- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Από το 2006 είχαν εντοπιστεί προβλήματα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
17/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
→Ο διοικητής της ΤτΕ στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε πως δεν ισχύει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν μια υποδειγματική τράπεζα, ενώ είχε εμφανίσει και μεγάλες ζημιές από επενδύσεις σε παράγωγα
Του Χάρη Ιωάννου
Προβλήματα στη λειτουργία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήδη από το 2006 είχε διαπιστώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, την ώρα που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο των δανειοδοτήσεων.
Στην τετράωρη ακρόασή του χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις ενέργειες της τράπεζας στην υπόθεση, ενώ τόνισε πως είναι μύθος ότι το Τ.Τ. ήταν μια υποδειγματική τράπεζα που απλά ζημιώθηκε με το PSI. Παράλληλα πρόσθεσε ότι από τους 160 επιτόπιους ελέγχους που έχει διενεργήσει η ΤτΕ στις εμπορικές τράπεζες, στο πλαίσιο των ασκήσεων ανακεφαλαιοποίησής τους, έχουν συνταχθεί τα σχετικά πορίσματα, μερικά εκ των οποίων έχουν δοθεί στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω έρευνα.
Απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα των βουλευτών ο κ. Προβόπουλος είπε ότι το 2006 δόθηκε άδεια λειτουργίας στο Τ.Τ. αποκλειστικά στον τομέα της τραπεζικής πίστης ιδιωτών εν όψει της εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο. «Μέχρι τότε ήταν μια δημόσια υπηρεσία που είχε μόνο καταθετικούς λογαριασμούς και στεγαστικά δάνεια σε δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή δραστηριότητες μηδενικού κινδύνου» εξήγησε.
Το εσωτερικό σύστημα ελέγχου της τράπεζας «δεν ήταν εξειδικευμένο, ούτε διαπνεόταν από μια τραπεζική κουλτούρα για εκτίμηση κινδύνου». Το 2006 δύο επιτόπιοι έλεγχοι διαπίστωσαν προβλήματα και ορίστηκε δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 10% έναντι 8% που ίσχυε για τις άλλες τράπεζες. «Το 2008 ζητήσαμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στις αρχές του 2009 διαπιστώσαμε την εμπλοκή του Τ.Τ. στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και στις 13.4.2009 τού απαγορεύσαμε να χορηγεί δάνεια χωρίς τα κατάλληλα πληροφοριακά συστήματα. Τον Ιούλιο του 2009 μάς ενημέρωσε για ορισμένες διορθωτικές ενέργειες και την πρόθεση του Ταμιευτηρίου να επεκταθεί στα επιχειρηματικά δάνεια».
Για τον λόγο αυτό τον Οκτώβριο του 2009 διενεργήθηκε έλεγχος για να δοθεί το «πράσινο φως», όμως διαπιστώθηκαν «ελλείψεις και αδυναμίες». Στις 14.4.2010 επιβλήθηκε περιορισμός στο Τ.Τ. και τα επιχειρηματικά δάνεια θα δίνονταν μόνο σε εταιρείες με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια ή κοινοπρακτικά σε συνεργασία με άλλες τράπεζες.
Οπως εξήγησε στη συνέχεια ο κεντρικός τραπεζίτης, με την έκθεση της Black Rock εντοπίστηκε ένας δείκτης εκτιμώμενων ζημιών στο 33%, «ποσοστό που ήταν το υψηλότερο της αγοράς, και ειδικά σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, και αυτές είχαν δημιουργηθεί σε μια μικρή περίοδο. Οταν με το καλημέρα γίνεται “κόκκινο” ένα δάνειο, τότε δημιουργούνται ερωτήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ενημερώθηκαν για τις «σκιές»
Σε άλλο έλεγχο, στα τέλη του 2012, προέκυψαν «σκιές και ερωτήματα για ορισμένες δανειοδοτήσεις και ενημερώθηκε η αρχή για το μαύρο χρήμα και η Εισαγγελία».
Αναφερόμενος γενικότερα στο Τ.Τ. ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι ακόμη και τις «καλές εποχές» δεν είχε αξιόλογη κερδοφορία, είχε μεγάλες ζημιές από επενδύσεις σε πολύπλοκα παράγωγα και κρίθηκε ως μη βιώσιμο πλέον, γιατί εάν λάμβανε και άλλη βοήθεια, δεν θα μπορούσε να την αποπληρώσει ποτέ. Παρεμβαίνοντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) παρατήρησε ότι «το πρόβλημα με το Τ.Τ. ήταν ότι δεν έμεινε στον παραδοσιακό του ρόλο».
Παράλληλα ο κ. Προβόπουλος απηύθυνε έκκληση ώστε «οι δικαστικές εξελίξεις να μη δίνουν την εσφαλμένη εντύπωση ενός σαθρού τραπεζικού συστήματος, γιατί αυτό είναι αβάσιμο, άκρως επικίνδυνο και υπονομευτικό για την οικονομία της χώρας».
Ιδιαίτερα επιθετικός με τον κεντρικό τραπεζίτη εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος τον χαρακτήρισε ως «έναν από τους υπεύθυνους της μετατροπής μιας δημοσιονομικής κρίσης σε τραπεζική» αφήνοντας υπόνοιες για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Ο κ. Καμμένος έθεσε σειρά ερωτημάτων για τη δανειοδότηση ΜΜΕ, όπως του ΔΟΛ με 98 εκατ. ευρώ και του Πήγασου με 23 εκατ. ευρώ.
«Η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων. Αυτό είναι εσωτερικό θέμα της κάθε τράπεζας. Εμείς κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να δούμε αν εφαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο» απάντησε ο κ. Προβόπουλος.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=166731
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε