- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η «άνοιξη» αποδείχθηκε βαρύς χειμώνας
07/01/14 ΚΟΣΜΟΣ
Τα δικαιώματα των πολιτών, και ιδίως των γυναικών στη Λιβύη, επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια
Της Χριστίνας Πάντζου
[1]«Τρία σχεδόν χρόνια μετά τον ξεσηκωμό στη Λιβύη, τα πράγματα επιδεινώθηκαν και χάσαμε και τα λίγα δικαιώματα που είχαμε». Η Αϊχά Αλμαγκράμπι, συγγραφέας, ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Οργάνωσης για την Προάσπιση της Ελευθερίας της Σκέψης, σε ένα δοκίμιό της αναλύει πώς η πολλά υποσχόμενη και κακώς αποκαλούμενη «αραβική άνοιξη» αποδείχθηκε ένας βαρύς και σκοτεινός χειμώνας για τα δικαιώματα των πολιτών, και ιδίως των γυναικών στη Λιβύη. Οι προθέσεις φάνηκαν εξαρχής. Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ (πρωθυπουργός στο Μεταβατικό Συμβούλιο το 2011) στην πρώτη του ομιλία μετά το τέλος του πολέμου, πριν καν μιλήσει για την ανοικοδόμηση της χώρας υποσχέθηκε τη μεταρρύθμιση του νόμου περί πολυγαμίας, ώστε να μην απαιτείται καν η έγκριση της πρώτης συζύγου.
«Δεν είμαστε παρά λάφυρα πολέμου. Οσες διεκδικούμε τα δικαιώματά μας συναντάμε συστηματικά προσβολές, διώξεις, απειλές. Υπήρξαμε κομμάτι αυτού του ξεσηκωμού, είχαμε τις μάρτυρές μας, αλλά σε αντίθεση με τους άντρες δεν είχαμε κανένα πολιτικό όφελος», λέει η 57χρονη καθηγήτρια φιλοσοφίας των Πλαστικών Τεχνών. Η πολιτική εκπροσώπηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στην Επιτροπή των 60, υπεύθυνη για την επεξεργασία του νέου Συντάγματος, δόθηκαν μετά βίας έξι θέσεις σε γυναίκες. Μέλος της Βουλής ζήτησε μέτρα ώστε άνδρες και γυναίκες να μη συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο στη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων. Η επιρροή των θρησκευτικών αρχών επεκτείνεται και επιδιώκεται η σαρία να αποτελέσει τον πυρήνα του νέου ποινικού κώδικα και του Συντάγματος. Ενας από τους στόχους, λέει η Αλμαγκράμπι, είναι να ελέγξουν τις γυναίκες μέσα από τη δική τους ερμηνεία του Κορανίου. «Αντί για τον απαραίτητο διαχωρισμό θρησκείας από πολιτική, σήμερα αυτό που βλέπουμε στη Λιβύη είναι τα κορίτσια στα σχολεία να υποχρεώνονται να φορούν χιτζάμπ (μαντίλα) ή ακόμη και νικάμπ (μαντίλα που σκεπάζει το πρόσωπο), ενώ γίνονται εκστρατείες ώστε όλες οι γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους», καταγγέλλει αυτή η γυναίκα που σήμερα είναι η μοναδική καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Τρίπολης που δεν φορά μαντίλα και που πριν από μερικούς μήνες κρατήθηκε επί ώρες από ομάδα ενόπλων επειδή ταξίδευε χωρίς άνδρα συνοδό. Πρακτική που τώρα υπάρχουν φήμες ότι θα θεσμοθετηθεί απαγορεύοντας διά νόμου στις γυναίκες να κυκλοφορούν χωρίς «μουχαράμ», δηλαδή άνδρα συνοδό.
Αντί για ειρήνη και δημοκρατία, η βία επικρατεί στη χώρα, οι δρόμοι είναι ανασφαλείς, γίνονται πολλές επιθέσεις και απαγωγές γυναικών. «Σήμερα παρακολουθούμε οργισμένοι πώς επιχειρούν να μεταμορφώσουν τα ιδανικά μας για ελευθερία και δικαιοσύνη σε φετφά και θρησκευτικά κηρύγματα. Αν δεν υπάρξουν άμεσες αλλαγές, θα είμαστε αντιμέτωπες με ένα αφγανικό μοντέλο όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και της κοινωνίας».
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Σαν να μην πέρασε μια μέρα…
Πώς να αντισταθμίσεις λίγες εβδομάδες οργής εναντίον αιώνων παράδοσης στην Ινδία
[2]Μια 16χρονη έφηβη στην Ινδία έχασε τη μάχη για τη ζωή παραμονές του νέου χρόνου από τα εκτεταμένα εγκαύματα που της προκάλεσαν άντρες οι οποίοι την πυρπόλησαν για να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον των βιαστών της. Οι επτά άνδρες που τη βίασαν, μετά την καταγγελία της στην αστυνομία, τη βίασαν ξανά ως «τιμωρία για το θράσος της». Μετά τη σύλληψή τους, φίλοι τους μέλη του κυβερνώντος κόμματος της Δυτικής Βεγγάλης την απειλούσαν και επειδή εκείνη αρνήθηκε να αποσύρει τις κατηγορίες, δύο από αυτούς την περιέλουσαν με βενζίνη και της έβαλαν φωτιά. Εναν χρόνο μετά τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της φοιτήτριας Τζιότι Σινγκ Παντέι, γνωστής στην Ινδία ως Νιρμπάγια (Ατρόμητη), μοιάζει τίποτε να μην έχει αλλάξει. Τότε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες ξεχύθηκαν στους δρόμους, μίντια, πολιτικοί και η διεθνής κοινότητα εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους και η ινδική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρότερες ποινές στους δράστες και καθιέρωσε ειδικά δικαστήρια ταχείας εκδίκασης εγκλημάτων σεξουαλικής και οικογενειακής βίας. Οι καταγγελίες αυξήθηκαν δειλά κατά ένα 3%, ο αριθμός όσων τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες αυξήθηκε κατά 95%, αλλά λιγότερο από το 15% των υποθέσεων βιασμού έφτασε σε δίκη. Κι έκτοτε σημειώθηκαν δεκάδες φρικιαστικά εγκλήματα. Ενας 56χρονος κακοποίησε και σκότωσε τρίχρονο κοριτσάκι. Ενα πεντάχρονο κορίτσι βιάστηκε από δύο κτήνη. Ενα 10χρονο κοριτσάκι βιάστηκε από οδηγό ασθενοφόρου που μετέφερε τη μητέρα του στο νοσοκομείο. Μια 22χρονη δημοσιογράφος βιάστηκε από πέντε μπράβους την ώρα που φωτογράφιζε ένα εγκαταλειμμένο υφαντουργείο.
Ο κατάλογος είναι ατέρμονος και τα εγκλήματα -όλο και πιο φρικιαστικά- χάνονται στη νοοτροπία τού «έτσι είναι τα πράγματα». Οπως έδειξε και η υπόθεση του Ταρούν Τεϊτζπάλ, του δημοσιογράφου που με τις έρευνές του αποκάλυψε σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας και τώρα κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις, δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση όσο διαιωνίζεται η νοοτροπία που στους ισχυρισμούς μιας γυναίκας προτάσσει το κύρος ενός άνδρα και όσο η κοινωνία ανέχεται τη βία ως «συνηθισμένη». Οπως επισήμαινε έγκριτος σχολιαστής μετά τις κινητοποιήσεις με αφορμή τον θάνατο της Νιρμπάγια, «Πώς να αντισταθμίσεις λίγες εβδομάδες οργής εναντίον αιώνων παράδοσης;». Αυτό που σκότωσε όλα αυτά τα παιδιά, τα κορίτσια και τις γυναίκες που δεν γίνονται πρωτοσέλιδα, δεν ήταν ομάδες αποκτηνωμένων ανδρών, αλλά μια κουλτούρα που τους αρνείται κάθε σεβασμό.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Το φύλο της (ισπανικής) γλώσσας
[3]Κυκλοφορεί από το 1780 και είναι από τα βιβλία που περισσότερο συμβουλεύονται οι ισπανόφωνοι. Αλλά στο «Λεξικό της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας», στο λήμμα «θηλυκό» μπορεί κανείς να διαβάσει ανάμεσα στα άλλα «αδύναμη, ανίσχυρη», ενώ το «αρσενικός» αποδίδεται και ως «αρρενωπός και ενεργητικός». Δεν είναι τα μόνα, καθώς δεκάδες λήμματα περιέχουν απαξιωμένους από τον χρόνο και τις κοινωνικές αλλαγές ορισμούς. Επειτα από επικρίσεις χρόνων για συστηματικό σεξισμό, η Βασιλική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι στην προσεχή έκδοση του Μαρτίου του 2014, από αρκετά λήμματα θα απαλειφθούν ορισμοί που διαιωνίζουν σεξιστικά στερεότυπα. Οπως, για παράδειγμα, το «ορφανός», που περιέχει το απείρου κάλλους «ανήλικος του οποίου έχει πεθάνει ο πατέρας και η μητέρα ή ένας από τους δύο, ιδίως ωστόσο ο πατέρας». Ή το «πατέρας», το οποίο αποδίδεται και ως «Επικεφαλής μιας φάρας, οικογένειας ή λαού. Αρχηγός της οικογένειας ακόμη κι αν δεν έχει παιδιά». Ή το «απολαμβάνω», που πλέον δεν θα περιλαμβάνει ανάμεσα στους ορισμούς του το «σαρκική συνεύρεση με μια γυναίκα».
Ο διευθυντής της Βασιλικής Ακαδημίας, Νταρίο Βιγιανουέβα, ξεκαθάρισε πως στόχος δεν είναι η απαλοιφή όλων των λέξεων που μπορεί να φαντάζουν προσβλητικές. «Μπορεί να αναθεωρήσουμε κάποιους ορισμούς, αλλά η Ακαδημία δεν εφευρίσκει προσβλητικές λέξεις ούτε τις προωθεί. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με την πάροδο του χρόνου η κοινωνία εξελίσσεται και κάποιοι όροι χάνουν ισχύ». Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τεχνικούς ή επιστημονικούς όρους, στους κοινωνικούς οι εγγραφές έγιναν από ανθρώπους που δεν ήταν ειδήμονες ούτε είχαν ειδικές γνώσεις λεξικογραφίας, με συνέπεια να περιλάβουν ορισμούς όχι στη βάση της επιστημονικής ακρίβειας, αλλά της κοινωνικής παρατήρησης. Οι ακαδημαϊκοί που τώρα αναθεωρούν το Λεξικό καταλήγουν σε μια σαφή επισήμανση: «Δεν είναι σεξιστική η γλώσσα, απλά ανακλά μια σεξιστική η κουλτούρα».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=163795
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε