- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ολική διαγραφή συμβασιούχων

15/01/14 ΕΛΛΑΔΑ

Οσοι είχαν παραμείνει στις θέσεις τους με ασφαλιστικά μέτρα ή προσωρινές δικαστικές διαταγές θα βγουν από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, βάσει απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για αντισυνταγματικό νόμο μιλούν οι εργατολόγοι

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Θέμα ημερών αποτελεί η επίσκεψη της τρόικας, βάσει δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, θέμα 24ώρων αποτελεί η διαγραφή πλήθους συμβασιούχων, που παρέμεναν στις θέσεις τους με ασφαλιστικά μέτρα ή προσωρινές δικαστικές διαταγές (που έκριναν ότι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες), από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει απόφασης του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Οι παραπάνω περιπτώσεις εργαζομένων αναμένεται να απασχολήσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη συζήτηση της προσεχούς συνάντησης μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αίτημα της ελληνικής πλευράς, η προσμέτρηση, όσων απομακρυνθούν, στον αριθμό των απαιτούμενων απολύσεων.

 

Ζητούν το νούμερο οι τροϊκανοί

 

«Εχετε το νούμερο;» ρώτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την τελευταία συνάντηση στη Βασ. Σοφίας. Εκτιμήσεις υπολογίζουν τους συμβασιούχους που διατηρούνται στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις μεταξύ 4.000-6.000. Παρά τη μεγάλη απόκλιση, πρόκειται για έναν αριθμό ικανό να «διευκολύνει» σε μεγάλο βαθμό τη συμπλήρωση των 15.000 απολύσεων έως το τέλος του 2014.

 

Ωστόσο, η ακριβής και πλήρης καταγραφή των εν λόγω συμβασιούχων δεν υπάρχει στη διάθεση του υπουργείου. Πέραν της διαγραφής από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων έως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου όλων των απασχολούμενων που έχουν λάβει απορριπτική δικαστική απόφαση στις αγωγές τους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν προσφύγει σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο, αλλά και όσων η συνολική εκδίκαση των υποθέσεών τους ήταν σε εκκρεμότητα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί και την πλήρη αποτύπωση του σχετικού αριθμού.

 

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη κινείται στο πνεύμα των σχετικών «διατάξεων Αθανασίου» (άρθρο 106 ν. 4172/2013), σύμφωνα με τις οποίες όλες οι εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις έπρεπε να έχουν εκδικαστεί το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013, διαφορετικά αίρονται αυτοδικαίως οι προσωρινές διαταγές ή τα ασφαλιστικά μέτρα που διατηρούν τους υπαλλήλους στις θέσεις τους. Διατάξεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικές από πλήθος νομικών.

 

«Είναι αυτονόητο» υπογραμμίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος–εργατολόγος Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα, «ότι η στέρηση του φυσικού δικαστή από οποιονδήποτε πολίτη που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, όπως συνέβη στην περίπτωση των εργαζομένων βάσει δικαστικών αποφάσεων, που προβλέφθηκε στον Ν. 4172/2013, ευθέως παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα, άρθρο 20, όσο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ελπίζουμε ακόμη και την τελευταία αυτή στιγμή ότι η κυβέρνηση θα απέχει από κάθε ενέργεια εφαρμογής του Ν. 4172/2013, σεβόμενη, αν και μάλλον απίθανο, τη συνταγματική νομιμότητα».

 

Ο στόχος της κυβέρνησης να προσμετρηθούν οι απομακρύνσεις των συμβασιούχων στις απολύσεις είχε εκφραστεί από τον Ιούλιο. Τότε είχε απορριφθεί από την τρόικα.

 

Προειδοποιούν για κυρώσεις

 

Επισημαίνεται πως στο πλαίσιο της απόφασης το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητάει από τις δημόσιες υπηρεσίες να μην αποδέχονται τις υπηρεσίες των απασχολούμενων των παραπάνω αποφάσεων, προειδοποιώντας επιπλέον πως «η μη συμμόρφωση προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις από τους κατά περίπτωση αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες επισύρει τις ανάλογα ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση η συμμόρφωση προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις θα ελεγχθεί δειγματοληπτικά από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης» καταλήγει η απόφαση.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως. Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν, ωστόσο, πως «τον πρώτο λόγο έχει η Δικαιοσύνη» και αναφέρουν πως για όσους εργαζόμενους τα δικαστήρια έχουν αποφασίσει υπέρ της παραμονής στη θέση εργασίας τους, δεν τίθεται περαιτέρω ζήτημα. Δεν υπάρχει εικόνα του σχετικού αριθμού, όμως άλλες πηγές εκτιμούν πως πρόκειται για ένα πολύ μικρό μέγεθος.

 

Η μεγαλύτερη μερίδα των συμβασιούχων απασχολούνταν σε δημοτικές δομές. Προσωρινά, ή όχι, αναμένεται υποβάθμιση αναγκαίων παρεχόμενων υπηρεσιών, αν όχι λουκέτο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, «ειδικά στους δήμους Θεσσαλονίκης και Αθηναίων οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούσαν με πλήθος συμβασιούχων. Τώρα θα κλείσουν».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=166137