- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στην Ευρώπη ρίχνει την ευθύνη για το «κούρεμα» η πλευρά Παπανδρέου

15/01/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κυνική ομολογία που έκανε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν προκάλεσε αναστάτωση στον πολιτικό κόσμο και κυρίως στην ομάδα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε τότε στα χέρια του την τύχη της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως ο Όλι Ρέν ομολόγησε την Τρίτη πως οι Ευρωπαίοι θυσίασαν την Ελλάδα [1] για να σώσουν τις τράπεζες και τις οικονομίες τους. «Την άνοιξη του 2010 και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη-μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, με αφορμή παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

«Η συζήτηση της πρότασης εκτόξευε τα επιτόκια»

Σήμερα, η πλευρά Παπανδρέου, προσπαθώντας να διώξει από πάνω της κάθε ευθύνη για την ανεπαρκή πολιτική που υιοθέτησε στην απαρχή των μνημονιακών χρόνων – η οποία έχει συμβάλει στη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα – υποστηρίζει πως η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξαρχής θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος, ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκείνες που απέρριπταν κάθε σχετική συζήτηση. Σε ένα επιθετικό σχόλιο (με βάση τη λογική πως η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα), ο κ. Ελενόπουλος καταφέρεται εναντίον «ντόπιων σχολιαστών» τους οποίους αποκαλεί «επιμηθείς της ιστορίας», καλώντας τους να απαντήσουν στην κρίσιμη ερώτηση, «πού θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα;», αν δεν είχαν ληφθεί οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε.

Ειδικότερα ο κ. Ελενόπουλος αναφέρει στο σχόλιό του:

«Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, με την απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, επαναλαμβάνει το αυτονόητο, δηλαδή, τις επιπτώσεις που θα είχε το μονομερές «κούρεμα» του χρέους το 2010, μικρό δείγμα των οποίων βίωσε η Κύπρος πρόσφατα και μάλιστα, χωρίς μια ασύντακτη διαδικασία «κουρέματος».

Ντόπιοι σχολιαστές, αλλά και κάποια πολιτικά στελέχη, αποκρύπτοντας αυτήν ακριβώς την παράμετρο, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, συνάγουν συμπεράσματα τα οποία τους βολεύουν.

Έτσι όμως, δεν λένε απλώς τη μισή αλήθεια. Καταφεύγουν στο ψεύδος για να αποκρύψουν το καταστροφικό αδιέξοδο στο οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα η υιοθέτηση των δικών τους ανεδαφικών δήθεν λύσεων. Δηλαδή, τη χρεοκοπία της χώρας. Ακόμη και η αυτονόητη αλήθεια, θυσία στη σκοπιμότητα.

Θυμίζουμε στους επιμηθείς της ιστορίας, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία είχε θέσει προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή η τότε ελληνική κυβέρνηση, απέρριπτε η ΕΕ και η ΕΚΤ. Ουσιαστικά, ήταν μια πρόταση που τότε, η συζήτησή της και μόνον δημοσίως, εκτόξευε τα επιτόκια στα ύψη!

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την άποψη του κ. Ρεν, η πραγματικότητα είναι πως επιβεβαίωσε ότι, ουδεμία συμφωνία υπήρχε από εταίρους ή ευρωπαϊκούς θεσμούς -όπως η ΕΚΤ- για «κούρεμα» του χρέους το 2010. Γι' αυτό, ό,τι και να λένε σήμερα, ουδεμία αξία έχει από τη στιγμή που δεν έχουν απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση: πού θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα;»
efsyn.gr

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=166377