- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οργή των τευτλοπαραγωγών

22/01/14 ΕΛΛΑΔΑ

Η απόφαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να περικόψει κατά 12% το τιμολόγιο πρώτης ύλης προκάλεσε την έντονη αντίδρασή τους, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητα 35 χιλιάδες στρέμματα

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Ακαλλιέργητα κινδυνεύουν να μείνουν 35 χιλιάδες στρέμματα μετά την απόφαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να περικόψει κατά 12% το τιμολόγιο πρώτης ύλης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των τευτλοπαραγωγών, που κατέλαβαν χθες τα κεντρικά της γραφεία, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

 

Περίπου 150 αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο και ένταση σημειώθηκε όταν αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπρο Χαραλάμπους, που δεσμεύτηκε πάντως να μεταφέρει τις θέσεις τους στη διοίκηση. Περίπου 50 αγρότες παρέμεναν έξω από το κτίριο ώς αργά το βράδυ αρνούμενοι να αποχωρήσουν αν δεν δοθεί λύση. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, τόνισε ότι η τιμολογιακή πολιτική προβλέπει μείωση των τιμών και περικοπή των όποιων εκπτώσεων στα τιμολόγια των εφοδίων. «Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι απ’ όλα τα εργοστάσια, από τον Εβρο μέχρι τη Λάρισα, θα παραμείνουν εδώ έως ότου δοθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα», ξεκαθάρισε.

 

Ανάλογη στάση κράτησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου που βρίσκεται στο Πλατύ Ημαθίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. «Θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί. Αν δεν μείνει η τιμολογιακή πολιτική στα επίπεδα του 2013, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Το ζήτημα της τιμής είναι αλληλένδετο με την εργασία τόσο των αγροτών όσο και των εργαζομένων. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχουμε κι εμείς», δήλωσε.

 

Η αντίδραση αγροτών και εργαζομένων προέκυψε μετά τη διαρροή στον Τύπο των τιμών για το 2014, που είναι ακόμη χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε να μειώσει το τιμολόγιο της πρώτης ύλης κατά 10% έως 12%, που σημαίνει κατά 30 ευρώ ανά στρέμμα. Ταυτόχρονα περικόπτονται οι όποιες εκπτώσεις στα τιμολόγια των εφοδίων. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι εφόσον η απόφαση αυτή υλοποιηθεί, περισσότερα από 35.000 στρέμματα ζάχαρης θα μείνουν ακαλλιέργητα και κατά συνέπεια τα εργοστάσια θα κλείσουν, με αποτέλεσμα εκτός από τους ίδιους να μείνουν άνεργοι και εκατοντάδες εργαζόμενοι σ’ αυτά.

 

Εξαλλοι και οι κτηνοτρόφοι

 

Στο μεταξύ, επίθεση κατά του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη εξαπέλυσαν από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος Γιώργος Κεφαλάς και ο πρόεδρος της Ενωσης Φυλής Ηolstein Ελλάδος Θανάσης Βασιλέκας. Οπως υποστήριξαν, η ελληνική αγελαδοτροφία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την καταστροφή, αν το υπουργείο Ανάπτυξης αναμορφώσει τις αγορανομικές διατάξεις και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις δέκα μέρες.

 

«Μας οδηγούν σε αφανισμό, με το ψεύτικο επιχείρημα ότι θα μειώσουν τη τιμή του φρέσκου γάλακτος για τον καταναλωτή κατά 0,05 ευρώ το λίτρο. Το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, αντίθετα είναι κατά τι φθηνότερο, παρότι έχουμε πολύ μεγαλύτερα κόστη», τόνισαν και παρέθεσαν στοιχεία:

 

«Μέσα σε μία 5ετία το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε κατά 40% κι από 140.000 ζώα έπεσε στις 85.000-90.000. Το 2013 η παραγωγή μειώθηκε στις 636.000 τόνους και ο ΕΛΟΓΑΚ εκτιμά ότι φέτος θα μειωθεί περαιτέρω στις 580.000 τόνους, με νέα ποσοστιαία μείωση της τάξης του 7%-8%. Οι ανάγκες της χώρας σε γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα φθάνουν τους 1.350.000 τόνους και στο 60% καλύπτονται από εισαγωγές όταν θα μπορούσαν να ικανοποιούνται σε ποσοστό 80% από την εντόπια παραγωγή».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=168147