- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πολλά μικρά κόμματα με μεγάλες φιλοδοξίες

20/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μνημόνιο ανέτρεψε το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό και η συμμετοχή ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικες συμμαχίες έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλά σχήματα, στην πλειονότητά τους προσωποπαγή, να παίξουν ρόλο μετά τις διπλές εκλογές του ’14

 

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ [1]Σε φάση συνολικής αναδιάταξης βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό, αφού η διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου -δημοτικές και ευρωεκλογές- αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τα μικρότερα κόμματα και τους σχηματισμούς που, με ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών εξαιτίας του όποιου «ατυχήματος», αναζητούν θέση στον ήλιο του κομματικού συστήματος. Η διαφαινόμενη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αδυναμία συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης, επιτείνει τις διεργασίες σε όλες τις «συνιστώσες» του πολιτικού φάσματος -Κεντροαριστερά, Κεντροδεξιά, Αριστερά. Στην κατεύθυνση αυτήν ωθεί και η εμπειρία των προηγούμενων τριών χρόνων, με τις δύο τρικομματικές κυβερνήσεις (Παπαδήμου, Σαμαρά), στις οποίες τα «μικρά» κόμματα, όπως ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ, προσέφεραν πολύτιμο πολιτικό άλλοθι πλουραλισμού, ώστε να μην εκτεθεί ο παραδοσιακός δικομματισμός (ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.).
Στο θολό αυτό τοπίο βρίσκουν έκφραση τόσο πραγματικές πολιτικές ανάγκες και αιτήματα όσο και προσωπικές φιλοδοξίες, αφού ο αστερισμός του παλαιού και εν πολλοίς φθαρμένου πολιτικού προσωπικού επιχειρεί να «πλασαριστεί» στον νέο πολιτικό γαλαξία, κατά κύριο λόγο με προσωποπαγή και παλαιοκομματικά σχήματα, προσπάθεια που προκαλεί τριβές, αντιπαραθέσεις και διαγκωνισμούς. Το στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι κατά πόσο αυτά τα κόμματα και οι σχηματισμοί θα αντέξουν στις συνθήκες ακραίας πόλωσης που αναμένεται να δώσουν τον τόνο στη συγκυρία.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Επιτείνονται οι διεργασίες στην Κεντροδεξιά

 

Προσεγγίσεις και απώσεις μεταξύ σχημάτων που έλκουν την καταγωγή τους από τη Δεξιά και τον φιλελεύθερο χώρο εν όψει των εκλογών του Μαΐου

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Βασική παράμετρο στην εξίσωση της Κεντροδεξιάς αποτελεί το στοίχημα με την τύχη της Χρυσής Αυγής, καθώς οι δικαστικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου τελικά θα κατεβεί στις ευρωεκλογές, με ποιο ακριβώς όνομα (σε περίπτωση που έχει μεσολαβήσει απαγόρευση), αλλά και ποιοι ακριβώς ψηφοφόροι θα το ακολουθήσουν, παρότι μέχρι σήμερα κρατά σταθερά ψηλά τα δημοσκοπικά ποσοστά του.

 

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες οδεύουν προς έκτακτο συνέδριο, μετά την αναταραχή που οδήγησε στη διαγραφή του βουλευτή Γιώργου Νταβρή και τις συνεχιζόμενες κακοφωνίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η προσέγγιση και η πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κύριο αγκάθι και την αιτία κριτικής από πολλά στελέχη και βουλευτές που θεωρούν ότι το κόμμα τού Π. Καμμένου γίνεται ουρά της Κουμουνδούρου. Σ' αυτό το πλαίσιο σταθερή είναι η προσπάθεια της Ν.Δ. και του Μαξίμου να βάζουν «σφήνες», υποδαυλίζοντας τις εσωτερικές έριδες και ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν αποσκιρτήσεις ή ότι ορισμένοι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. θα λειτουργήσουν σαν ρεζέρβα της κυβέρνησης σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Μέχρι σήμερα, πάντως, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κρατούν δημοσκοπικά, αλλά το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για την πορεία τους. Επί τους παρόντος έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού και έχουν αναζητήσει συμμαχίες με ευρωσκεπτικιστικές τάσεις στην Ευρώπη.

 

Η ΝΕΑ ΜΕΡΑ, των Χρήστου Ζώη – Γιάννη Μανώλη (με δύο ανεξάρτητους βουλευτές) συμμετέχει σε διεργασίες για τη διαμόρφωση μιας κοινής αντιμνημονιακής-πατριωτικής πλατφόρμας, του «Πατριωτικού Συνασπισμού», με πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες, με ορίζοντα τη συμμετοχή σε ευρωεκλογές και περιφερειακές, αλλά κεντρική στόχευση τις εθνικές εκλογές. Οπως σημειώνουν στελέχη, βρίσκονται σε επαφή με τον Βύρωνα Πολύδωρα, με στελέχη του πάλαι ποτέ πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και απογοητευμένους της Ν.Δ., ενώ απορρίπτουν κάθε σκέψη για συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ., από τους οποίους προέρχονται τα βασικά πρόσωπα του κόμματος. Βασική τους θέση είναι ότι επιλέγουν το ευρώ, «αλλά όχι με κάθε κόστος», αφού δεν θεωρούν το νόμισμα ταμπού.

 

Η ΔΡΑΣΗ, με πρόεδρο τον νεοεκλεγέντα ευρωβουλευτή Θεόδωρο Σκυλακάκη, κινείται με στόχο τη συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικού ευρωπαϊκού μετώπου συνεργασίας με δυνάμεις που κινούνται στο Κέντρο, τη Σοσιαλδημοκρατία και τους Οικολόγους. Η συμμετοχή σ' αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, θα έχει ως προυπόθεση την προώθηση ενός «εθνικού σχεδίου ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που θα βασίζεται σε λιγότερους φόρους, λιγότερο κράτος και εκπαραθύρωση του κομματισμού από τις κρατικές λειτουργίες». Στο πλαίσιο αυτό η ΔΡΑΣΗ συμμετέχει στο «Προοδευτικό Φόρουμ» που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο με συνδιοργανωτές τη «Δράση» και τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» μαζί με τις κινήσεις πολιτών «Δυναμική Ελλάδα», «Π80», «ThinkΠ» και «Μπροστά». Το θέμα των συνεργασιών θα συζητηθεί στο συνέδριο στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, ενώ ειλημμένη απόφαση είναι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

 

Στην αναμέτρηση για την Ευρωβουλή μέρος θα πάρει και ο ΛΑΟΣ, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη να επιδιώκει ένα πολιτικό come back, μετά τη συντριβή στις εκλογές του 2012, κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο πρόεδρος του κόμματος παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, αφού θεωρεί ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους του ναζιστικού κόμματος που έχουν αποστασιοποιηθεί μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση της Χ.Α. Σ' αυτό το πλαίσιο αναμένει «πάσες» και από τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίες θα τον ξαναβάλουν στο παιχνίδι.

 

«Παιδί» της νέας συγκυρίας αποτελεί και το «Νέο Κόμμα», το οποίο ιδρύθηκε τις τελευταίες μέρες, ανήκει σύμφωνα με τη διακήρυξή του στον προοδευτικό χώρο του Κέντρου και το οποίο αναμένεται να διεκδικήσει την είσοδο στο Κοινοβούλιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Στην οργανωτική του επιτροπή συμμετέχει ο σκηνοθέτης Γιάννης Κουτσομύτης και αρκετοί πανεπιστημιακοί.

 

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και για την ανακοίνωση, την Πέμπτη το μεσημέρι, του ονόματος, των συμβόλων και της Ιδρυτικής Διακήρυξης του κόμματος, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που ίδρυσε ο ευρωβουλευτής με το κόμμα των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργος Χατζημαρκάκης, και θα κατεβεί στις ευρωεκλογές με επικεφαλής τον ίδιο.

 

Στις ευρωεκλογές ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει και η Πολιτική Κίνηση «Πυρίκαυστος Ελλάδα» που έχει ιδρύσει ο συγγραφέας και διανοούμενος Κώστας Ζουράρις.

 

Η Δημιουργία Ξανά αναμένεται να συμμετάσχει αυτόνομα στις ευρωεκλογές, αφού, όπως μας λέει ο πρόεδρός της Θάνος Τζήμερος, η περσινή προσπάθεια συνεργασίας με τη ΔΡΑΣΗ για τη συγκρότηση φορέα όλου του μεταρρυθμιστικού χώρου δεν καρποφόρησε και τώρα είναι πλέον αργά για μια νέα. Οσο για τις περιφερειακές, θα επιλέξει με βάση τοπικά και προσωπικά κριτήρια, ανεξαρτήτως κομμάτων. Τέλος, ο γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Πάνο Καμμένο και ενδεχομένως θα συνεργαστεί με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Μεγάλο χωράφι, πολλοί διεκδικητές

 

[2]Οργασμός επικρατεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς λόγω της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, οπότε τόσο σχήματα που προέρχονται από αυτό όσο και οι τάσεις της ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να παίξουν ρόλο, είτε με το κυβερνητικό στρατόπεδο είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο επί χρόνια ισχυρός παίκτης τής εν Ελλάδι Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ, είναι σήμερα στη χειρότερη φάση της 40ετούς διαδρομής του. Οι επώδυνες πολιτικές αποφάσεις και η επιμονή της προηγούμενης αλλά και της σημερινής του ηγεσίας στη λογική του μνημονιακού μονόδρομου αποξένωσαν πλήρως το Κίνημα από τη βάση του, φέρνοντάς το στα όρια της εκλογικής επιβίωσης, ενώ τη σαφή μετατόπιση προς τα δεξιά αποδεικνύει η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και οι εχθρικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σανίδα σωτηρίας αναζητείται εν όψει ευρωεκλογών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε ένα ευρύτερο σχήμα, με την κίνηση των «58» να έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως η καχυποψία και οι επιφυλάξεις που καταγράφονται εντός της Χαριλάου Τρικούπη είναι έντονες, κυρίως από στελέχη και ομάδες με αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου.

 

Το πολιτικό σχέδιο για συμπόρευση με τους «58» και τις πολιτικές κινήσεις που ασπάζονται το πλαίσιο που βάζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν αλλάζει, διαμηνύουν κύκλοι της ηγεσίας, καθησυχάζοντας ότι το όνομα, τα σύμβολα και η υπόσταση του ΠΑΣΟΚ δεν απειλούνται. Παράλληλα, εκτιμούν ότι πιθανή επιτυχία στις προσπάθειες αναδιάταξης της Κεντροαριστεράς, σε συνδυασμό με ευόδωση των κυβερνητικών στόχων για αποκατάσταση αδικιών και ελάφρυνση του χρέους, είναι ικανή να βελτιώσει τη σημερινή άσχημη εικόνα του κόμματος. Ωστόσο, αρκετοί έμπειροι κομματικοί παράγοντες ρισκάρουν την πρόβλεψη ότι η κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον μη αναστρέψιμη και μετά τις ευρωεκλογές επίκεινται ραγδαίες εξελίξεις…

 

ΔΗΜΑΡ

 

Παρατεταμένη αναταραχή καταγράφεται στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, καθώς το κόμμα της «υπεύθυνης Αριστεράς» εμφανίζει αδυναμία εξεύρεσης κοινού βηματισμού που να ικανοποιεί το σύνολο του στελεχικού δυναμικού, με αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου.

 

Σημείο τριβής αποτελεί το πολιτικό σχέδιο συμμαχιών, το οποίο με βάση τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου αποκλείει από τον διάλογο για τη σύσταση του τρίτου πόλου τούς «58» και το ΠΑΣΟΚ, λόγω του νεοφιλελεύθερου εγκλωβισμού του στη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και της συντηρητικής ασκούμενης πολιτικής. Από την πλευρά της, η μειοψηφία της Αγίου Κωνσταντίνου, που έχει αποφασίσει να δώσει τη μάχη της εντός του κόμματος, ασκεί πιέσεις προς τον Φώτη Κουβέλη για την αναθεώρηση της στάσης του, ενώ ένα άλλο κομμάτι των διαφωνούντων προετοιμάζεται να διαβεί το κατώφλι της εξόδου.

 

Η στρατηγική της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, που σχεδιάζει κοινό μέτωπο με τους Ανδρέα Λοβέρδο, πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και άλλες «υγιείς και αξιόπιστες» προσωπικότητες της Σοσιαλδημοκρατίας, προβλέπει τακτική τήρησης ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως στην τάση του Αριστερού Δικτύου γίνεται λόγος για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας «νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας», με αναζήτηση κοινού τόπου σε προγραμματικό πεδίο «με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που θέλει τη διακυβέρνηση», εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα

 

Κατατάσσοντας τον εαυτό του και το νεοπαγές κόμμα που ίδρυσε στον χώρο του προοδευτικού πολιτικού κέντρου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Χρήστος Αηδόνης και τα υπόλοιπα στελέχη που τον ακολούθησαν από το ΠΑΣΟΚ στη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό μέσω συμπράξεων, στο όνομα της επανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Βασικός σύμμαχος σε αυτή την πορεία φέρεται να είναι η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, με τον οποίο υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία. Οι προσεχείς εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς θα ξεκαθαρίσει αν τελικά θα γίνει το επόμενο βήμα για τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ή ο «αρραβώνας» θα χαλάσει πριν τον γάμο.

 

Στον διάλογο περί Κεντροαριστεράς συμμετέχουν επίσης οι πασοκογενείς πολιτικές κινήσεις Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Π80, η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου, ο Κοινωνικός Σύνδεσμος (με ιδρυτικό μέλος τον Γιώργο Φλωρίδη), το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου κ.ά.

 

Στον αντίποδα, προσανατολισμό προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη, η Κοινωνία Πρώτα των ανεξάρτητων βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρι Μουτσινά και Θόδωρου Παραστατίδη, η Αριστερή Προοπτική των Ανδρέα Νεφελούδη και Στέφανου Μπαγεώργου και το Πράττω του καθηγητή Νίκου Κοτζιά.

 

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Σε νέα ρότα οι Οικολόγοι Πράσινοι

 

Με τη φιλοδοξία να μετατραπούν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε «ένα κόμμα των καθημερινών προβλημάτων με κινηματική προοπτική» θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος ο Βαγγέλης Πισσίας, εκτιμώντας ότι είμαστε μπροστά σε δύσκολους αγώνες που θα πρέπει να έχουν «στοιχεία παιδαγωγικής, κόντρα στο ρεύμα».

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στους Οικολόγους Πράσινους προδιαγράφουν έναν διαφορετικό προσανατολισμό, περισσότερο κοντά στους προβληματισμούς της Αριστεράς, αλλά με σαφή αυτονομία, η οποία θα αφορά και τις επιλογές των Ευρωπαίων Πράσινων, από τους οποίους θα τηρούνται, όπου χρειάζεται, οι αναγκαίες αποστάσεις. Για τον λόγο αυτό ένα κομμάτι του κόμματος αποσκίρτησε «κοιτάζοντας» προς την Κεντροαριστερά και τον Φιλελευθερισμό, κάτι που συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συναντίληψη του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ με τον Γκι Φέρχοφσταντ για την ευρωπαϊκή προοπτική. Τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο έχει καταλάβει στο εσωτερικό δημοψήφισμα ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος.

 

Τάσος Τσακίρογλου

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Μετέωρη η εκτός των τειχών Αριστερά

 

[3]Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι τον Αλαβάνο, το ΕΠΑΜ και τα Μ.Λ., η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά δηλώνει ότι δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά περιμένει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για να καθορίσει εκ νέου τη στάση της

 

Μπορεί η «εκτός των τειχών Αριστερά» να διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκλογική ή μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι συσχετισμοί των δυνάμεων που θα καταγραφούν, θα επηρεάσουν τόσο τις μεταξύ τους σχέσεις όσο και τις εσωτερικές ισορροπίες στον κάθε σχηματισμό. Αν στις ευρωεκλογές η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά «κόψει» από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα αξιόλογο ποσοστό, τότε η εσωκομματική μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει τις «ευρωσκεπτικιστικές» της αναφορές. Αντίστοιχα όμως η πόλωση που θα επικρατήσει μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανό να θέσει εν αμφιβόλω την εκλογική επιβίωση οποιουδήποτε σχηματισμού στην «πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά». Όσον αφορά δε το ΚΚΕ, όλες οι πλευρές αποκλείουν κάθε συνεργασία.

 

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Σχεδίου Β' του Αλέκου Αλαβάνου για την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση επιβάλλουν «χαμηλές ταχύτητες» στις σχετικές μεταξύ τους διαβουλεύσεις, ενώ οι όποιες τελικές αποφάσεις σχετικά με την ανάγκη εξόδου από το ευρώ ή/και την ευρωζώνη πρέπει να έχουν ληφθεί το αργότερο τον Φεβρουάριο. Την Παρασκευή πάντως θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική γενική συνέλευση της μετωπικής «Πρωτοβουλίας ενάντια στο ευρώ και την Ε.Ε.», όπου ανάμεσα στις 250 υπογραφές της διακήρυξης συναντώνται αυτές των δημοσιογράφων Γιώργου Δελαστίκ και Πέτρου Παπακωνσταντίνου και του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Μπελαντή.

 

Την ίδια ώρα η «Λαϊκή Αντίσταση» [ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ] συνεχίζει τις παρεμβάσεις της σε κινηματικό κυρίως επίπεδο, με την κάθοδό της όμως στις ευρωεκλογές να θεωρείται αμφίβολη, ελέω της διαχρονικής αποχής που ακολουθεί το ΚΚΕ (μ-λ). Το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη πάντως προχωρά σε κατά τόπους παρουσίαση του προγράμματός των 100 πρώτων ημερών μιας κυβέρνησης παλλαϊκού μετώπου.

 

Ν.ΣΒ.

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=167426