- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Στρίβειν διά των…περικοπών
15/01/14 ΚΟΣΜΟΣ
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε περικοπές δημοσίων δαπανών 50 δισ. ευρώ την τριετία 2015-17, ζήτησε σεβασμό στις προσωπικές του «οδυνηρές στιγμές» και προσδιόρισε ότι θα ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς την «πρώτη κυρία» πριν από την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου
Παρίσι, Tης Ηρας Φελουκατζή
[1]Η τρίτη συνέντευξη Τύπου του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σκόπευε να χρησιμοποιήσει το μεγάλο αυτό ραντεβού με τα ΜΜΕ για να προβάλει την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής του πολιτικής, επισκιάστηκε από τη σκανδαλοθηρία που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη του αισθηματικού δεσμού του με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ. Χιονοστιβάδα από νέες αποκαλύψεις των ΜΜΕ έδωσαν διαστάσεις μελοδράματος στο «αισθηματικό θρίλερ» του Ολάντ, που διανθίζεται συνεχώς με νέα επεισόδια.
Η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με νευρικό κλονισμό. Το διαμέρισμά στο οποίο ο Ολάντ συναντούσε τη νέα του φίλη εντοπίστηκε και βρίσκεται δύο βήματα από τα Ηλύσια. Ο πρόεδρος έβγαινε από την πίσω πόρτα του προεδρικού μεγάρου επιβαίνοντας σε σκούτερ, χωρίς να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας. Οπως αποκάλυψαν ορισμένα ΜΜΕ το διαμέρισμα των ραντεβού είχε δανείσει στην Γκαγέ μια φίλη της, η οποία ήταν συνδεδεμένη με δύο άνδρες εμπλεκόμενους σε κορσικανικές μαφιόζικες συμμορίες. Πολλές συζητήσεις προκαλεί το αν σήμερα εξακολουθεί να ισχύει ο θεσμός της «πρώτης κυρίας» για τη Βαλερί Τριερβελέρ, ή αν το ζεύγος θα χωρίσει.
Το νέο πρόγραμμα
Στην αίθουσα τελετών των Ηλυσίων, μπροστά σε 500 δημοσιογράφους και όλα τα μέλη της κυβέρνησης, ο Ολάντ προσπάθησε να αναχαιτίσει όσους σκόπευαν να τον πολιορκήσουν με αδιάκριτες ερωτήσεις. Ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με επίσημη μακρά ομιλία του αφιερωμένη στο νέο του πρόγραμμα για την επίτευξη ανάκαμψης και οικονομικής σταθεροποίησης. Ωστόσο η πρώτη ερώτηση που του τέθηκε ήταν «η Βαλερί Τριερβελέρ είναι ακόμα πρώτη κυρία της Γαλλίας; Θα σας συνοδεύσει στη συνάντησή σας με τον Ομπάμα;».
Η απάντηση ήταν λακωνική. «Ο καθένας μπορεί να διασχίσει στη ζωή του δοκιμασίες και οδυνηρές στιγμές. Αυτή είναι η περίπτωσή μας. Πρόκειται για οδυνηρές στιγμές. Αλλά έχω μια αρχή, οι ιδιωτικές υποθέσεις πρέπει να χειρίζονται ιδιωτικά με προσωπική αντιμετώπιση αμοιβαίου σεβασμού. Δεν είναι λοιπόν ούτε ο τόπος ούτε η στιγμή για κάτι τέτοιο». Προσδιόρισε όμως ότι θα ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς την «πρώτη κυρία» πριν από την επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου. Ο Ολάντ παρέκαμψε άλλες επίμονες σχετικές ερωτήσεις και αφιέρωσε τη συνέντευξή του αποκλειστικά στην παρουσίαση των νέων οικονομικών και κοινωνικών του μέτρων.
O Γάλλος πρόεδρος πρόβαλε κυρίως τον στόχο του για ανάκαμψη της οικονομίας και για προώθηση νέων κοινωνικών μέτρων μετά τη δύσκολη συγκυρία του 2013. Ανήγγειλε περικοπές δημοσίων δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία 2015-17, ποσόν που ισοδυναμεί με μείωση 4% στις δαπάνες των εθνικών και τοπικών αρχών της χώρας. «Το 2014, θα εξοικονομήσουμε 15 δισεκατομμύρια και από το 2015 μέχρι το 2017 θα εξοικονομήσουμε άλλα 50 δισεκατομμύρια. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», τόνισε. Η εξοικονόμηση θα επιτευχθεί μέσω της εκ βάθρων επανεξέτασης όλων των δημόσιων δαπανών. Ταυτοχρόνως θα ζητηθεί από τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν πιο στενά και αποτελεσματικά, διατηρώντας ωστόσο το κοινωνικό μοντέλο της Γαλλίας, δήλωσε ο Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε εκτενώς το περιεχόμενο της «συνθήκης υπευθυνότητας με τις επιχειρήσεις». Ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2017 θα προωθήσει φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, με αντιστάθμισμα τις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης. «Θέτω έναν καινούργιο στόχο. Μέχρι το 2017 θα δοθεί τέλος στις οικογενειακές εισφορές για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ισοδυναμεί με 30 δισεκατομμύρια ευρώ» ανακοίνωσε, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη «να ξαναβρεί η Γαλλία την οικονομική ορμή της».
Κοινωνικά μέτρα
Σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική υπογράμμισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εναρμονίσουν τη φορολογική πολιτική τους, αρχίζοντας με τους εταιρικούς φόρους. Πρότεινε να αναλάβει κοινή γαλλογερμανική εταιρεία στο πρότυπο της ευρωπαϊκής Airbus, τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε σειρά κοινωνικών μέτρων, αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις, στον ρόλο της Γαλλίας στην Κεντρική Αφρική και έδωσε έμφαση στη γαλλική προσπάθεια για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη με νέες πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε συνεργασία με τον μεγάλο γερμανικό συνασπισμό μετά τις ευρωεκλογές. Στο ερώτημα αν τοποθετείται ως Σοσιαλδημοκράτης, απάντησε «είμαι Σοσιαλδημοκράτης, αλλά δεν με έχει κερδίσει ο φιλελευθερισμός»!
www.ira-feloukatzi.fr
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=166130
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε