- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
ATZENTA
09/01/14 ART,ΑΤΖΕΝΤΑ,ΘΕΜΑΤΑ
Δε με χωρά ο τόπος
«Δε με χωρά ο τόπος / Μήδεια» είναι ο τίτλος της παράστασης της ομάδας Πλεύσις που παρουσιάζεται στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα (Καλλιρρόης 10, τηλ.: 2109210077, 6985162539, Ακρόπολη) και είναι εμπνευσμένη από τα πρόσωπα και τις καταστάσεις της ευριπίδειας Μήδειας. Ενα θέαμα όπου το σωματικό θέατρο, ο σύγχρονος χορός, η μιμική και το θέατρο αντικειμένων δημιουργούν δυναμικά εικαστικά τοπία που συνδέονται διαρκώς μέσα από τη μεταμόρφωση του σκηνικού χώρου και την πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Μηνά Εμμανουήλ.
Η σύλληψη-σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του Αντώνη Κουτρουμπή, η μουσική σύνθεση του Μηνά Εμμανουήλ, οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα και τα κοστούμια της Ολγας Γερογιαννάκη. Ερμηνεία – χορογραφία: Ολγα Γερογιαννάκη, Αντώνης Κουτρουμπής, Νατάσσα Ζαφειροπούλου.
Η παράσταση «Δε με χωρά ο τόπος / Μήδεια» είναι η ασφυκτική σκηνική πραγμάτωση του πάθους, της
απόρριψης, του κινδύνου και του μοιραίου τέλους. Τα τρία βασικά πρόσωπα της τραγωδίας, η Μήδεια, ο Ιάσονας και η Γλαύκη, τοποθετούνται πάνω σε μια μακρόστενη κινητή πλατφόρμα. Μια τοποθέτηση σκηνική και ταυτόχρονα αλληγορική, που αιχμαλωτίζει τον ζωτικό χώρο των τριών χαρακτήρων και χαρτογραφεί το ταξίδι των διαπραγματεύσεών τους.
«Ενα θέαμα άκρως ακροβατικό και ριψοκίνδυνο, όπου η διαρκής ανατροπή και μεταμόρφωση του σκηνικού χώρου δίνει το στίγμα ενός εικαστικού θεάτρου» σημειώνει ο σκηνοθέτης Αντώνης Κουτρουμπής: «Η παράσταση φιλοδοξεί να θέσει εκείνα τα τραγικά ερωτήματα του Ευριπίδη που επανέρχονται αμείλικτα. Μπορούν άραγε οι τρεις χαρακτήρες να ξεφύγουν από τη Μοίρα τους; Ο υπολογιστής και κατακτητικός Ιάσονας θα μπορέσει να αποκτήσει τη ζωή που θέλει; Η Μήδεια θα δεχτεί την απόρριψη και τη νέα σχέση του Ιάσονα με τη Γλαύκη; Η Γλαύκη θα έχει εν τέλει αυτό που θέλει ή θα είναι το θύμα της διαμάχης; Κατά πόσο οι ενέργειές τους μπορούν να έχουν ένα άλλο τέλος, μια άλλη κατάληξη; Ο έρωτας, συγγενής με τη βαρβαρότητα, το σκοτάδι και τον θάνατο, μπορεί άραγε να εξευγενιστεί ή διαρκώς θα ξεφεύγει απ’ τους μαθηματικούς υπολογισμούς και μόνο την έκρηξη θα επιζητεί; Ο έρωτας μπορεί να συνυπάρξει με την τάξη ή μόνο στο χάος βυθίζεται παρασύροντας βίαια πρόσωπα και καταστάσεις; Η Μήδεια είναι ένα πρόσωπο τραγικό. Η ιστορία της δεν είναι ένα ερωτικό μελόδραμα, αλλά η ιστορία της απώλειας και του τετελεσμένου. “Τετελεσμένο, όχι κατά τη ρεαλιστική ροή των φοβερών γεγονότων της τραγωδιακής εξιστόρησης”, θα σημειώσει ο Γ. Χειμωνάς, “αλλά κάποιο τετελεσμένο που είναι ήδη εγγεγραμμένο στη συνείδηση και για το οποίο ο άνθρωπος πενθεί σε όλη του τη ζωή”».
Παραστάσεις: Σάββατο, Κυριακή 9.30 μ.μ.
…………………………………………………………….
«Είμαι η Κούβα», σε σπάνια προβολή
Η κινηματογραφική λέσχη της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσιάζουν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210-3612046) την περίφημη ταινία «Είμαι η Κούβα» (Soy Cuba) του Mιχαήλ Καλατόζοφ. Μια συμπαραγωγή Σοβιετικής Ενωσης και Κούβας του 1964, σε ολοκαίνουργια κόπια σε μια σπάνια επανέκδοση.
Λίγο μετά την κουβανική επανάσταση του 1959 που ανέτρεψε τη δικτατορία του Μπατίστα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε εξοντωτικούς αποκλεισμούς στο νησί και η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο στράφηκε για βοήθεια και υποστήριξη στη Σοβιετική Ενωση. Στο παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας γυρίστηκε η εκπληκτική αυτή ταινία που έφερε μαζί τον πασίγνωστο Σοβιετικό ποιητή Γεβγένι Γεφτουσένκο με έναν από τους μεγάλους δημιουργούς τής «Μοσφίλμ». Χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές κινηματογραφικές τεχνικές ο Καλατόζοφ δημιούργησε ένα πραγματικό έπος που απεικονίζει, μέσα από μια σειρά ιστοριών γεμάτων δύναμη και συγκίνηση, τη ζωή στην Κούβα πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης (επαναλαμβάνοντας, κατά κάποιον τρόπο, εκείνο που έκανε στη δεκαετία του 1940 ο Αϊζενστάιν για το Μεξικό). Το φιλμ δεν ενθουσίασε ούτε την κουβανική ούτε τη σοβιετική κυβέρνηση και μάλλον ξεχάστηκε μετά το γύρισμά του, για να «επανανακαλυφθεί» στη δεκαετία του 1990 και να αναγνωριστεί σαν ένα διαμάντι του όψιμου σοβιετικού κινηματογράφου. Είσοδος: 5 ευρώ. Εισηγητής ο Χρήστος Μήτσης.
…………………………………………
Μέρες Καβάφη
Ολοκληρώνεται στις 11 Ιανουαρίου η έκθεση «Κ.Π. Καβάφης. Μέρες του 2013» που οργανώνεται στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5» (Καπλανών και Μασσαλίας, τηλ. 210-3390946). Πρόκειται για μια ομαδική εκθεση ζωγραφικής, γλυπτικης, φωτογραφίας που «φυλλομετρά» τις εποχές, τις δεκαετίες και τα χρόνια, τις διαφορετικές στιγμές και φάσεις μέσα από το έργο και την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, επεκτείνοντας το εικαστικό ταξίδι από το 1896 μέχρι σήμερα.
Οι καλλιτέχνες επιχειρούν να φέρουν στην επιφάνεια νέες προσεγγίσεις ενός έργου που φυλάσσει ακέραιο τον οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα του ποιητικού λόγου του Καβάφη. Συμμετέχουν οι: Αγγελος Αντωνόπουλος, Χρύσα Βέργη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Λίζη Καλλιγά, Ιωάννα Καφίδα (φωτ.), Νίκος Κόνιαρης, Δημήτρης Κρέτσης, Χρήστος Παλλαντζάς, Εκτωρ Παπαδάκης, Αχιλλέας Πιστώνης, Γιώργος Σαλταφέρος, Νίκος Τριανταφύλλου/Δημήτρης Γράνης, Σοφία Φωτιάδου, Τάσος Χώνιας και το τμήμα Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας με ένα γλυπτό των Εκτορα Παπαδάκη και Παναγιώτας Θεοφιλοπούλου.
…………………………………………….
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Και τα Σαββατοκύριακα του 2014 ο «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) γίνεται δημιουργικός προορισμός για παιδιά κάθε ηλικίας. Tα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (από 3 ετών και άνω), τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού. Αυτό το Σάββατο οργανώνεται το πρόγραμμα «Μικροί καλλιτέχνες στα μονοπάτια της γνώσης». Με πινέλα στα χέρια και πολλά χρώματα ολόγυρά τους τα παιδιά αποτυπώνουν ιστορίες πάνω στο χαρτί. Πειραματίζονται με ποικίλα υλικά και δημιουργούν τα δικά τους αριστουργήματα. Την Κυριακή (12/1) τα παιδιά θα βρεθούν «Στα χνάρια των δράκων σε Ανατολή και Δύση». Ενα μετέωρο ταξίδι ανάμεσα στον μύθο και στην πραγματικότητα. Υπερφυσικές μορφές και ανθρωπόμορφοι γίγαντες μάς μεταφέρουν από τη μια άκρη της Γης ώς την άλλη και ζωντανεύουν θρύλους παλιούς και ξεχασμένους. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 212-2540600.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=164488
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε