας, ο Σπύρος Ντάικος και η σχεδιάστρια Χρύσα Χαλικιοπούλου, οι τέσσερις νέοι άνθρωποι που δημιούργησαν τον περασμένο Μάρτιο τις Salty Bags. Μία πρωτοποριακή επιχείρηση upcycling με έδρα την Κέρκυρα, που φτιάχνει από παροπλισμένα πανιά σκαφών τσάντες έτοιμες να «διηγηθούν» ιστορίες. Κυριολεκτικά. Πώς; Μέσω ενός εντύπου και ενός QR code που σκανάρεται στο κινητό και μπορείς ακόμα και να το μοιραστείς με τους φίλους σου, που υπάρχουν μέσα σε κάθε τσάντα ή σακ βουαγιάζ, όπου αναγράφονται το όνομα, ο τύπος, η ηλικία, τα ναυτικά μίλια και τα μέρη που είχε διασχίσει το σκάφος στο οποίο ανήκε το πανί και μικρές ιστοριούλες από τα ταξίδια του.

 

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για μία ακόμα τσάντα. Αλλά για ένα εξαιρετικό, μοναδικό κομμάτι, που συνδυάζει τη φιλοσοφία της αξιοποίησης ενός υλικού με οικολογικό τρόπο και τη μεταλαμπάδευση των εμπειριών από τα ταξίδια στη θάλασσα, μας εξηγεί ο Στρατής Ανδρεάδης, ιστιοπλόος κι ο ίδιος εδώ και τρεις δεκαετίες. «Αλλωστε και ο Θησέας, ο βασιλιάς της Αθήνας, και άλλοι αρχαίοι Ελληνες, όταν συμμετείχαν σε αγώνες, άραζαν τα σκάφη τους σε μια παραλία και όταν κατέβαζαν τα πανιά, τα χρησιμοποιούσαν σαν τέντες ή σαν τσάντες όπου συγκέντρωναν τα πράγματά τους… Στην εποχή μας, βέβαια, στην Ελλάδα, έχει υπολογιστεί ότι κάθε τρία χρόνια πετιούνται στα σκουπίδια περίπου 285.000 στρέμματα πανιών, τα οποία είτε θάβονται είτε καίγονται, επιβαρύνοντας σε κάθε περίπτωση το περιβάλλον. Εμείς, μέσω του upcycling, όχι μόνο προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά δίνουμε στο υλικό μεγαλύτερη ίσως αξία από αυτήν που είχε πριν, κάτι που δεν συμβαίνει με τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Με τη διαχείριση των απορριμμάτων –στην προκειμένη περίπτωση των παροπλισμένων πανιών– δημιουργείται ένας κύκλος αειφορίας και παράλληλα μεταφέρονται και οι ιστορίες τους».

 

Κολυμπώντας στα βαθιά

 

Πώς αλήθεια αποφασίζει κάποιος να ιδρύσει μια νέα επιχείρηση σήμερα; Ιδιαίτερα όταν αυτή σκοπεύει να ασχοληθεί με ένα «είδος πολυτελείας»; ρωτάμε. «Εκμεταλλευτήκαμε τη θέσπιση μιας νέας εταιρικής μορφής, της ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, νόμος 4072/12), όπου σου δίνεται η δυνατότητα της σύστασης μιας νέας εταιρείας και λήψης ΑΦΜ μέσα σε δύο ημέρες και με μηδενικό κεφάλαιο. Οταν οι σκέψεις σου και οι στόχοι σου μπαίνουν κάτω από μια νομική μορφή, μπορείς να κάνεις πολύ πιο εύκολα τη δουλειά σου», μας λέει ο Στρατής Ανδρεάδης, δίνοντας και σε άλλους το κίνητρο να προσπαθήσουν –τουλάχιστον– να υλοποιήσουν πρωτοποριακές ιδέες εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ενώ σε ό,τι αφορά την ιδεολογία της επιχείρησης, μας επισημαίνει τις βασικές της αρχές: «Να κατασκευάζουμε τα προϊόντα μας στον τόπο μας. Να χρησιμοποιούμε υλικά από ντόπιους παραγωγούς με πολυετή πορεία και μεράκι – που αν δεν τα αξιοποιούσαμε θα επιβάρυναν το περιβάλλον. Και να μην αφήσουμε να χαθούν στον χρόνο οι όμορφες ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν τα πανιά. Δεν μας ενδιαφέρει η μαζική παραγωγή, αλλά η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα. Αλλωστε, πρέπει να επιλέξουμε συγκεκριμένα κομμάτια από τα πανιά. Μας αρέσει να δημιουργούμε πρακτικά και λιτά –όχι επιτηδευμένα όμως– κομμάτια. Τα πανιά μεταμορφώνονται σε κάτι διαφορετικό, κρατώντας πάντα την ουσία του ταξιδιού στο DNA τους. Εμείς δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία για τους κουρασμένους ήρωες».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Salty Bags

 

Ιδιαίτερης αισθητικής είναι και η συσκευασία των Salty Bags, εμπνευσμένη από εκείνη του φρέσκου βουτύρου Κέρκυρας. Αξίζει μάλιστα να ρίξετε μια δεύτερη ματιά στις οδηγίες καθαρισμού, που χαρακτηρίζονται από παγκόσμιας πρωτοτυπίας… ειλικρίνεια, καθώς ολοκληρώνονται με τη φράση «αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, απευθυνθείτε στην πλησιέστερη μανούλα!»

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Οι Salty Bags στον δρόμο για το Ρίο

 

Μέσα στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η δημιουργία της σειράς «The road to Rio», ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο Ντε Ζανέιρο. «Υπάρχουν δύο ομάδες από Ελληνες αθλητές που έχουν τις προδιαγραφές για την κατάκτηση μεταλλίων. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός τους είναι πολύ κατώτερος από αυτόν των άλλων χωρών και είναι άδικο το γεγονός ότι, ενώ ως αθλητές είναι εξίσου ικανοί, δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν στο οικονομικό σκέλος. Με αφορμή την πρόθεσή μας να στηρίζουμε τους Ελληνες ιστιοπλόους, αποφασίσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία να τους ενισχύσουμε με ένα μέρος των εσόδων από τη σειρά «The road to Rio», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα έμπρακτο παράδειγμα. Παράλληλα, σκεφτόμαστε τη συνεργασία με ναυτικούς ομίλους σε όλη την Ελλάδα, με τους συμμετέχοντες στους αγώνες να μας παρέχουν τα πανιά τους όταν παύουν να τα χρειάζονται. Εμείς με τη σειρά μας θα τα κάνουμε τσάντες και το λιανικό κέρδος θα διατίθεται στους ομίλους και θα διαχειρίζονται τόσο τα χρήματα όσο και τα απορρίμματα (πανιά) με εποικοδομητικό τρόπο. Στο άμεσο μέλλον προτιθέμεθα να ξεκινήσουμε αντίστοιχες συνεργασίες και με ομίλους στο εξωτερικό».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=163407