- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια!

13/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, που μεταξύ άλλων αποδίδεται στους Δ. Κοντομηνά και Αγγ. Φιλιππίδη, συνοδευόμενο από όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών δημόσιας περιουσίας, επισείει την ανώτατη των ποινών

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Με τον πρώτο κατηγορούμενο να οδηγείται σήμερα ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς, Γιώργου Ανδρεάδη, ξεκινά η ανακριτική διαδικασία για την απόλυτη διαλεύκανση του μεγάλου σκανδάλου των «κόκκινων δανείων», και όχι μόνο, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

 

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έκδοση από την Τουρκία του συλληφθέντος την Παρασκευή το βράδυ, βάσει διεθνούς εντάλματος, πρώην προέδρου του Τ.Τ., Αγγελου Φιλιππίδη, ο ανακριτής διαφθοράς θα λάβει σήμερα την πρώτη απολογία από τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Τ.Τ., Μάριο Βαρότση. Τη σκυτάλη των απολογιών θα πάρει αύριο ο επίσης συλληφθείς, επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική όπου και τον εντόπισαν οι διωκτικές αρχές και βαρύνεται επίσης με κακουργηματικές κατηγορίες.

 

Οι κατηγορίες

 

Μάλιστα το αδίκημα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, που μεταξύ άλλων αποδίδεται στον Δημήτρη Κοντομηνά, όπως και στον Αγγελο Φιλιππίδη, συνοδεύεται από όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (π.χ. ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσεως και αντικείμενο ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας) με αποτέλεσμα η ποινή με την οποία κινδυνεύουν οι τυχόν καταδικασθέντες να είναι ακόμα και το «ταβάνι» των ισοβίων. Για την παράνομη άλλωστε δραστηριότητα του Δημήτρη Κοντομηνά σε αγαστή συνεργασία με τον Αγγελο Φιλιππίδη, το εμπεριστατωμένο πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, είναι πραγματικά κόλαφος.

 

Χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός, πέραν του επισφαλούς δανείου των εκατό εκατομμυρίων που είχε πάρει ο επιχειρηματίας δήθεν για επαγγελματικές δραστηριότητες και φέρεται να κατέληξε στις τσέπες του αλλά ακόμη και σε αγορά σπιτιού της κόρης του, αποκαλύπτει και σύμβαση-απάτη, η οποία κόστισε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 125 εκατ. ευρώ, αναφορικά με τη διαχείριση του τομέα των πιστωτικών καρτών. Η κ. Παπανδρέου παραθέτει λεπτομερή στοιχεία για το πώς οργανώθηκε το σχέδιο και πώς τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν τελικά καταγράφηκαν στις μεγάλες ζημίες του Ταμιευτηρίου.

 

Οι παρανομίες, όπως προκύπτει από το πόρισμα, ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας. Οταν δηλαδή το Τ.Τ. επί προεδρίας Αγγελου Φιλιππίδη το 2008 αποφάσισε να συνεργαστεί με την εταιρεία Bestline Cards S.A. (που αργότερα μετονομάστηκε σε Hellenic Post Credit) στη διαχείριση του τομέα των πιστωτικών καρτών. Ανέθεσε, μάλιστα, σε εταιρεία ορκωτών ελεγκτών την αποτίμηση της εμπορικής αξίας της Bestline. Η αποτίμηση ήταν διπλή. Η πρώτη, που βασίστηκε στη Μέθοδο της Προεξόφλησης Μελλοντικών Ταμειακών Ροών, κατέληγε στο ότι η κεντρική εκτιμώμενη εμπορική αξία του 100% των μετοχών της εταιρείας ήταν 19,8 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη, με τη Μέθοδο της Αναπροσαρμοσμένης Καθαρής Θέσης, έριχνε την αξία της εταιρείας σε μόλις 2,8 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή υπήρχε απόκλιση περίπου 600%!

 

Το Τ.Τ. αποφάσισε από τις δύο εκτιμήσεις να «προτιμήσει» την ακριβότερη, καταβάλλοντας 18,9 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή στο 50% της εταιρείας, στην οποία νόμιμοι εκπρόσωποι ήταν ο Ιωάννης Ρόρρης και η Αλεξάνδρα Λιακοπούλου. Δηλαδή, απέκτησε το μισό πληρώνοντας όμως σαν να είχε αποκτήσει το 100%! Επιπλέον, το Τ.Τ. ανέλαβε την υποχρέωση της αποκλειστικής χρηματοδότησης των εργασιών της εταιρείας με κάθε δυνατό τρόπο.

 

«Αντί η τράπεζα να “εξαγοράσει” το 100% των μετοχών της Bestline στην εκτιμηθείσα από την Deloitte εμπορική αξία, ήτοι στο ποσόν των 19.800.000 ευρώ κατά την πιο αισιόδοξη, μάλιστα, εκτίμηση με βάση τη Μέθοδο Προεξόφλησης Μελλοντικών Ταμειακών Ροών, απέκτησε-συμμετείχε μόνον στο 50% της εταιρείας, έναντι του ποσού των 18.900.000 ευρώ, μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, χωρίς, μάλιστα, να κατοχυρώσει και τη “θέση ισχύος” των διοικητικών αποφάσεων (management) της εν λόγω εταιρείας», αναφέρεται στο πόρισμα, ενώ επισημαίνεται επίσης ότι τα μέλη του Δ.Σ του Τ.Τ. παραπλανήθηκαν από τον πρόεδρο του Τ.Τ., καθώς δεν τους παρουσιάστηκαν οι σχετικές μελέτες.

 

«Αν τα μέλη του Δ.Σ. του Τ.Τ. γνώριζαν την αληθή των πραγμάτων κατάσταση αλλά και την πραγματική οικονομική εικόνα – αξία της εταιρείας», αναφέρεται μεταξύ άλλων, «δεν θα προέβαιναν στην ομόφωνη έγκριση της συμμετοχής του Τ.Τ. στην εταιρεία Bestline υπό τους συγκεκριμένους όρους…» και χωρίς μάλιστα να διεκδικεί τη «θέση ισχύος» στη διοίκηση της εταιρείας.

 

Στον έλεγχο της ΔΕΜΚΟ

 

Αντιθέτως, αμέσως μετά η διοίκηση της Bestline πέρασε στον απόλυτο έλεγχο της ΔΕΜΚΟ (συμφερόντων Κοντομηνά), με τα έξοδα να καλύπτονται από το Τ.Τ. και τα κέρδη να εισπράττονται από την εταιρεία, καθώς «όταν η Bestline απέδωσε κέρδη για τα έτη 2008, 2009 και 2010, η ΔΕΜΚΟ καρπώθηκε -ως μέτοχος του 50% των μετόχων της εταιρείας- μερίσματα συνολικού ύψους 3.380.000 ευρώ».

 

Και το πόρισμα καταλήγει στο ότι «η ως άνω περιγραφόμενη εγκληματική συμπεριφορά των υπαιτίων, όσον αφορά την εξαγορά της Bestline από το Τ.Τ. υπό τους εξωπραγματικά προνομιακούς και ζημιογόνους για την περιουσία της τράπεζας όρους της Συμφωνίας Μετόχων, επέφερε ζημία ύψους 138.750.467 ευρώ τουλάχιστον [105.000.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών την 25-11-2013 (78 εκατ. ευρώ σε οριστική καθυστέρηση + 20 εκατ. ευρώ σε ρύθμιση + 7 εκατ. ευρώ στις καθυστερήσεις)/ εκ των οποίων η βέβαιη και οριστική ζημία ανέρχεται στο ποσό των 78.750.000 ευρώ (70%) + 33.750.467 ευρώ αποτέλεσμα διαιτησίας σε εκτέλεση της Συμφωνίας Μετόχων], με αντίστοιχη περιουσιακή ωφέλεια της εταιρείας ΔΕΜΚΟ και του Δημήτρη Κοντομηνά».

 

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι «το δάνειο εξυπηρετείται από την πρώτη στιγμή μέχρι κεραίας, ενώ για την εξαγορά των καρτών η υπόθεση δεν ολοκληρώθηκε και οδηγήθηκε στα διαιτητικά δικαστήρια, τα οποία τον δικαίωσαν». Η εισαγγελέας όμως αναφέρει ότι:

 

* Οι πιστώσεις εγκρίθηκαν χωρίς εγγυήσεις και τα δάνεια δεν αποπληρώθηκαν, αντίθετα τα χρήματα κατέληξαν σε λογαριασμούς των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών.

 

*Δεν δέχεται δε ούτε τις προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών που δανειοδοτούνται, εκτιμώντας ότι πρέπει να συνοδεύονται από εμπράγματες διασφαλίσεις.

 

Ο Αγγελος Φιλιππίδης κατηγορείται και για επισφαλές πάντως δάνειο προς τον προφυλακισμένο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, πριν από την εξαγορά της Proton Bank, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα με ρήτρα μη παρακολούθησης της χρήσης του. Ο πρώην πρόεδρος του Τ.Τ. έχει χαρακτηρίσει το πόρισμα Παπανδρέου «διάτρητο», υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει στην ουσία θέμα» και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταγγείλει τις σε βάρος του δικαστικές διαδικασίες.

 

Πόρισμα-καταπέλτης

 

Στο πόρισμά της η κ. Παπανδρέου όμως είναι καταπέλτης σε βάρος του, αναφέροντας ότι «ενήργησε καταχρώμενος την θέση εμπιστοσύνης που κατείχε ως πρόεδρος του Τ.Τ. και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες του οικονομικού συστήματος, με την διαχείριση του οποίου ήταν επιφορτισμένος, προκειμένου να επαυξήσει τις περιουσίες τρίτων (όπως στις περιπτώσεις των Κυριάκου Γριβέα /Αναστασίας Βάτσικα, του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του Δημήτρη Κοντομηνά), ήτοι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πλούτου εκ μέρους των τελευταίων, ενόψει του ύψους και των όρων των επίμαχων κάθε φορά χρηματοδοτήσεων, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».

 

Τονίζει τέλος η εισαγγελέας ότι σε λογαριασμούς του Αγγελου Φιλιππίδη βρέθηκαν καταθέσεις 1,5 εκατομμυρίου που δεν δικαιολογούνται βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων του και σημειώνει πως απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση. Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 30 άτομα και εκδόθηκαν εντάλματα σε βάρος εφτά (Δ. Κοντομηνά, Α. Φιλιππίδη, Μ. Βαρότση, Χ. Γιαγκούδη [πρώην στέλεχος Τ.Τ.], Φωτεινή Κρέστα [υπεύθυνη στις χορηγήσεις μεγάλων επιχειρήσεων] του επιχειρηματία Κυρ. Γριβέα και της συζύγου του, Αναστασίας Βάτσικα).

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=165453