- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η «επιτυχημένη» επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές
08/01/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με επιτόκιο μόλις 3,5% η πρώτη μετα-μνημονιακή διάθεση ομολόγων, αλλά και με… δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ, έλλειμμα στο 7,4% και ακραία φτώχεια
Του Μπάμπη Μιχάλη
Εντυπωσιακή επάνοδο στις αγορές χρέους έκανε χθες η Ιρλανδία, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την έξοδό της από τοΜνημόνιο. Στην πρώτη μετα-μνημονιακή διάθεση ομολόγων το Δουβλίνο κατάφερε να αντλήσει 3,75 δισ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 3,5%. Ενδεικτικό της χθεσινής επιτυχημένης πώλησης χρέους ήταν ότι οι προσφορές των επενδυτών για τα νέα δεκαετή ομόλογα του ιρλανδικού Δημοσίου ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ και ήταν περίπου τετραπλάσιες του ποσού που διατέθηκε. Ακόμη ότι η απόδοση του τίτλου διαμορφώθηκε μόλις στο 3,543% όταν το 2011, στο αποκορύφωμα της κρίσης, είχε ξεπεράσει το 14%. Η χθεσινή δημοπρασία δεν ήταν πάντως η πρώτη έξοδος της χώρας των Κελτών στις αγορές. Τον περασμένο Μάρτιο το Δουβλίνο είχε αντλήσει 5 δισ. ευρώ από 10ετείς τίτλους, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται τότε στο 4,15%, ενώ είχε προηγηθεί και μια επανέκδοση ομολόγου τον Ιανουάριο του 2013 στην πρώτη δοκιμή της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα.
Η επιτυχημένη επιστροφή χαιρετίστηκε με τυμπανοκρουσίες από την ιρλανδική κυβέρνηση. Και πιο συγκεκριμένα από τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος δήλωσε ότι «η πώληση αυτή δείχνει πως η Ιρλανδία εξήλθε πλήρως από το πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ» και ότι «η απόδοση του 3,54% δείχνει την ισχύ της φήμης που έχει η χώρα διεθνώς και οδηγεί πολύ ταχύτερα στο κόστος δανεισμού που απολαμβάνουν σήμερα οι ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες».
Η αλήθεια πάντως είναι λίγο διαφορετική. Το άγριο πρόγραμμα λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση Εντα Κένι κατ’ επιταγή της τρόικας συρρίκνωσε το ιρλανδικό ΑΕΠ κατά 20% σε μια τριετία. Η αύξηση των φόρων, οι περικοπές των μισθών και της κοινωνικής πρόνοιας γονάτισαν την κοινωνία και οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος αυτής στην ακραία φτώχεια.
200.000 μετανάστες
Δύο στις τρεις οικογένειες με παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ένα στα πέντε παιδιά ζει σε οικογένειες όπου κανένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται, ενώ από το 2008 περισσότεροι από 200 χιλιάδες πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν είναι τόσο ανθηρά όσο αφήνεται να εννοηθεί.
Το δημόσιο χρέος προσεγγίζει το 124% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, ενώ το έλλειμμα του 2013 προβλέπεται να πιάσει το 7,4% του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ακόμη ότι ο τραπεζικός της τομέας συνεχίζει να αποτελεί πηγή κινδύνου καθώς αρκετά ιδρύματά του θα αναγκαστούν να προβούν σε ανακεφαλαιοποίηση φέτος μετά τα προγραμματισμένα stress tests. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε αρκετοί αξιωματούχοι της τρόικας είχαν προτείνει νωρίτερα προληπτική πιστωτική γραμμή, ακόμη και μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Η «εύθραυστη» τροχιά κάνει έτσι αρκετούς ειδικούς να μιλούν για έξοδο -από μνημόνιο και σε αγορές- η οποία υπαγορεύθηκε από πολιτικούς λόγους και από την ανάγκη του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου να πουλήσει «καλά νέα».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=164201
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε