- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Η ναυτιλία συρρικνώνεται λόγω άστοχων παρεμβάσεων των κυβερνήσεων»

10/01/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ), Γιώργος Γράτσος, με αφορμή την πρωτοβουλία της να θεσμοθετήσει την «εθελοντική» φορολόγηση των εφοπλιστών για τρία χρόνια, υπολογίζοντας να εισπράξει από 90 έως 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

 

Ο Γ. Γράτσος, μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας του ΝΕΕ, επισήμανε πως προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της ναυτιλίας είναι η εμπιστοσύνη όσον αφορά τη σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τονίζοντας πως πριν από λίγες εβδομάδες η ναυτιλία βίωσε έναν δυσάρεστο αιφνιδιασμό, με την ανατροπή όχι μόνο συμφωνηθέντων και υπογεγραμμένων όρων, αλλά και συνταγματικά κατοχυρωμένων διατάξεων.

 

«Αυτό δεν θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τη χώρα» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «χρειάζονται πολλά χρόνια και κόποι για να οικοδομηθεί ένα αξιόλογο έργο. Ενας αιφνιδιασμός το κλονίζει σαν καταστρεπτικός σεισμός και καταρρέει».

 

Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θόδωρο Βενιάμη, για εθελοντική φορολόγηση για τα πλοία που είχαν είτε ξένη είτε ελληνική σημαία.

 

Υποχρεωτική φορολόγηση

 

Η κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα αποφάσισε να θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο μέτρο μετατρέποντας τη φορολόγηση από εθελοντική σε υποχρεωτική και προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εφοπλιστών. Ο πρόεδρος του ΝΕΕ εμφανίστηκε επικριτικός και προς όλες τις κυβερνήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 την ελληνική σημαία ύψωνε η μεγάλη πλειονότητα του ελληνόκτητου στόλου. Από τη δεκαετία του ‘80, όπως σημείωσε, άρχισε η συρρίκνωση λόγω άστοχων παρεμβάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων, το 1987 είχε το 48,7%, ενώ σήμερα έφτασε να αποτελεί μόνο το 23% του ελληνόκτητου στόλου, αφήνοντας στη συνέχεια ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης ναυτιλιακών εταιρειών από την Ελλάδα: «Αυτό είναι ενδεικτικό του τι μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα με απερίσκεπτες και αναποτελεσματικές νομοθετικές παρεμβάσεις».

 

«Πυρά» όμως εξαπέλυσε και κατά της ελληνικής νομοθεσίας, λέγοντας πως αυτή κατάφερε να εξαφανίσει τα ελληνικά κρουαζιερόπλοια, να καταστήσει ζημιογόνα τα ναυπηγεία μας, την ακτοπλοΐα μας, να απωθήσει σκάφη αναψυχής και πρόσφατα να κλονίσει την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της ποντοπόρου ναυτιλίας.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=164962