- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ενενήντα τρία χρόνια αγώνες
21/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Κώστας Φιλίνης, ηγετική προσωπικότητα της ανανεωτικής Αριστεράς, από χθες δεν είναι πλέον μαζί μας
Εφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο Κώστας Φιλίνης, η ηγετική προσωπικότητα της Αριστεράς που πρωταγωνίστησε σε όλες τις αναζητήσεις και τις «περιπέτειές» της.
Ο Κώστας Φιλίνης γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1941, ως φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟΝ, ενώ έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά του 1944. Πέρασε στην παρανομία στα χρόνια του Εμφυλίου, συνελήφθη το 1955 και παρέμεινε στη φυλακή για 11 χρόνια. Μετά την αποφυλάκισή του υπήρξε εκ των κορυφαίων στα οργανωτικά και ιδεολογικά κλιμάκια της ΕΔΑ, ενώ εργάστηκε και ως υποδιευθυντής της «Αυγής».
Συνελήφθη ξανά τον Οκτώβριο του 1967 από τη χούντα, όντας ενταγμένος στο ΠΑΜ, φυλακίστηκε για εξίμισι χρόνια και το 1968 συντάχθηκε με το ΚΚΕ Εσωτερικού. Αποφυλακίστηκε το 1973 και εθήτευσε αδιαλείπτως στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος μέχρι και τη μετεξέλιξή του σε ΕΑΡ το 1987. Διατέλεσε ευρωβουλευτής την περίοδο 1985-1989 και συνεκδότης της «Αυγής» από το 1993 μέχρι το 1998. Υπήρξε αδιαλείπτως μέλος του ΣΥΝ, ενώ παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κώστας Φιλίνης συνέγραψε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του από τη χούντα το βιβλίο «Θεωρία των Παιγνίων και Πολιτική Στρατηγική», ενώ μετέφρασε τα βιβλία «Κυβερνητική και διαλεκτικός υλισμός» του Ζακ Γκιγιομό, «Για τον Μακιαβέλι, την Πολιτική και για το Σύγχρονο Κράτος» του Αντόνιο Γκράμσι, τον πρώτο τόμο του βιβλίου του Νίκου Πουλαντζά «Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις», καθώς και τη «Γερμανική ιδεολογία» του Καρλ Μαρξ.
Η πολιτική κηδεία του Κώστα Φιλίνη θα γίνει αύριο στο Α΄ Νεκροταφείο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει τον επικήδειο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «χωρίς τον Κώστα Φιλίνη η υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης θα στερείτο πολλά από τα φυσιογνωμικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της». «Προσωπικότητα που συγκέντρωνε εθνικό σεβασμό» τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος.
«Η συμβολή του θα είναι πάντα επίκαιρη για μια νέα ταυτότητα της αναζήτησης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού» σημείωσε η ΔΗΜΑΡ.
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε στην οικογένεια και τους οικείους του το ΚΚΕ.
«Ολη η ζωή του ήταν μια λαμπάδα που αναλώθηκε για να βγει η χώρα από το λυκόφως και να ατενίσει το λυκαυγές» τόνισε η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας.
Νίκος Σβέρκος
………………………………………………………………………………………………………….
Για τον Αρη
Κηδεύτηκε χθες στο Ηράκλειο Κρήτης ο σύντροφος και φίλος Αρης Κατσαρέλης. Μηχανολόγος του ΕΜΠ, γεννήθηκε το 1955, ενώ τελειώνοντας το σχολείο γεύτηκε κι εκείνος την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στη μεταπολίτευση υπήρξε ο πρώτος γραμματέας της οργάνωσης του Ρήγα Φεραίου στο Παγκράτι.
Ολοι θα θυμόμαστε τον Αρη από τότε που με απίστευτη ενεργητικότητα συντελούσε στην όλο και μεγαλύτερη αύξηση των δυνάμεων της οργάνωσης στην περιοχή. Ισως σε αυτό βοηθούσε, εκτός από την πολιτική και ιδεολογική του επάρκεια, το γεγονός ότι ήταν και κούκλος. Η οργάνωση Παγκρατίου αριθμούσε τότε τα περισσότερα μέλη από τις άλλες οργανώσεις του Ρήγα Φεραίου των συνοικιών. Υπήρξε στην κυριολεξία το «γελαστό παιδί» και εκείνο το γέλιο του ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του. Ηταν αδύνατο να του θυμώσει κάποιος ακόμα και στις εποχές των μεγάλων εσωκομματικών διαφορών που ήδη τώρα πια έχουν με τα χρόνια ξεφτίσει. Ο Αρης, από ακούραστο στέλεχος του Ρήγα, πέρασε στη Β΄ Πανελλαδική μετά τη διάσπαση.
Την εποχή της έκδοσης του περιοδικού «Σχολιαστής» ήταν κοντά μας και συχνά ερχόταν με το φοβερό σκυλί του, τον Βρασίδα, στα γραφεία του περιοδικού με το χαρακτηριστικό -πάντα- γέλιο του. Τελικά μετακόμισε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ηράκλειο όπου ζούσε με την οικογένειά του, δραστηριοποιημένος (όπως πάντα) για όλα τα κοινωνικά θέματα. Αυτή τη φορά μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αδελφή του την Ασπα και στην οικογένειά του εκφράζουμε τη μεγάλη μας λύπη και τα συλλυπητήριά μας για την απώλεια του παλιού συντρόφου.
Αντα Ψαρρά
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=167760
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε