- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η Γερμανία μάς κάνει χάρη που συσσωρεύει κεφάλαια!

16/01/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΑΝΣ ΒΕΡΝΕΡ ΣΙΝ [1]Ρεσιτάλ υπεροψίας έδωσε χθες ο συντηρητικός Γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Σιν. Μιλώντας στο αμερικανικό CNBC ο Σιν -το ινστιτούτο στο οποίο προεδρεύει είναι σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης- προειδοποίησε όσους επικρίνουν τη Γερμανία για τα μεγάλα πλεονάσματά της να προσέχουν τι εύχονται, γιατί το αντίθετο σημαίνει λιγότερα… πακέτα διάσωσης. «Οσοι ζητούν από τη Γερμανία να περιορίσει τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να αποδεχτούν ότι κάτι τέτοιο σημαίνει και μικρότερες εξαγωγές κεφαλαίων προς τις άλλες χώρες, λιγότερα πακέτα διάσωσης, λιγότερες δράσεις από την πλευρά της ΕΚΤ κ.ο.κ. (…) Δεν μπορείς να ζητάς από τη Γερμανία να μειώσει τα πλεονάσματά της και ταυτόχρονα να εξάγει περισσότερα κεφάλαια στις άλλες χώρες για διασώσεις, είναι αδύνατον».

 

Εδώ και αρκετούς μήνες η Γερμανία δέχεται έντονη κριτική για το μοντέλο ανάπτυξης που χρησιμοποιεί, το οποίο στηρίζεται στο χαμηλό κόστος εργασίας, τη μηδαμινή εσωτερική ζήτηση και, κυρίως, τις εξαγωγές. Η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν κατηγορήσει το Βερολίνο ότι τα τεράστια πλεονάσματα που συσσωρεύει διαμορφώνονται σε βάρος των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης και τροφοδοτούν αποπληθωριστικές πιέσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είχε εμπορικό πλεόνασμα για 8ο συνεχόμενο μήνα το 2013, ενώ το Ifo ανακοίνωσε ότι το γερμανικό πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών χτύπησε νέο ρεκόρ στο σύνολο του έτους, αγγίζοντας τα 260 δισ. δολάρια. Επίπεδο που, όπως αναφέρει το Ifo, καθιστά το γερμανικό πλεόνασμα πιθανότατα το μεγαλύτερο στον κόσμο.

 

Το γερμανικό ινστιτούτο απέδωσε αυτήν την ανισορροπία στους άλλους και δη στον «συνήθη ύποπτο», δηλαδή τη συνεχιζόμενη χαμηλή ανταγωνιστικότητα στις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Και επανέλαβε το γνωστό τροπάρι ότι αυτή θα μπορούσε να διορθωθεί μόνο με μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=166532