- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Φονικές συγκρούσεις στο Σουδάν

05/01/14 ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

[1]Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η εμφύλια διαμάχη στο Νότιο Σουδάν. Μόνο τον τελευταίο μήνα, όποτε ξέσπασαν οι συγκρούσεις μεταξύ των ανταρτών πιστών στον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, και των δυνάμεων του προέδρου Σάλβα Κιρ, ο οποίος κατηγορεί τον πρώτο ότι ετοίμαζε πραξικόπημα, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σχεδόν 200.000 έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς.

 

Μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο, ενώ χθες ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Κιρ, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα κρατίδια του Γιούνιτι και του Τζονγκλέι, όπου υπάρχουν μεγάλα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και τις τελευταίες δυο εβδομάδες μαίνονται σκληρές μάχες. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η δήλωση του επισκόπου της πόλης Μπορ, ο οποίος είπε ότι «η πρωτεύουσα Τζούμπα έχει καταστεί εμπόλεμη ζώνη και υπάρχουν παντού πτώματα».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χθες ότι οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ, πρωτεύουσα του ανατολικού κρατιδίου Τζόνγκλεϊ, προσθέτοντας ότι ο στρατός παραμένει στα «περίχωρά» της. Είναι η τρίτη φορά από την έναρξη των μαχών, στις 15 Δεκεμβρίου, που ο έλεγχος της στρατηγικής πόλης αλλάζει χέρια. Οι συγκρούσεις έχουν πλέον εξαπλωθεί στα πέντε από τα δέκα κρατίδια του Νότιου Σουδάν, ενώ παρά την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου που είχαν ορίσει οι χώρες της Ανατολικής Αφρικής στις δύο πλευρές για να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αρχίσουν το διάλογο, οι μάχες συνεχίζονται.

 

Ισχνή ελπίδα για εκτόνωση της κρίσης δίνει το γεγονός ότι χθες το απόγευμα επρόκειτο να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα με τους αντάρτες προκειμένου να τερματιστεί η ανεξέλεγκτη βία που τείνει να βυθίσει το νεότευκτο όσο και πάμφτωχο κράτος ξανά στον εμφύλιο πόλεμο.

 

Οι δύο πλευρές έχουν μεν συμφωνήσει επί της αρχής σε μια εκεχειρία, ωστόσο καμιά από τις δύο δεν ξεκαθαρίζει πότε θα διακοπούν οι εχθροπραξίες. Πάντως και οι δύο πλευρές υφίστανται όλο και αυξανόμενες πιέσεις από κυβερνήσεις κρατών της περιοχής και δυτικές δυνάμεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια διευθέτηση για να σταματήσει η αιματοχυσία.

 

Μάλιστα ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι θα διακόψει τη βοήθεια, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, που έχει το μέγεθος της Γαλλίας και στερείται βασικών υποδομών δύο και πλέον χρόνια έπειτα από την απόσχισή της από το Σουδάν.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=163435