- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Δεν έχουν ιδέα για τον… φόνο

14/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μαγική εικόνα μοιάζει η ανακριτική διαδικασία των ήδη προφυλακισμένων τριών βουλευτών της Χ.Α., αφού τα περί ταγμάτων εφόδου, δολοφονικών επιθέσεων και ναζιστικής ιδεολογίας τα έμαθαν από την TV

 

Των Μαρίας Δήμα – Αντας Ψαρρά

 

[1]Η τακτική των ναζιστών ηθελημένα ή αθέλητα ακολουθήθηκε απόλυτα από τους βουλευτές της Χ.Α. κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας. Δεν είχε κανένας ακούσει για τάγματα εφόδου, για προτροπές άσκησης βίας, για στρατιωτική πειθαρχία. Κι όσο για τα δολοφονικά χτυπήματα, τα έμαθαν κυρίως από την τηλεόραση. Τα ρόπαλα είχαν επάνω ευμεγέθεις ελληνικές σημαίες και οι λόγοι περί Χίτλερ και Γκέμπελς ήταν πολιτικές τοποθετήσεις. Τα όπλα ήταν συλλογές κι όσο για τη δική τους παρουσία στην οργάνωση ήταν κάπως χαλαρή. Φανατικοί κατά της βίας αλλά και αντιρατσιστές. Μια μαγική εικόνα!

 

«Δεν ξέρω, δεν είδα»

 

«Είμαι αθώος και ο μέχρι σήμερα προηγούμενος βίος μου στην κοινωνία είναι τύπος και υπογραμμός» λέει στις ανακρίτριες ο κατηγορούμενος και τονίζει ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί πολιτικό κόμμα και σε καμία περίπτωση οργάνωση. Και για να πείσει τις δύο ανακρίτριες επιχειρεί να αρνηθεί τη στρατιωτική δομή της Χρυσής Αυγής.

 

-Τι σημαίνει για σας το τρίπτυχο «πίστευε-υπάκουε-πολέμα» και η παραβίαση της αρχής της πειθαρχίας όπως αυτή αποτυπώθηκε από τον Γ. Μάστορα στο περιοδικό «Χρυσή Αυγή»;

 

Απ.: «Δεν ξέρω τι σημαίνει. Δεν το γνωρίζω αυτό το τρίπτυχο».

 

«Ρόπαλα φυσικά και δεν είχαμε· αυτά ήταν σημαίες» ανέφερε ο Γ. Γερμενής για να σημειώσει: «Ποτέ δεν είπαμε σε κανένα να φορέσει επί τόπου ένα μπλουζάκι ή ένα παντελόνι παραλλαγής. Και εγώ ειδικά, πρώτος, ποτέ δεν ντυνόμουν έτσι, δεν μου αρέσει, δεν είναι του γούστου μου. Μάλιστα εγώ στον στρατό δεν ήμουν φανατικός. Μου αρέσουν άλλα πράγματα, μου αρέσει η μουσική».

 

Καμία από τις ενέργειες των χρυσαυγιτών δεν γνωρίζει ο Γ. Γερμενής και φυσικά τις καταδικάζει, ενώ τα εμπρηστικά συνθήματα αποδίδονται σε πολιτικές ομιλίες. Ο βουλευτής καταδικάζει τις επιθέσεις στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα εναντίον μελών του ΠΑΜΕ. «Τις καταδικάζω απερίφραστα. Και μόνο που το ακούω είναι αποκρουστικό» αναφέρει και καταθέτει πως έμαθε για τη δολοφονία του Π. Φύσσα από την τηλεόραση, πράξη που επίσης καταδικάζει. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, ο κατηγορούμενος βουλευτής υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει για τα περίπου 40 άτομα που αποτέλεσαν το τάγμα εφόδου που ειδοποιήθηκε το βράδυ της δολοφονίας του άτυχου μουσικού, ούτε όμως και τον Γ. Ρουπακιά που έχει ομολογήσει ότι μαχαίρωσε τον νεαρό άνδρα.

 

Ενώ δεν έχει υποπέσει καμία δολοφονική πράξη στην αντίληψή του, εν ούτοις όταν ερωτάται για δική του συνέντευξη στην εκπομπή ΟΛΑ του Θ. Αναστασιάδη, όπου είχε δηλώσει το πώς πήγαν με άλλους χρυσαυγίτες να αδειάσουν ένα διαμέρισμα από Πακιστανούς, με αίτημα του ιδιοκτήτη, απάντησε ότι δεν θυμόταν να έχει πει κάτι τέτοιο κι ότι οι ίδιοι οι αστυνομικοί έλεγαν στον κόσμο να παίρνουν τηλέφωνο τη Χρυσή Αυγή. Στη συνέχεια καταδίκασε τις πράξεις ακραίας βίας κατά αλλοδαπών που αποδίδονται στον Παναγιώταρο, στη Σκορδέλη και στον Πλωμαρίτη. Καταδίκασε επίσης και το παρά λίγο κάψιμο των ανθρώπων, που σε αυτοσχέδιο χώρο προσευχής δέχτηκαν επίθεση από μέλη της Χ.Α. (30/10/2011). Οσο για την επίθεση στους μικροπωλητές στη Ραφήνα δήλωσε ότι έγινε κατόπιν αιτήματος του προέδρου των μικροπωλητών, αλλά δεν ήταν και σίγουρος. Για τις εφόδους στα νοσοκομεία και τον έλεγχο εθνικότητας των νοσηλευτριών δήλωσε ότι επρόκειτο για περπάτημα στους διαδρόμους και συνομιλίες με ασθενείς και νοσηλευτές. Στο κλείσιμο των συνόρων από μέλη της Χ.Α. ανταπάντησε θυμίζοντας τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό στα οποία πήγαινε όταν ήταν μαθητής. Ο βουλευτής δέχεται βροχή ερωτήσεων από τις ανακρίτριες για τον τρόπο λειτουργίας της Χ.Α. και των κατά τόπους γραφείων της, για τα οποία μάλιστα λέει ότι ανοίγουν με πρωτοβουλία των κατοίκων της κάθε περιοχής και με την έγκριση του κόμματος. Οσο για τις βιαιότητες, απαντάει ότι δεν τις γνώριζε, διότι αν τον ενημέρωναν θα έτρωγαν κατσάδα! Ο Ρουπακιάς, κατά τον βουλευτή, «παρεισέφρησε στην οργάνωση όπως και άλλοι, ακόμα και εγκληματίες», αλλά πάντως «τον Ρουπακιά δεν θα τον πω εγώ εγκληματία».

 

«Εγώ δεν έχω δει τάγματα εφόδου»

 

Κατά τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο πιο δημοκρατικός άνθρωπος που έχει γνωρίσει στη ζωή του και είναι κατά της βίας, ενώ ο ίδιος δεν γνωρίζει τάγματα εφόδου αλλά μόνο ομάδες περιφρούρησης.

 

Η ανακρίτρια τον παραπέμπει στις δηλώσεις Μιχαλολιάκου στην εκδήλωση στις Θερμοπύλες, όπου μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στα τάγματα εφόδου, ενώ σε άλλο σημείο ευχαριστεί τα παιδιά με τα μαύρα.

 

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δηλώσεις του Μιχαλολιάκου. Νομίζω ότι ο καθένας εκφράζει τις απόψεις του, εννοώντας ότι ο καθένας κρίνεται για τις απόψεις του». Ούτε κι αυτός είχε ακούσει το τρίπτυχο και δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του οτιδήποτε σχετικό με αυστηρές εντολές και τιμωρία. Αν είχε αντιληφθεί στρατιωτική πειθαρχία, βία και τέτοια πράγματα, θα ήταν ο πρώτος που θα αντιδρούσε. Κανένα περιστατικό βίας δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του και τα περισσότερα τα είδε στην τηλεόραση. Οι έλεγχοι στις λαϊκές έγιναν αυθόρμητα. Θεωρεί δε ότι είναι μέλος της Χ.Α. λόγω συμμετοχής του στο συνέδριο αλλά και της εκλογής του στη Βουλή. Στις αναλυτικές ερωτήσεις με αποσπάσματα από ομιλίες του Μιχαλολιάκου και στελεχών της Χ.Α. κατά τη διαδικασία ορκωμοσίας του κάθε δόκιμου μέλους, των πυρήνων υποδοχής με τις ομιλίες για Χίτλερ, Γκέμπελς, Εβραίους κ.λπ., απαντάει ότι η Χ.Α. είναι πατριωτικό κόμμα και ο χαιρετισμός είναι εθνικιστικός και όχι ναζιστικός. «Πρώτα τον χρησιμοποίησε ο Μουσολίνι, μετά ο Χίτλερ και μετά ο Μεταξάς. Είναι μια ιστορική αναφορά». Το δε παράγγελμα «Ηθικόν» που εκφωνεί ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου για να απαντήσει το σώμα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» αντιπροσωπεύει, κατά τον Ηλιόπουλο, το ακμαιότατο ηθικό των φίλων της Χ.Α. Η ανακρίτρια του επιδεικνύει φωτογραφία του που κρατά το όπλο σε επεισόδια στη Λάρισα. «Παράνομη οπλοφορία. Τι έχετε να πείτε;»

 

-«Πρόκειται για πολιτική δίωξη…»

 

«Ανατριχιάζω με τις δολοφονίες»

 

Ερωτάται για τις δηλώσεις του περί των μαχών που έδωσε σαν απλός στρατιώτης της Χ.Α. για την απελευθέρωση της πλατείας του Αγ. Παντελεήμονα. Η απάντηση του βουλευτή ήταν ότι αυτή η συνέντευξη δεν είχε δοθεί εξ ολοκλήρου από τον ίδιο(;). Για την υποστήριξη -στις ομιλίες του- στον Παπαδόπουλο και στη χούντα απάντησε ότι αναφερόταν στα αγροτικά δάνεια που δόθηκαν τότε, με τον όρο να φτιάχνονται οι τουαλέτες μέσα στα σπίτια. Μάλιστα τέτοιο δάνειο είχε πάρει και ο παππούς του. Για τους «βρομιάρηδες» στο στρατόπεδο της Κορίνθου, απάντησε ότι το είπε αυτό ο Παναγιώταρος για τις συνθήκες βρομιάς που επικρατούσαν στο στρατόπεδο της Κορίνθου.

 

Τα όπλα (μαχαίρια, σιδερογροθιές, σουγιάδες κ.λπ.) που βρέθηκαν στα σπίτια μπορεί να ήταν μέρος συλλογών και χόμπι. Ούτε ιεραρχία ούτε πειθαρχία ούτε καν συμμετοχή στα κομματικά όργανα είχε ο Μπούκουρας. Εμαθε μάλιστα και πακιστανικά για να συνεννοείται με τους υπαλλήλους του. Οσο για τη βία, είπε: «Ανατριχιάζω με όσα ακούω, δεν με εκφράζουν όλα αυτά, δεν μου το επιτρέπει η θρησκεία μου».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=165813