- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πισωγύρισμα για τις προφυλακίσεις
23/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση για επιστροφή στο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμοζόταν προ του 2010 για τα κακουργήματα
Με πολιτική παρέμβαση και μάλιστα του πρωθυπουργού καλείται τώρα η Δικαιοσύνη να «παραλάβει» νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, με πισωγύρισμα δεκαετιών στα όποια βήματα είχαν καταφέρει να γίνουν σε μια δικαιότερη και πιο σύγχρονη απονομή δικαίου.
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο προς το οποίο προσανατολίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, οι προφυλακίσεις θα είναι ευκολότερες για όσους έχουν διαπράξει κακουργήματα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης να επανεξετάσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τις προφυλακίσεις (προσωρινές κρατήσεις) και την επιβολή περιοριστικών όρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αθανασίου προτίθεται να επιστρέψει στο προ του 2010 νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό που ισχύει σήμερα για να μπορεί κάποιος να προφυλακιστεί προϋποθέτει πως για το αδίκημα που τυχόν διέπραξε προβλέπεται ποινή κάθειρξης 10 ετών και πάνω (έως ισόβια κάθειρξη). Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια ο δικαστής, κρίνοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία της υπόθεσης και του κάθε κατηγορούμενου, έχει δικονομικά τη δυνατότητα να μη στείλει στη φυλακή τον κατηγορούμενο. Οι αλλαγές αυτές έγιναν το 2010 επί των ημερών της υπουργίας του Χάρη Καστανίδη και διπλό στόχο είχαν μια λιγότερο τιμωρητική νομοθεσία και περισσότερο ευθυγραμμισμένη με τις νομοθεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και την αποσυμφόρηση των ήδη γεμάτων φυλακών, ιδίως λόγω και της μεγάλης αύξησης του δείκτη των προσωρινών κρατήσεων.
Τώρα, η σκέψη να επανέλθει η διάταξη αυτή στο προ του 2010 νομοθετικό πλαίσιο σημαίνει ότι θα είναι στη «διακριτική» ευχέρεια του ανακριτή να διατάξει ή όχι την προφυλάκιση για τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν διαπραχθεί αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και για τα οποία προβλέπεται ποινή κάθειρξης με ποινές άνω των 5 ετών. Θυμίζουμε εδώ ότι αν υιοθετηθεί αυτό το μοντέλο, θα υπάρχουν προφυλακίσεις για εκατοντάδες περιπτώσεις, μια και στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι περισσότεροι από τους υπόδικους. Δεν θα προλαβαίνουν να χτίζονται φυλακές για να «φιλοξενήσουν» τους υπόδικους, ενώ είναι βέβαιο ότι το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας αλλαγής θα επιφέρει νέες τρύπες στον προϋπολογισμό. Κι αυτό ενώ ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρατηρεί την Ελλάδα για τις αθρόες προφυλακίσεις.
Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια ο δικαστής, κρίνοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία της υπόθεσης και του κάθε κατηγορούμενου, έχει δικονομικά τη δυνατότητα να μη στείλει στη φυλακή τον κατηγορούμενο.
Οι φυλακές Δομοκού
Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι φυλακές Δομοκού είναι αυτές που θα μετατραπούν σε υψίστης ασφαλείας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε σύντομα να μεταχθούν εκεί όλοι οι επικίνδυνοι κρατούμενοι. Μέχρι τώρα βέβαια προορίζονται για εκεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, όλοι όσοι καταδικάζονται με τον 187 Α, δηλαδή τον λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό» νόμο.
Ολα φαίνεται να ξαναμπαίνουν στο τραπέζι της νομοθετικής μεταρρύθμισης με βάση την πολιτική συγκυρία, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Κ.Κατ.-Α.Ψ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=168401
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε