- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Μαθήματα ζωής
18/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ
Οι «ελεύθεροι πολίτες» της κατάληψης «Σχολείο» έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας το έργο τους: από κοινωνικό ιατρείο μέχρι δωρεάν μαθήματα σε παιδιά
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
[1]«Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία…». Μήνυμα προς την κυβέρνηση, τον κ. Δένδια και τους Θεσσαλονικείς από τους «ελεύθερους πολίτες» της κατάληψης «Σχολείο» ότι οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι δεν είναι στέκια ανομίας, αλλά μέρη όπου βοηθιέται ο κόσμος, η κοινωνία.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τις επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στις καταλήψεις των αντιεξουσιαστών, οι εκπρόσωποι της κατάληψης, που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη του «Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου «Σχολείο»» (ο χώρος στέγαζε άλλοτε το 12ο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης), πλαισιώνονταν από εκπροσώπους τοπικών φορέων και προσωπικότητες της πόλης.
«Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη συμπάθεια αυτή την προσπάθεια, ενώ έχουμε συγκρουστεί με την Εκκλησία για το θέμα αυτό πολλές φορές. Είμαστε σε συζητήσεις προκειμένου να παραχωρήσουμε σαν αντάλλαγμα για το σχολείο και το διπλανό κτίριο το οικόπεδο των μαρμάρων Μόσχου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος αστικού σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αντρέας Κουράκης.
«Την ξέρω αυτή την ιστορία από το ξεκίνημά της. Αυτός ο χώρος δεν ανήκει στην Εκκλησία γιατί είναι καταπατημένος κοινωνικός χώρος. Είχα κάνει κι εγώ παρέμβαση για το θέμα στην τότε διοίκηση Παπαγεωργόπουλου», είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
«Είναι ένας χώρος που μόνο πέρυσι δέχτηκε πέντε χιλιάδες ασθενείς. Δραστηριοποιούνται 300 συνεργάτες», δήλωσε η υπεύθυνη του κοινωνικού ιατρείου που λειτουργεί μέσα στο σχολείο, Νίκη Γιαννίρη. «Το «Σχολείο» από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα μας και μας υποστήριξε υλικά αλλά και ηθικά. Παραμονή Χριστουγέννων έγινε πάρτι για τα παιδιά μας. Εχουν οργανωθεί εδώ φροντιστήρια με δωρεάν μαθήματα. Εάν αυτό είναι ανομία, τότε είμαστε κι εμείς παράνομοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕΤ, Μάκης Αναστασίου.
«Το πιο επικίνδυνο αντικείμενο που βρέθηκε στις καταλήψεις δεν είναι η μολότοφ, αλλά οι ελεύθεροι άνθρωποι που βρίσκουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής», ξεκαθάρισε το μέλος της «Μικρόπολης», Γρηγόρης Τσιλιμάγκος.
Η κατάληψη του «Σχολείου» υπάρχει από το 2010 ως «χώρος ζωής, ελευθερίας, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, δημιουργικής έκφρασης και ελπίδας». Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε για τη δημιουργία μιας κοινότητας με βασικό άξονα τα αυτοοργανωμένα μαθήματα και τη συμμετοχή με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά.
Δραστηριότητες
Στον χώρο έχουν δημιουργηθεί δομές αλληλέγγυας οικονομίας, όπως μαγειρείο και παντοπωλείο, αλλά και κάθε Τετάρτη παζάρι προϊόντων οικολογικής γεωργίας. Στις δραστηριότητες του χώρου εντάσσονται επίσης πολιτικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις, η καλλιέργεια γης και η βιβλιοθήκη καθώς και η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Το «Σχολείο», μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και μέχρι σήμερα, δέχεται επιθέσεις -λένε τα μέλη της κατάληψης- από την Εκκλησία που, ως νόμιμος ιδιοκτήτης του ακινήτου, θέλει να το εκμεταλλευτεί.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
Τα πρώτα γενέθλια του «Ιστού» στο Χαιδάρι
Γιόρτασαν τα πρώτα τους γενέθλια σε ένα κλίμα τρόμου και καταστολής. Μπορεί η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να έδωσαν ρέστα στην προσπάθειά τους να στοχοποιήσουν τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, οι άνθρωποι του «Ιστού» στο Χαϊδάρι όμως άνοιξαν χτες τον χώρο τους για να γιορτάσουν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε όλες τις άλλες καταλήψεις. Και κάλεσαν φυσικά τους ανθρώπους των ΜΜΕ.
Δυστυχώς –εκτός της «Αυγής» και της τοπικής εφημερίδας «Ελεύθερος Διάλογος»- οι συνάδελφοί μας δεν τίμησαν την εκδήλωση ώστε να γνωρίσουν από κοντά αυτούς τους περιβόητους καταληψίες.
Ο «Ιστός» στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1930 που ρήμαζε επί χρόνια μέχρι οι άνθρωποι να μπουν και να ανακαινίσουν τις ψηλοτάβανες αίθουσές του. Σήμερα στεγάζει καλλιτεχνικές ομάδες, κοινωνικά φροντιστήρια, ανταλλακτικά παζάρια, πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=16375
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε