- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ομηρος του κράτους ο Κώστας Σακκάς

20/01/14 ΕΛΛΑΔΑ

Για τρίτη φορά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της προφυλάκισης, την ώρα που δικάστηκε και αθωώθηκε. Αύριο απολογείται στον εφέτη ανακριτή

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

[1]Σιδηροδέσμιος ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή θα οδηγηθεί αύριο στις 9.30 π.μ. ο Κώστα Σακκάς, αντιμετωπίζοντας για τρίτη φορά τον κίνδυνο της προφυλάκισης για την ίδια υπόθεση, για την οποία είναι εδώ και τρία χρόνια υπόδικος χωρίς δίκη. Επί 38 μέρες απεργός πείνας, έφτασε κοντά στον θάνατο το περσινό καλοκαίρι και αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο, ύστερα από ένα εντυπωσιακό κύμα συμπαράστασης για την παραβίαση στο πρόσωπό του του Συντάγματος και του ποινικού νόμου σχετικά με τα χρονικά όρια της προσωρινής κράτησης.

 

Tήρησε όλους τους όρους

 

Η αποφυλάκισή του συνοδεύτηκε από την εις βάρος του επιβολή αυστηρότατων περιοριστικών όρων. Τους τήρησε όλους απαρεγκλίτως. Υπό το κλίμα της τρομοϋστερίας που ακολούθησε την απόδραση Ξηρού συνελήφθη εκ νέου στις 7 Ιανουαρίου και οδηγήθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών γιατί επισκέφθηκε για λίγες ώρες ένα φιλικό του σπίτι. «Παραβίαση του περιοριστικού όρου της μόνιμης διαμονής του στην πατρική του οικία». Δικάστηκε και αθωώθηκε. Δεν γινόταν κι αλλιώς, άλλο μόνιμη διαμονή και άλλο κατ’ οίκον περιορισμός.

 

Μία εβδομάδα μετά ο εισαγγελέας ασκεί έφεση στην αθωωτική απόφαση και λίγες ώρες αργότερα εκδίδεται ένταλμα σύλληψης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Αθηνών για 2 αδικήματα: της συμμετοχής στoυς Πυρήνες της Φωτιάς, για την οποία ήδη δικάζεται ενώπιον δύο δικαστηρίων, και για δύο εκρήξεις που περιλαμβάνονταν στην αρχική υπόθεση του Χαλανδρίου, η εκδίκαση της οποίας έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2011. Οι εις βάρος του ενδείξεις; Δύο αποτυπώματα σε πλαστική σακούλα που οι αρχές φέρονται ότι εντόπισαν στο σπίτι τού ήδη συγκατηγορούμενού του, Χ. Χατζημιχελάκη, στο Χαλάνδρι.

 

Εύλογο το ερώτημα για την απίστευτη σύμπτωση: πώς βρέθηκαν τώρα τα αποτυπώματα ενός ανθρώπου που βρίσκεται στη διάθεση των αρχών από το 2010; Η απάντηση των αρχών είναι ότι τώρα τα έδωσε οικειοθελώς και μέχρι τώρα τα είχε αρνηθεί. «Αν ισχύει αυτό, γιατί ουδέποτε δεν του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της άρνησης δακτυλοσκόπησης που ρητώς προβλέπεται από το άρθρο 27 του Π.Δ. 342/1977;», αναρωτιέται η δικηγόρος του Μαρίνα Δαλιάνη, που συμπληρώνει: «Καμία αποδεικτική αξία δεν έχουν τα αποτυπώματα ενός ανθρώπου σε κινητό και χωρίς αυτόνομο ποινικό ενδιαφέρον αντικείμενο που βρέθηκε σε μια φοιτητική κατοικία. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά η απόφαση 4199/2011 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την ίδια υπόθεση».

 

Ενα νέο κύμα αλληλεγγύης ξεκινά αύριο το πρωί από την οδό Λουκάρεως.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=167529