- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Πολιτική απόδραση» διαμηνύει μέσω του δικηγόρου του
08/01/14 ΕΛΛΑΔΑ
Το σενάριο της «διαφυγής στο εξωτερικό» αλλά και αυτό της παραμονής στην Ελλάδα για ανάληψη δράσης σε συνεργασία με ομάδες αντιεξουσιαστών μελετά η ΕΛ.ΑΣ.
→Ερευνες για προσωρινά καταφύγια γίνονται στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι συνοριακοί σταθμοί αλλά και τα αποσπάσματα συνοριοφυλακής στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
«Ενα πουλί είχα στο κλουβί/ κι εδά κοντό όπου να ‘ναι/ του φθινοπώρου οι αγερανοί/ το πήρανε και πάνε…» Λες και τους στίχους του Ψαραντώνη θέλησε να κάνει πράξη ο Χριστόδουλος Ξηρός κι άνοιξε φτερά και πέταξε στην πρώτη κατάλληλη ευκαιρία. Για «πολιτική απόδραση» έκανε λόγο ο δικηγόρος του Φραγκίσκος Ραγκούσης, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στην κυβέρνηση που έσπευσε να αντιδράσει με… καταδικαστικές δηλώσεις και επανεξέταση του καθεστώτος χορήγησης αδειών στους κρατουμένους. Ο 55χρονος σήμερα Χριστόδουλος Ξηρός, «τρομοκράτης 2ης γενιάς» κατά την αστυνομική ορολογία, βρισκόταν σε άδεια από τις Φυλακές Κορυδαλλού, έχοντας δηλώσει ως τόπο παραμονής το εξοχικό σπίτι της οικογένειάς του, στην Καλλικράτεια της Χαλκιδικής, περίπου 40 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της διαμονής του εκεί όφειλε, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους της άδειας, να εμφανίζεται καθημερινά αυτοπροσώπως στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, πράγμα που έκανε ανελλιπώς έως… την περασμένη Δευτέρα. Προχθές δεν εμφανίσθηκε και αμέσως μετά τα μεσάνυχτα κηρύχθηκε «δραπέτης», αν και έχει περιθώριο έως σήμερα να παρουσιασθεί στις φυλακές.
Αμέσως στην ΕΛ.ΑΣ. σήμανε συναγερμός. Ενημερώθηκε το Αρχηγείο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι Φυλακές Κορυδαλλού, οι πάντες… Ολη η αστυνομία της Χαλκιδικής σηκώθηκε στο πόδι, με εντολή να «χτενιστεί» σπιθαμή προς σπιθαμή ο νομός. Αλλά και η Θεσσαλονίκη πήρε διαταγές – το Τμήμα Αναζητήσεων, η Ασφάλεια, η Αντιτρομοκρατική, η ΕΥΠ: «Βρείτε τον πριν φύγει…» ήταν η διαταγή. Οχι απλά «βρείτε τον».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρές ανησυχίες υπήρξαν για διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού στο εξωτερικό, κυρίως προς Βουλγαρία και Αλβανία. Από τη Βουλγαρία θα μπορούσε εύκολα με τις κατάλληλες διασυνδέσεις να διαφύγει προς κάποια τρίτη χώρα για να χαθούν τα ίχνη του. Στην Αλβανία θα μπορούσε κάλλιστα να φυγαδευτεί και να κρυφτεί εκεί για κάποιο καιρό…
Γέμισε η περιοχή περιπολικά
Αλλο αστυνομικό «σενάριο» ήθελε την παραμονή του στη χώρα και την ανάληψη δράσης, με καθοδηγητικό ρόλο ενδεχομένως, σε συνεργασία με αντιεξουσιαστικές ομάδες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Χριστόδουλος είχε εμφανιστεί «αμετανόητος» μέσα από τη φυλακή, είτε διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης εκεί είτε για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα. Οπως και να ‘χει το πράγμα, μέσα σε λίγες μόνο ώρες ο 55χρονος έξι φορές ισοβίτης κατάφερε να γίνει ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος δραπέτης στη χώρα.
Το πρώτο μέρος που έψαξαν οι αστυνομικοί ήταν ασφαλώς το σπίτι όπου διέμενε στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Η περιοχή γέμισε περιπολικά. Ο πατέρας του, ο παπα-Τριαντάφυλλος (συνταξιούχος ιερέας), δήλωσε ότι ο γιος του έκανε μεγάλη ανοησία και τον κάλεσε να επιστρέψει. Ειπε ακόμη ότι άφησε στο σπίτι το κινητό τηλέφωνο και τα ρούχα του. Ερωτήσεις δέχθηκαν και οι γείτονες, που στη συντριπτική πλειονότητά τους δήλωσαν ότι δεν είχαν καν αντιληφθεί την παρουσία του Χριστόδουλου Ξηρού. Μια γειτόνισσα μόνο ανέφερε ότι απλώς τον είδε να μπαινοβγαίνει στο σπίτι της οικογένειας.
Ερευνες για προσωρινά καταφύγια γίνονται στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Αναζητούνται και παρακολουθούνται πρόσωπα που θα μπορούσαν να του παρέχουν κάλυψη, έστω για λίγο. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι συνοριακοί σταθμοί αλλά και τα αποσπάσματα συνοριοφυλακής στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Στο μεταξύ, για «πολιτική απόδραση» που είναι «συνεπής με την πολιτική του δράση και τις απόψεις του για την ελευθερία», έκανε λόγο ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης. «Ηταν συνεπής με τα πιστεύω του» συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Σήμερα ζούμε, σήμερα μαχόμεθα». Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν έχει επικοινωνήσει με τον πελάτη του και ότι δεν γνώριζε τις προθέσεις του.
Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η τοποθέτηση του δικηγόρου του Χριστόδουλου Ξηρού. Για «ανατριχιαστική δήλωση» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας:
«Αποδεικνύεται ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι απλοί κρατούμενοι. Αν θεωρούν καθήκον τους να αποδράσουν και να επιτεθούν στην κοινωνία, η κοινωνία θα πρέπει να πάρει μέτρα. Η Δημοκρατία δίνει τα ίδια δικαιώματα για όλους, αλλά πρέπει να προστατευθεί. Οταν έχεις να κάνεις με περιπτώσεις αμετανόητων, επιβεβαιώνονται αυτές οι εκτιμήσεις μας».
Μάλιστα, ο κ. Κεδίκογλου επέκρινε τη δικαστική απόφαση για αποφυλάκιση -μετά την παρέλευση 18 μηνών χωρίς δίκη- του κατηγορούμενου για τρομοκρατικές ενέργειες Νίκου Μαζιώτη, σημειώνοντας ότι τώρα θεωρείται ύποπτος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. «Δεν έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος», είπε.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=164175
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε