- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Μπροστά Τ.Τ. και πίσω τρόικα
15/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το σκάνδαλο «παγώνει» την κυβέρνηση εν όψει του νέου ραντεβού με τους δανειστές και τις τράπεζες εν όψει β′ γύρου ανακεφαλαιοποίησης, ενώ φουντώνουν τα σενάρια περί αντικατάστασης Στουρνάρα
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
[1]«Και τώρα τι κάνουμε;» Με το ερώτημα αυτό ξεκινούν οι συσκέψεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Τ.Τ., χωρίς ακόμη να δίνεται μια ξεκάθαρη και κοινή απάντηση. Η κυβέρνηση θα περιμένει την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της δικαστικής έρευνας, αυτή ήταν και η απόφαση στην οποία είχαν καταλήξει στην πρόσφατη συνάντησή τους ο Αντ. Σαμαράς με τον Ευ. Βενιζέλο, εξ αφορμής του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Το πρόβλημα ωστόσο, όπως βλέπουν με ανησυχία στο μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η στάση αναμονής είναι πολιτικά επιζήμια.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μία εβδομάδα μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων για τις χαριστικές δανειοδοτήσεις του Τ.Τ., επικρατεί καθολικό μούδιασμα. Οι υπουργοί αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις παραπέμποντας στον Γ. Στουρνάρα και στον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, που έχει την ευθύνη της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.
Δυσμενές περιβάλλον
Η αμηχανία της κυβέρνησης έχει πυροδοτήσει όμως κλίμα έντασης και στον χώρο των τραπεζών, καθώς επίκειται η κυβερνητική ρύθμιση για τη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για κλείσιμο της εκκρεμότητας με διοικητική πράξη, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο κ. Στουρνάρας, θα συζητηθούν με την τρόικα, σε περιβάλλον όμως πολύ πιο δυσμενές από την προηγούμενη επισκόπηση.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, αλλά προκαλεί, όπως φαίνεται, αλυσιδωτές αντιδράσεις, μέσα και έξω από την Ελλάδα. Εξω, στις αγορές και τους χρηματοοικονομικούς οίκους που παρακολουθούν καθημερινά τις κινήσεις της κυβέρνησης και παίρνουν θέση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε έξοδο στις αγορές μέσα στο 2014. Οι περισσότερες προβλέψεις τις τελευταίες ημέρες είναι αρνητικές και προσδιορίζουν τις κρίσιμες αποφάσεις των εταίρων της Ε.Ε. για το ελληνικό πρόβλημα μετά τις ευρωεκλογές. Την αρχή έκαναν τα γερμανικά ινστιτούτα, ενώ τώρα στον χορό μπαίνουν και οι ελβετικές τράπεζες (Zürcher Kantonalbank), ενώ η αμερικανική JP Morgan μαζί με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας προέβλεψε ότι «είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες» για εθνικές εκλογές μέσα στο 2014.
Η στάση αναμονής της κυβέρνησης ερμηνεύεται στο εσωτερικό ως αμηχανία με αποτέλεσμα να ανοίγουν νέα μέτωπα. Η αρθρογραφία της εφημερίδας «Βήμα» για αντικατάσταση του Γ. Στουρνάρα συνεχίστηκε στην ηλεκτρονική έκδοση και χθες, με σαφείς αιχμές όχι μόνον για τον υπουργό αλλά και για τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου. Στο τελευταίο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στη διάρκεια αυτής της υπερδεκαοκτάμηνης προσπάθειας, ο υπουργός Οικονομικών κατέστη σχεδόν μισητό πρόσωπο. Στα μάτια της κοινής γνώμης κατέστη συνώνυμος των φόρων και των βαρών. Είναι αναπόφευκτο για έναν υπουργό Οικονομικών στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Υπό αυτή την έννοια ο κύκλος του υπουργείου Οικονομικών έκλεισε για τον κ. Στουρνάρα».
Ενοχλημένο το Μαξίμου
Η υπόδειξη αυτή ενέτεινε την ενόχληση στο μέγαρο Μαξίμου. Εντούτοις, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν στη στερεότυπη άποψη ότι δεν υφίσταται θέμα με τον κ. Στουρνάρα, έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του κ. Σαμαρά. Ο υπουργός συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο Στρασβούργο όπου σήμερα θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει ή να ενδώσει σε καμία πίεση». Ωστόσο, αυτές οι πιέσεις προσθέτουν και άλλες δυσμενείς εντυπώσεις για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τα μέσα ενημέρωσης.
Η κυβέρνηση, όπως παρατηρούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της συμπολίτευσης, δείχνει να «κινείται από δίνη σε δίνη» και μάλιστα σε πεδία όπου είχε απόλυτο έλεγχο και προνομιακούς συνομιλητές, στον χώρο των τραπεζών και στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Ο μεγαλύτερος φόβος στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί επί μακρόν και να διαμορφώσει το πολιτικό τοπίο ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πάντως, δεν υπάρχει η λύση του ανασχηματισμού, καθώς αυτή ειδικά η περίοδος, παραμονές της έλευσης της τρόικας και με τη διαδικασία της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης ανοιχτή, θεωρείται «απαγορευτική για αιφνίδιες αλλαγές».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=166115
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε