- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Φιμώνει «ό,τι κινείται» ο Ερτογάν
09/01/14 ΚΟΣΜΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ – Μετά τις εκκαθαρίσεις σε αστυνομία και Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τις επικοινωνίες και το διαδίκτυο
Του Νικόλα Ζηργάνου
[1]Εχουν γίνει πια ρουτίνα οι αποτάξεις, μεταθέσεις και αδρανοποιήσεις των αξιωματικών της τουρκικής αστυνομίας που πρόσκεινται στον φιλελεύθερο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατά την κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες αποκαλύψεις των σκανδάλων. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλα, απέπεμψε άλλους 16 υψηλόβαθμους αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων τον υπαρχηγό εθνικής ασφαλείας και τους διοικητές ασφαλείας της Αγκυρας, της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης και του Ντιγιάρμπακιρ.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, από την αρχή των διώξεων των φιλο-Γκιουλενικών έως χθες, έχουν αποπεμφθεί συνολικά 700 αστυνομικοί και άλλοι 1000 έχουν μετατεθεί δυσμενώς. Οι περισσότερες μεταθέσεις των μάχιμων αξιωματικών έχουν γίνει στην Τροχαία. Το πογκρόμ έγινε με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αντίστοιχο κύμα διώξεων αναμένεται και στην δικαιοσύνη.
Στο στόχαστρο βρίσκεται το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων το οποίο προς το παρόν διατηρεί μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας. Η κυβέρνηση κατέθεσε εσπευσμένα και νύχτα στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου με το οποίο ενισχύει τον έλεγχο στο Συμβούλιο, τοποθετεί τον υφυπουργό Δικαιοσύνης επικεφαλής του και περιορίζει τη λειτουργία του. «Κανείς δεν μπορεί να μείνει χωρίς επίβλεψη. Σε αυτή τη χώρα, ο πρωθυπουργός επιβλέπεται, οι υπουργοί επιβλέπονται, οι βουλευτές επιβλέπονται και δεν θα επιβλέπονται αυτοί οι κύριοι; Δεν πάει έτσι», είχε τονίσει ο Ερντογάν στις 29 Δεκεμβρίου μιλώντας σε υποστηρικτές του, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον κυβερνητικό έλεγχο στο ανεξάρτητο όργανο των Τούρκων δικαστών και εισαγγελέων. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναρωτήθηκε δημόσια αν ο Ερντογάν παρουσιαστεί κάποια ημέρα ενώπιον της Δικαιοσύνης και στη συνέχεια απάντησε «Ναι, όταν η καθαρή πολιτική επικρατήσει στη χώρα». Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε το κυβερνών ΑΚΡ ως διεφθαρμένο κόμμα και υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας ένας πρωθυπουργός υπερασπίζεται τη διαφθορά και τις μίζες».
Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατηγόρησε από την πλευρά του τον πρωθυπουργό ότι βλέπει παντού συνωμοσίες κατά της κυβέρνησης και ότι είναι «πνευματικά άρρωστος».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε ότι «η Επιτροπή ζητάει από την Τουρκία ως υποψήφια χώρα να σεβαστεί τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. και ειδικότερα τον σεβασμό του κράτους δικαίου και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτές οι κατηγορίες και ενδεχόμενες παρατυπίες για τους χειρισμούς ορισμένων ιθυνόντων να αντιμετωπιστούν χωρίς διακρίσεις, χωρίς εύνοια, με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο». Η προσπάθεια κυβερνητικού ελέγχου όμως επεκτάθηκε χθες και στο διαδίκτυο. Με πρόσχημα τους πιθανούς κινδύνους σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσα από το διαδίκτυο, η κυβέρνηση πρόσθεσε τροπολογία σε νομοσχέδιο, με την οποία επιβάλλονται περιορισμοί στο ίντερνετ και επιτρέπει να καταγράφονται όλες οι on line συνομιλίες, οι οποίες διατηρούνται σε αρχεία για δύο χρόνια. Επίσης θα καταγράφονται και θα διατηρούνται για δύο χρόνια οι διευθύνσεις του διαδικτύου που επισκέπτονται οι χρήστες, καθώς και η κίνηση των λογαριασμών τους στα κοινωνικά δίκτυα. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Σαμπάχ» αποκαλύπτει ότι «παράνομη οργάνωση» υπέκλεπτε παράνομα τις τηλεφωνικές συνομιλίες 200 επιχειρηματιών στη Μερσίνα και το Ερζερούμ από τους οποίους αποσπούσαν εκβιαστικά μεγάλα χρηματικά ποσά.
Εν τω μεταξύ, η μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά φαίνεται να εντείνεται. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι επόμενος στόχος της κυβέρνησης θα είναι να θέσει εκτός νόμου την Αδελφότητα του Γκιουλέν, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του κράτους. Είναι προφανές ότι η συμφιλιωτική επιστολή που έστειλε ο Γκιουλέν προς τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ την περασμένη εβδομάδα, δεν βρήκε ανταπόκριση από τον Ερντογάν. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος κρατάει αποστάσεις από την πολιτική Ερντογάν και εμφανίζεται σήμερα ως ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να σταματήσει τον ενδο-ισλαμικό εμφύλιο που απειλεί εκ των ένδον τον νεο-οθωμανό πρωθυπουργό και το σύστημα εξουσίας του.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=164439
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε