- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Το απόλυτο… θέρετρο του παραλόγου
23/01/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΤΑΒΟΣ: Παρά τα αυξανόμενα σήματα κινδύνου για οικονομία και εισοδηματική ανισότητα, οι δισεκατομμυριούχοι του Φόρουμ πιστεύουν ότι τα χρηματιστήρια θα ανεβούν και θα επιστρέψουν ακόμη πλουσιότεροι του χρόνου στο ελβετικό θέρετρο
→Oι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη ζητωκραυγάζουν για την ερχόμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης τη στιγμή που ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ακόμη και ο Πάπας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
Του Μπάμπη Μιχάλη
Αθεράπευτα άρρωστοι, σχεδόν αδιάφοροι για την εύθραυστη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, οι δισεκατομμυριούχοι που συμμετέχουν στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός πιστεύουν ότι θα επιστρέψουν ακόμη πλουσιότεροι του χρόνου στο ελβετικό θέρετρο. Τουλάχιστον μια ντουζίνα δισεκατομμυριούχοι, μεταξύ αυτών και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής, ο Αλικο Ντανγκότε, υποστήριξαν χθες με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Bloomberg και στο περιθώριο του Φόρουμ ότι οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος, ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα και ότι έτσι οι περιουσίες τους θα αυγατίσουν για μια ακόμη χρονιά. «Η ανοδική αγορά θα συνεχιστεί, γυρίσαμε σελίδα, πιστεύω ότι ένα νέο ματς ξεκινά», διεμήνυσε στο Bloomberg με τη γνωστή γλώσσα των Λύκων (της Wall Street) ο Ντανγκότε, ένας από 80 και πλέον δισεκατομμυριούχους που συμμετέχουν στο φετινό Φόρουμ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιρλανδός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Ντένις Ό Μπράιεν συμφώνησε ότι το χρηματιστήριο θα κινηθεί ανοδικά λόγω των καλύτερων επιχειρηματικών κερδών παγκοσμίως και της ανάκαμψης των καταναλωτών.
Η αισιοδοξία τους έρχεται βέβαια σε απόλυτη αντίθεση με τα σήματα κινδύνου και τις εκκλήσεις που εκπέμπουν το ίδιο το Φόρουμ, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ, εξέχοντες οικονομολόγοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακόμη και ο Πάπας.
Ενώ οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη ζητωκραυγάζουν για την ερχόμενη επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την άνοδο των τιμών των αξιών και της αξίας των χαρτοφυλακίων τους, όλοι οι παραπάνω προειδοποιούν για την εύθραυστη ακόμη ανάκαμψη της παγκοσμίως οικονομίας και κυρίως για τη μεγάλη απειλή της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας – που αναδεικνύεται για την ώρα κορυφαίο θέμα του Φόρουμ.
Μελέτη που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα το ίδιο το Φόρουμ κατέταξε το εισοδηματικό χάσμα ως την πιο σημαντική απειλή για την παγκόσμια δεκαετία στην επόμενη δεκαετία. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η ΜΚΟ Οxfam -σε μια εξαιρετική ανάλυση- αποκάλυψε ότι το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας κατέχει σήμερα το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Ο «δείκτης δισεκατομμυριούχων» του πρακτορείου Bloomberg έδειξε ακόμη ότι οι 300 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου αύξησαν τη συνολική τους περιουσία πέρυσι κατά 524 δισ. δολάρια.
Μελέτη, τέλος, του οικονομολόγου της UBS Πολ Ντόνοβαν διαπίστωσε τον προηγούμενο μήνα ότι το προ φόρων εισόδημα του πλουσιότερου 1% των Αμερικανών ισοδυναμεί με το 20% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, επίπεδο που είναι συγκρίσιμο μόνο με τα αντίστοιχα που σημειώθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η κληρονομιά της κρίσης
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε χθες από το Νταβός ότι «η κληρονομιά της κρίσης είναι πολύ βαριά». «Εχουμε αργή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, αυξανόμενες ανισότητες και μια κατακλυσμιαία μείωση της λαϊκής εμπιστοσύνης που χτίσαμε τα τελευταία 100 χρόνια. Ολα αυτά καθιστούν πολύ δύσκολή την ανάπτυξη», προειδοποίησε κάνοντας έκκληση για επενδύσεις και δουλειές…. «Χωρίς αυτές δεν θα έλθει η ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο Γκουρία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του ΟΟΣΑ Κάρλο Πάντοαν και ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank -και νυν της UBS- Αξελ Βέμπερ προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην Ευρώπη να μην είναι θετικές. Ο μεν πρώτος έκρουσε -όπως και το ΔΝΤ την περασμένη Δευτέρα- τον κώδωνα για το κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, ενώ ο δεύτερος είπε ότι ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης των «18» δεν είναι αρκετά γρήγορος για τη μείωση της ανεργίας και την οριστική είσοδο της οικονομίας στο μονοπάτι της διατηρήσιμης ανάπτυξης. Κάτι που, όπως είπε, σημαίνει ότι δύο είναι οι βασικοί κίνδυνοι που απειλούν την ευρωζώνη: α) οι ευρωεκλογές που ενδεχομένως να δείξουν μια αυξανόμενη διάθεση για πολιτική αναταραχή και αστάθεια, β) τα στρες τεστ της ΕΚΤ, από τα οποία όπως εκτιμά δεν θα περάσουν κάποιες τράπεζες προκαλώντας αντίδραση στις αγορές.
Την ίδια περίπου στιγμή, πάντως, δύο από τους κορυφαίους τραπεζίτες του κόσμου, οι επικεφαλής των HSBC και Βarclays Ντάκλας Φλιντ και Αντονι Τζέκινς καθησυχάζουν. Υποστήριξαν συγκεκριμένα σε χθεσινό πάνελ του Φόρουμ ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας είναι πιο ασφαλής σήμερα λόγω του υψηλότερου μεγέθους κεφαλαιακών αποθεμάτων από τις τράπεζες. Η απάντηση ήλθε πληρωμένη από έναν «λύκο» του κλάδου, τον επικεφαλής του hedge fund Elliot Management, Πολ Σίνγκερ: «Δεν πιστεύω ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ασφαλέστερο… Η μόχλευση στο σύστημα και η αδιαφάνεια δεν άλλαξαν καθόλου. Περισσότερο κεντραρισμένη προς την αλήθεια η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Αναντ Αντμάτι συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν από τις κυβερνήσεις μετά την κρίση του 2008 στον τραπεζικό τομέα μοιάζουν με αποφάσεις για τη μείωση του ορίου ταχύτητας των μεγάλων φορτηγών στις κατοικημένες περιοχές, από τα 100 στα 95 χιλιόμετρα την ώρα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=168486
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε