- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κόντρα με το «καλημέρα»

09/01/14 ΚΟΣΜΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Την πρώτη κρίση στην κυβέρνηση συνασπισμού προκάλεσαν οι Χριστιανοκοινωνιστές, ζητώντας αυστηρότερους ελέγχους και διατήρηση περιορισμών για Βούλγαρους και Ρουμάνους μετανάστες

 

Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Εργασίας, στα μέσα του 2013 μόνο το 0,6% των δικαιούχων επιδομάτων ήταν μετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

 

Της Ελλης Πάνου

[1]Παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και την πανηγυρική υπογραφή στο Βερολίνο της διακομματικής συμφωνίας για τη συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού, η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ εγκαινίασε τη χρονιά -και τη θητεία της- με καβγάδες και διαμάχες ξεκινώντας από το καυτό θέμα της μετανάστευσης.

 

Στη μια άκρη του ρινγκ βρίσκεται το πολύ συντηρητικό, αδελφό κόμμα της καγκελαρίου από τη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), που επιστρατεύοντας ακραία ρητορική ζητούν νέα μέτρα για να εμποδίσουν την αθρόα «μετανάστευση της φτώχειας». Κι από την άλλη είναι οι νέοι εταίροι της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που αντεπιτέθηκαν, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις «υποκινούν το μίσος κατά των ξένων».

 

Μια ομάδα με σημαντική επιρροή στον κυβερνητικό συνασπισμό, το CSU, πυροδότησε τη συζήτηση σε εθνικό επίπεδο απαιτώντας να διεξάγονται αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα από την 1η Ιανουαρίου -οπότε καταργήθηκαν οι περιορισμοί στη μετανάστευση από τις δυο νέες χώρες-μέλη της Ε.Ε., τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία- και κινδυνολογώντας για την… αναμενόμενη πλημμυρίδα των «φτωχών» εξ Ανατολών, που επιδιώκουν να ζήσουν εις βάρος του γερμανικού συστήματος επιδομάτων.

 

Στην πρότασή τους οι Χριστιανοκοινωνιστές υποστηρίζουν ότι «η συνεχής κατάχρηση της ελευθερίας στη μετακίνηση» όχι μόνο απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, αλλά «οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο και τους δήμους στη Γερμανία» και κουνάνε το δάχτυλο περιφρονητικά στις Βρυξέλλες: «Δεν θα πρέπει να μπλοκάρουν τις προσπάθειες για τη συγκρότηση εθνικών κανόνων. Είναι θανατηφόρα η στάση αυτή, να κάνουν πως δεν βλέπουν το πρόβλημα και να εμποδίζουν την εξεύρεση λύσεων σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει το κόμμα, ζητώντας από την κυβέρνηση στο Βερολίνο να υιοθετήσει το αντιμεταναστευτικό σλόγκαν του: «Οποιος κλέβει επιδόματα, ας ετοιμάζει τις βαλίτσες του».

 

Η κρίση αυτή κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και βετεράνος πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών, Ελμαρ Μπροκ, υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» ότι όσοι Ανατολικοευρωπαίοι μετανάστες φτάνουν στα σύνορα της χώρας με την πρόθεση να ζήσουν εισπράττοντας επιδόματα ανεργίας, παιδιών και περίθαλψης, θα πρέπει να απελαύνονται πίσω στην πατρίδα τους και κατά την «έξοδο» να τους παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα, για να μην μπορούν να επιστρέψουν. Παρότι ορισμένοι συνάδελφοί του από το κόμμα της Μέρκελ έσπευσαν να τον επικρίνουν, οι Σοσιαλδημοκράτες εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις και προς τους δυο κυβερνητικούς εταίρους τους, υποχρεώνοντας την καγκελάριο να παρέμβει.

 

Η Μέρκελ όχι μόνο διέκοψε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές της για να συζητήσει το θέμα με τον αντικαγκελάριό της από το SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά αφιέρωσε και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στο θέμα. Η λύση που δόθηκε ήταν η συγκρότηση ομάδας εργασίας από αξιωματούχους 11 υπουργείων, η οποία θα εξετάσει ψύχραιμα το θέμα και θα παραδώσει την αναφορά της τον Ιούνιο. Κανείς βέβαια δεν αναμένει ότι η ένταση θα αποκλιμακωθεί, αφού και οι αριθμοί δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Πριν από μερικές ημέρες ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός για την Ευρώπη, Μάικλ Ροθ, υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές εταίροι προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη με «ηλίθια σλόγκαν» που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα «ούτε στις μπιραρίες της Βαυαρίας, ούτε στο Βερολίνο».

 

Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Εργασίας, στα μέσα του 2013 μόνο το 0,6% των δικαιούχων επιδομάτων ήταν μετανάστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ σύμφωνα με τις στατιστικές του 2012 το 80% εξ αυτών έχουν σταθερή απασχόληση.

 

Επιμένει το CSU

 

Ωστόσο με το 60% των Γερμανών να θεωρούν δικαιολογημένους τους φόβους για τη μετανάστευση των φτωχών, όπως έδειξε πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση της Forsa, το πιθανότερο είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές να επιμείνουν δυναμικά στις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, για να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη τόσο στις δημοτικές εκλογές της Βαυαρίας στις 16 Μαρτίου όσο και στις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου.

 

Οι επικριτές της κυβέρνησης πάντως φροντίζουν να θυμίζουν στη Μέρκελ ότι έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας, επισημαίνοντας ότι εάν τώρα η χώρα έχει 80,8 εκατομμύρια κατοίκους, αυτό οφείλεται στους μετανάστες, ειδικά από την ανατολική και τη νότια Ευρώπη. Μεταξύ των επικριτών είναι και το Εμπορικό Επιμελητήριο, που εκτιμά ότι η Γερμανία θα χρειαστεί 1,5 εκατομμύριο ειδικευμένους μετανάστες μέχρι το 2025, για να συνεχίσει η οικονομία να είναι ισχυρή.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=164438