- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ ελεύθερος ο Δ. Κοντομηνάς
16/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο παρά πέντε του εγκλεισμού βρέθηκε ο επιχειρηματίας, καθώς ένα από τα μέλη του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου τάχθηκε με την άποψη της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να προφυλακιστεί
→Οι συνήγοροί του επικαλέστηκαν μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει ο όμιλος του επιχειρηματία, στον οποίο εργάζονται 1.500 άτομα
Της Κατερίνας Κατή
[1]Μια «ανάσα» από τη φυλακή βρέθηκε χθες ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος αφέθηκε τελικά ελεύθερος -αλλά, με απόφαση που λήφθηκε κατά πλειοψηφία- και με τον όρο της καταβολής της μεγαλύτερης χρηματικής εγγύησης που έχει επιβληθεί ποτέ σε κατηγορούμενο στη χώρα μας.
Πέντε εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε ζητήσει ο ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του δύο φορές τον μήνα, είναι το αντίτιμο της προσωρινής ελευθερίας για τον Δημήτρη Κοντομηνά, που είχε συλληφθεί με ένταλμα ως ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Μαραθώνια διαβούλευση
Μάλιστα ο επιχειρηματίας, για τον οποίο η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, είχε γνωμοδοτήσει, μετά την απολογία του, υπέρ της προσωρινής του κράτησης, βρέθηκε στην κυριολεξία στο… παρά πέντε του εγκλεισμού, καθώς και ένα από τα μέλη του τριμελούς δικαστικού συμβουλίου, το οποίο εξέδωσε χθες το σχετικό βούλευμα, τάχθηκε υπέρ της άποψης της εισαγγελέως.
Τελικά χθες το βράδυ έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση του δικαστικού συμβουλίου εκδόθηκε το επίμαχο βούλευμα (113/2014) με το οποίο ήρθη -κατά πλειοψηφία- υπέρ του ανακριτή Γ. Ανδρεάδη, η διαφωνία του με την εισαγγελέα, Πόπη Παπανδρέου.
Υπενθυμίζεται ότι η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς, που είχε διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση και συνέταξε και το πολυσέλιδο πόρισμα με βάση το οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για πέντε βαρύτατα κακουργήματα σε βάρος 30 προσώπων, για 7 από τα οποία εκδόθηκαν και εντάλματα σύλληψης, είχε την άποψη ότι ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος φυγής και ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και έπρεπε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος.
Ως προς το «ύποπτος φυγής» είχε διαφωνήσει ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Ανδρεάδης, ζητώντας όμως παράλληλα την επιβολή της χρηματικής εγγύησης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κατηγορούμενος έχει τώρα περιθώριο κάποιων ημερών (θα καθοριστεί πόσες) για να καταβάλει την χρηματική εγγύηση. Σε συνεννόηση με τον ανακριτή θα καθοριστεί και ο τρόπος καταβολής των πέντε εκατομμυρίων. Κατ΄ αρχάς το ποσόν καταβάλλεται σε μετρητά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί όμως, λόγω του μεγάλου ύψους της εγγύησης, να ζητηθεί για ένα μέρος του ποσού να κατατεθεί εγγυητική επιστολή τράπεζας.
Θα ζητήσει μείωση
Θεωρείται πάντως βέβαιον ότι ο επιχειρηματίας θα ζητήσει μείωση της εγγυοδοσίας… χωρίς να είναι το ίδιο βέβαιον ότι το αίτημα του θα γίνει δεκτό.
Οι συνήγοροι του επιχειρηματία, που είχαν υποβάλει πολυσέλιδο υπόμνημα με επιχειρηματολογία υπέρ της μη προφυλάκισης του Δημήτρη Κοντομηνά, στο οποίο μάλιστα έκαναν λόγο ακόμα και για κίνδυνο «κατάρρευσης του επιχειρηματικού του ομίλου», αμέσως μετά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου δήλωσαν:
Ηλίας Αναγνωστόπουλος: «επικράτησε ο νόμος και η λογική. Στην πορεία θα αποδειχτεί ότι ο κ. Κοντομηνάς είναι αμέτοχος ποινικών αδικημάτων».
Γρηγόρης Τσόλιας: «Είναι μια πολύ μεγάλη δικαίωση».
«Αν ήθελε, θα είχε φύγει»
Οι συνήγοροι του κ. Κοντομηνά σε αντίκρουση του επιχειρήματος της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου ότι είναι ύποπτος φυγής υποστήριξαν ότι «ήταν γνωστό εδώ και μήνες ότι γινόταν έρευνα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην οποία δεν κλήθηκε ποτέ. Αρα αν είχε πρόθεση να διαφύγει θα είχε το οργανώσει εδώ και καιρό. Αντίθετα, παραμονή Πρωτοχρονιάς επέστρεψε στην Ελλάδα από ταξίδι του σε ΗΠΑ-Μαλδίβες».
Επικαλέστηκαν ακόμη προηγούμενες δικαστικές υποθέσεις στις οποίες αθωώθηκε με βουλεύματα και είχε τηρήσει πάντα τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.
Μάλιστα, τόνισαν, ότι «κάποια στιγμή σε άλλη υπόθεση ήρθη και η απαγόρευση εξόδου σε βάρος του λόγω των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων».
Κομβικό τους επιχείρημα ήταν ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς «είναι επικεφαλής προσωποπαγούς επιχειρηματικού ομίλου με έδρα την Ελλάδα και περίπου 1.500 εργαζόμενους. Ως όμιλος επειδή ενδιαφέρεται να έχει καλές σχέσεις με τις τράπεζες για να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις έχει κάθε συμφέρον να επιλυθούν οι εκκρεμότητές του. Αυτό θα είχε γίνει αν δεν είχε διασπαστεί το Τ.Τ.».
«Αν πάει φυλακή -έλεγαν χαρακτηριστικά -ο όμιλος θα καταρρεύσει σε τρεις ημέρες γιατί θα καταγγελθούν όλα τα δάνεια».
Υποστήριξαν ακόμα ότι οι εξασφαλίσεις που παρέχει ο κ. Κοντομηνάς ανέρχονται, περίπου, στα 62.000.000 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε αυτά προσθέτει και τα 34.000.000 που έχει επιδικάσει υπέρ της ΔΕΜΚΟ με τελεσίδικη απόφαση διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει κατά του Τ.Τ. για παραβίαση συμφωνίας (στην υπόθεση των πιστωτικών καρτών). Βέβαια, η εισαγγελέας Παπανδρέου στην πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο θεωρεί αυτά τα χρήματα «προϊόν εγκλήματος» (σ.σ. ενώ η σχετική αγωγή ακυρότητας από το Τ.Τ. δεν έχει ακόμα συζητηθεί).
Τις μετοχές του ALPHA
Ειδικότερα οι συνήγοροι τόνισαν ότι:
●Εγιναν συμβολαιογραφικά πληρεξούσια προς τις τράπεζες που διαδέχτηκαν το Τ.Τ. προκειμένου να εγγράψουν ακίνητα αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα δάνεια είναι 5 εκατ. ευρώ.
●Προτίθεται να βάλει ενέχυρο τις μετοχές του ALPHA αν χρειαστεί, που έχουν εκτιμηθεί στα 46 εκατομμύρια, διαδικασία που δεν γίνεται άμεσα καθώς πρέπει να περάσει από το ΕΣΡ.
●Η επισήμανση στο εισαγγελικό πόρισμα ότι «δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ» αφορά μόνο ένα από τα δάνεια του 2012.
●Ολα τα χαρτοφυλάκια των δανείων έχουν προβλήματα εξασφάλισης επειδή λόγω της κρίσης η αξία των εγγυήσεων έχει πέσει σημαντικά.
Τέλος, οι συνήγοροι επικαλέστηκαν την ηλικία του Δημήτρη Κοντομηνά (75 ετών) και τις δηλώσεις πόθεν έσχες που υποβάλλει, οι οποίες όπως υποστήριξαν είναι «ο καθρέφτης όλων των περιουσιακών του στοιχείων».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=166419
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε