- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Χωρίς καμία πρόνοια οι ανάπηροι μετανάστες
17/01/14 ΕΛΛΑΔΑ
→Στη μοίρα τους αφήνει το ελληνικό κράτος περιπτώσεις όπως της Νερμίν από τη Συρία, που σε ηλικία 4 ετών έμεινε παράλυτη εξαιτίας ιατρικού λάθους
Η 19χρονη Νερμίν ήρθε στην Ελλάδα από τη Συρία πριν από περίπου δύο χρόνια. Οταν ήταν τεσσάρων ετών εξαιτίας ενός ιατρικού λάθους, όπως υποστηρίζει η οικογένειά της, έμεινε παράλυτη.
Πλέον ζει στην Αθήνα, σε ένα μικρό διαμέρισμα με την οικογένειά της, χωρίς το ελληνικό κράτος να της παρέχει προνοιακό επίδομα ή κάποια άλλη μορφή οικονομικής ενίσχυσης. Με τη βοήθεια του Ματάρ, Σύρου πρόσφυγα που ζει στην Ελλάδα εδώ και εννιά χρόνια, η μητέρα της Νερμίν μιλάει στην «Εφ.Συν.» και λέει την ιστορία της.
«Ξεκινήσαμε το 2011 από τη Συρία και μέσω Τουρκίας φτάσαμε στην Ελλάδα. Δεν είχαμε κανένα έγγραφο μαζί μας. Ο πατέρας των παιδιών έμεινε πίσω. Ηρθα εγώ με τα έξι παιδιά μου. Εχουμε κάνει όλοι αίτηση για άσυλο, ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή, μόνο στην περίπτωση της μιας μου κόρης έχει εγκριθεί η αίτηση ασυλίας. Η Νερμίν, όταν ήταν τεσσάρων ετών, αρρώστησε πολύ βαριά και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Οι γιατροί έκαναν λάθος και τελικά η μικρή μου έμεινε ανάπηρη.
» Μένουμε σε ένα πολύ μικρό σπίτι. Επτά άτομα εμείς, και άλλοι πέντε, μίας ακόμη οικογένειας. Η ανεργία στο κόκκινο και οι λογαριασμοί και το νοίκι να τρέχουν. Το μοναδικό μας εισόδημα είναι τα μεροκάματα που κερδίζει περιστασιακά ο γιος μου, δουλεύοντας ως εργάτης σε οικοδομές ή οι δυο μεγάλες μου κόρες που δουλεύουν ως καθαρίστριες. Οσες φορές κι αν έχουμε πάει να ζητήσουμε επίδομα αναπηρίας, μας λένε ότι δεν το δικαιούται…», μας λέει η Ρ., μητέρα της νεαρής Νερμίν.
Στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων φώναξε συνθήματα αλληλεγγύης προς τους ανάπηρους μετανάστες, ενώ παράλληλα ζήτησε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκο.
«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παρέχει τα προς το ζην σε αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν τα κομμάτια τους στα εργοστάσια και τα εργοτάξια», λέει ο Χάρης Χουρδάκης, εκπρόσωπος γραμματέας της ΣΕΑΑΝ, τονίζοντας τις επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας μετανάστης με προβλήματα αναπηρίας.
Διαλεκτή Αγγελή
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=166824
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε