- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Νέος γύρος α-polis-εων
08/01/14 ΚΟΣΜΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ – Εν μέσω του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου διαφθοράς «ξηλώθηκαν» 350 αξιωματικοί της αστυνομίας και άλλοι 600 πήραν χαρτιά μετάθεσης. Για «κρίση πανικού της κυβέρνησης» γράφουν τα ΜΜΕ
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Ούτε λίγο, ούτε πολύ 350 αξιωματικοί της αστυνομίας «ξηλώθηκαν» εν μια νυκτί χθες στην Αγκυρα στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα «ξεκαθάρισμα» από την απαρχή του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου διαφθοράς που κλονίζει την Τουρκία. Οι 80 ήταν επικεφαλής υπηρεσιών στη δίωξη οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος, λαθρεμπορίου και τρομοκρατίας. Οι περισσότεροι μετατέθηκαν στην Τροχαία ή σε περιφερειακά αστυνομικά τμήματα! Οι κενές θέσεις εν τω μεταξύ άρχισαν ήδη να καλύπτονται με μετατάξεις από την επαρχία…
Με το ξημέρωμα της Τρίτης άλλοι 600 αστυνομικοί πήραν χαρτιά μετάθεσης, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, αλλά και της Σμύρνης. Για τους τελευταίους μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ εμμέσως αναφέρουν ότι αυτή είναι η «τιμωρία» τους για τις εφόδους -κατόπιν εισαγγελικής εντολής- και τις συλλήψεις 27 υπόπτων, μεταξύ αυτών και στελέχη των Τουρκικών Κρατικών Σιδηροδρόμων (TCDD), στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά στην ανάθεση συμβολαίων στον λιμένα της Σμύρνης. Και αυτό το σκάνδαλο, αναφέρει η «Zaman», φτάνει μέχρι την Αγκυρα και τον γραφειοκρατικό μηχανισμό της αγγίζοντας ξώφαλτσα (μέσω του γαμπρού του) τον πρώην υπουργό Μεταφορών και νυν υποψήφιο δήμαρχο Σμύρνης του κυβερνώντος AKP, Μπινάλι Γιλντιρίμ.
«Πρόκειται για κρίση πανικού της κυβέρνησης, που βιάζεται να μπλοκάρει νέες έρευνες για διαφθορά» εκτιμά ο αρθρογράφος της «Milliyet», Καρντί Γκιουρσέλ. Αλλωστε «εκ του νόμου η κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία να απομακρύνει δικαστές και εισαγγελείς», επισημαίνει, «και γι’ αυτό «τσακίζει» την αστυνομία, η οποία εμπίπτει στις αρμοδιότητές της».
Οχι τυχαία οι νέες «εκκαθαρίσεις» στην αστυνομία ήρθαν την ώρα που το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας έδινε νέα «πνοή» στα σκάνδαλα διαφθοράς και στη δεύτερη εισαγγελική έρευνα, που μέχρι σήμερα έχει… ατυχήσει. Στο επίκεντρό τους, ανακοίνωσαν, είναι:
(α) ο νεοδιορισθείς διοικητής της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Σελαμί Αλτινόκ, για τις καταγγελίες ότι η υπηρεσία του αγνόησε την εντολή του εισαγγελέα Μουαμέρ Ακάς για ένα δεύτερο κύμα συλλήψεων 41 υπόπτων, στα τέλη Δεκεμβρίου,
(β) ο εισαγγελέας Ακάς, από τον οποίο αφαιρέθηκε τελικά ο φάκελος της δεύτερης υπόθεσης διαφθοράς, με το ερώτημα της υπέρβασης αρμοδιοτήτων, καθώς άφησε να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες στον Τύπο,
(γ) ο προϊστάμενός του, επικεφαλής της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, Τουράν Τσολακαντί, για τις σχετικές καταγγελίες που διατύπωσε σε βάρος του Ακάς, αιτιολογώντας την απομάκρυνσή του από την έρευνα,
(δ) ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, Ζεκερίγια Οζ, για τυχόν εμπλοκή του σε εμπορικές συμφωνίες στον δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπως τον έχει κατηγορήσει δημόσια ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Εμπλοκή εισαγγελέα
Ο τελευταίος ειδικότερα δεν είναι τυχαία περίπτωση. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ βοούσαν το Σαββατοκύριακο για τις πρόσφατες πολυτελείς διακοπές του Οζ στο κοσμοπολίτικο Ντουμπάι, κόστους 35.000 δολαρίων, που λέγεται ότι του έκανε δώρο μία κατασκευαστική εταιρεία της Τουρκίας, η οποία εμπλέκεται εν τω μεταξύ στα σκάνδαλα διαφθοράς! Θεωρείται εν τω μεταξύ προσκείμενος στον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν – τον «ξένο δάκτυλο», κατά τον Ερντογάν, πίσω από την τελευταία κρίση. Και το σημαντικότερο: είχε τεθεί επικεφαλής της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση «Εργκενεκόν», για την οποία το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ζητά τώρα επανεκδίκαση, μαζί με αυτήν της «Βαριοπούλας».
Σε ένα επικίνδυνο, όσο και πολιτικά καιροσκοπικό «παιχνίδι», ο Ερντογάν «έκλεισε» εμφατικά το «μάτι» στην επανεξέταση της καταδίκης δεκάδων αξιωματικών του τουρκικού στρατού για σχέδια συνωμοσίας, με απώτερο στόχο την πραξικοπηματική ανατροπή της ίδιας της κυβέρνησής του. «Είμαστε ευνοϊκά διακείμενοι όσον αφορά μια επανεξέταση» δήλωσε την Κυριακή στους δημοσιογράφους, καθώς αναχωρούσε από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για την περιοδεία του στην Ασία. «Πρώτα απ’ όλα», πρόσθεσε, «θα πρέπει να δημιουργήσουμε τη νομική βάση για μια νέα δίκη».
Αυτή λέγεται ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς με πρωτοβουλία του -πολιτικά φιλόδοξου- προέδρου της Ενωσης Δικηγόρων (TBB), Μετίν Φεϊζίογλου.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Γκιουλ και τον Ερντογάν αυτοπροσώπως, ενώ αύριο έχει σειρά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ. Στην ατζέντα του, αναφέρει μερίδα του τουρκικού Τύπου, είναι σειρά νομικών προτάσεων προς όφελος των καταδικασθέντων στρατιωτικών.
Οι προτάσεις μου, διευκρίνισε ο ίδιος στη «Hürriyet», «στοχεύουν στο να ανοίξει ο δρόμος για την επανεκδίκαση όλων των υποθέσεων που εξέτασαν τα ειδικά δικαστήρια (…) όχι μόνον για την υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα», αλλά και όσων Κούρδων ακτιβιστών είναι φυλακισμένοι για συνεργασία με το PKK, με το οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο για πολιτική διευθέτηση του Κουρδικού».
Μια άλλη πιθανή δικαστική πτυχή θίγει πάντως η… γκιουλενική «Zaman». «Οπως και η χούντα ήθελε να παρακάμψει το σύστημα με μία παράλληλη και σκοτεινή στρατιωτική δικαιοσύνη, έτσι και ο Ερντογάν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τις μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ, των οποίων ηγείται ο έμπιστός του Χακάν Φιντάν, για να στηρίξει μια μήνυση (κατά του κινήματος Γκιουλέν) για κατασκοπία και προδοσία».
«Ηξερε» η ΜΙΤ
Ηδη χθες διέρρευσε η είδηση ότι η ΜΙΤ είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Απρίλιο τον Ερντογάν για τα κρούσματα διαφθοράς μεταξύ μελών του υπουργικού του συμβουλίου. «Και τι έκανε γι’ αυτό;» αναρωτήθηκε χθες ο ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιστιντάρογλου. «Κάλεσε τους εμπλεκόμενους υπουργούς του να το συζητήσει; Συζήτησε με τα παιδιά του (που εμπλέκονται); Οχι, γιατί είναι αυτός που έδινε τις εντολές».
Σε απάντηση των συνωμοσιολογικών θεωριών εν τω μεταξύ ο ηγέτης των εθνικιστών του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καταλόγισε στον Ερντογάν «διανοητική ασθένεια». Αλλά ο πραγματικός «ασθενής», παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις για βραχυπρόθεσμες απώλειες, είναι η εθνική οικονομία, με πιο τρανή απόδειξη τη συναλλαγματική οικονομία της τουρκικής λίρας και του πληθωρισμού, που ακολουθούν αντίστροφες, όσο και αρνητικές -σε επίπεδα ρεκόρ- πορείες…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=164117
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε