- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ο Μπουτάρης εφ’ όλης της ύλης
05/01/14 ΕΛΛΑΔΑ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο περιοδικό «Εξώστης», αναφέρθηκε στους συμπολίτες του, τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης, τον πολιτισμό και τα οικονομικά του δήμου
Του Νίκου Φωτόπουλου
[1]Ο «διαφορετικός» δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ξαναχτύπησε, με μια χειμαρρώδη συνέντευξη στο πολιτιστικό περιοδικό «Εξώστης». Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη:
Απαντώντας σε ερώτηση για την… «ευρωπαϊκή» νοοτροπία των Θεσσαλονικέων… «Δεν μπορώ να μας χαρακτηρίσω Ευρωπαίους. Είμαστε κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη μας. Το τραγικό χαρακτηριστικό αυτής της πόλης είναι η εσωτερική μετανάστευση που από το 1960 και μετά έφερε μη αστικές οικογένειες, οι οποίες όχι μόνο δεν αφομοιώθηκαν ακόμη σ’ αυτήν, αλλά και μετά από τόσες δεκαετίες δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν νοοτροπία του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής. Βέβαια δεν βοήθησε καθόλου σ’ αυτό και η επαρχιώτικη νοοτροπία που είχε η προηγούμενη διοίκηση, με τη συστηματική αντιπαράθεση με την πρωτεύουσα, με την γκρίνια κτλ.».
«Δεν υπάρχουν χρήματα»
Για τις γκρίνιες σχετικά με τον φτωχό στολισμό της Θεσσαλονίκης αναφέρει: «Είναι αδιανόητο να γκρινιάζουμε γιατί δεν στολίζουμε την πόλη από τον Οκτώβρη. Επιπλέον, ο δήμος δεν έχει χρήματα και θεωρώ τραγική πρόκληση όταν δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα συσσίτια να ασχολούμαστε με στολισμούς, λαμπάκια και έλατα, και απορώ πώς ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να αποζητούν τα πανηγύρια. Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι ο στολισμός της πόλης στηρίζει την εορταστική αγοραστική κίνηση, αλλά θα μπορούσαν οι πολίτες να συνεισφέρουν, στολίζοντας ο καθένας σχεδόν ανέξοδα τον χώρο μπροστά στο μαγαζί του ή το μπαλκόνι του και συμμετέχοντας έτσι ενεργά σ’ όλη την ιστορία του εορτασμού».
Σχετικά με το οικονομικό και πολιτιστικό τέλμα της πόλης… «Παραλάβαμε μια πόλη σε πολιτιστικό και οικονομικό τέλμα, όπως λέτε. Προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα πάμε καλά. Χρωστάμε πολύ λιγότερα λεφτά από το αρχικό ποσόν και καταφέραμε να πληρώσουμε όλες τις οφειλές μας απ’ το 2006 και μετά. Προσπαθήσαμε ν’ απελευθερώσουμε τα πολιτιστικά δρώμενα, ξεκινώντας από τα Δημήτρια. Αλλάξαμε τη λογική τους, μειώσαμε τα κόστη. Από ενάμισι και δύο εκατομμύρια που κόστιζε κάθε χρόνο για την πόλη καταφέραμε να το πάμε στο μισό εκατομμύριο. Δίνουμε βήμα σε νέους καλλιτέχνες, ανοίγουμε το μουσείο Κόμικ, μιας και η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τα “καλά” της χέρια, στηρίζουμε με κάθε μέσο και τρόπο τα μουσεία της πόλης, αλλά και όσο περισσότερες εκδηλώσεις μπορούμε. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε και τον ρόλο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Να πάψει να είναι ένα στατικό πράγμα, μα να φιλοξενεί συλλογές και περιοδικές εκθέσεις. Φυσικά η κορύφωση της γενικότερης εξωστρέφειας έρχεται με τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέων 2014».
Ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για το νέο έτος;
«Να μην απελπίζονται. Υπάρχουν ελπίδες, η πόλη έχει προοπτικές, αρκεί να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς μαζί, να μετέχουμε όλοι οι πολίτες στα κοινά και να λειτουργούμε συνθετικά και δημιουργικά αντί για αντιθετικά και καταστροφικά. Στόχος μας πρέπει να είναι η βιώσιμη και ανοιχτή-ανεκτική πόλη».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=163443
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε