- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Νέα στοιχεία-φωτιά για το Τ.Τ.

24/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χορήγησε χρηματοδότηση εκατ. ευρώ σε άτομο με ετήσιο φορολογικό εισόδημα 7.905 ευρώ! ● Ασκήθηκαν και νέες ποινικές διώξεις ● Νέο ένταλμα κατά Φιλιππίδη

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Σα να ΄τανε… στραγάλια μοίραζε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα εκατομμύρια επί των ημερών του Αγγελου Φιλιππίδη.

 

Νεότερα στοιχεία-φωτιά εμφανίζουν τη διοίκηση του Τ.Τ. να χορηγεί το 2009 δάνειο εκατομμυρίων, ακόμη και σε πρόσωπο που δήλωνε ετήσιο φορολογικό εισόδημα… 7.905 ευρώ και, όπως προέκυψε, δεν ήταν καν ο πραγματικός δικαιούχος του ποσού.

 

Σε άγνωστους προορισμούς

 

Με αφορμή λοιπόν ακόμη τέσσερα «κόκκινα» δάνεια συνολικού ύψους 104.700.000 ευρώ, που χορηγήθηκαν από το Τ.Τ. σε τρεις εταιρείες -με πολυετή περίοδο χάριτος και χωρίς καμία εμπράγματη εξασφάλιση- και τα οποία τελικά διοχετεύτηκαν σε άγνωστους προορισμούς, ασκήθηκαν συμπληρωματικές ποινικές διώξεις σε 15 εμπλεκόμενους. Παράλληλα οι αρμόδιες δικαστικές αρχές εξέδωσαν και νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υπό έκδοση, από τις τουρκικές αρχές, Αγγελου Φιλιππίδη.

 

Ενδεικτικό του μεγέθους της επισφάλειας των χορηγούμενων δανείων είναι το στοιχείο ότι σε δύο από τις τρεις εταιρείες στις οποίες χορηγήθηκαν, οι φερόμενοι ως δικαιούχοι, που τελικά αποδείχτηκαν παρένθετα πρόσωπα, δήλωναν ετήσιο εισόδημα… 7.905 ευρώ και 111.949 ευρώ αντίστοιχα. Η δε τρίτη εταιρεία, που πήρε και το μεγαλύτερο δάνειo ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ, αμέσως μετά ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα!

 

Οπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Αρχής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, το πόρισμα της οποίας διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, πίσω και από τις τρεις εταιρείες που έπαιρναν αφειδώς τα δανεικά κι… αγύριστα ήταν ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευθυμίου, του οποίου έχουν ήδη δεσμευτεί τα περιουσιακά στοιχεία.

 

Στην δε αλυσίδα των πραγματικών δικαιούχων των δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν μέσα σε διάστημα τριών μηνών (από 21-01-09 έως 08-04-2009), μεσολαβούσε σειρά offshore εταιρειών.

 

Οσο για το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης που προβάλλεται τώρα από επιχειρηματίες, οι οποίοι έτυχαν της ευνοϊκής μεταχείρισης από το Τ.Τ. και δεν επέστρεψαν ούτε ευρώ στα ταμεία του, ο αντίλογος της επίκουρης εισαγγελέως διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, η οποία διενήργησε την έρευνα, είναι αποστομωτικός. Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτηρίζει «άνευ ερείσματος και ουσίας τα επιχειρήματα όπως οικονομική κρίση και συνήθης τραπεζική πρακτική», καθώς «τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν, με διοχέτευσή τους σε offshore εταιρείες μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδες διαδρομές προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση».

 

Οι συμπληρωματικές ποινικές διώξεις είναι για τρία κακουργήματα και συγκεκριμένα για «απιστία, άμεση συνέργεια στην απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος)».

 

Κατηγορούμενοι

 

Για τα επίμαχα δάνεια που χορηγήθηκαν στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων, ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT κατηγορούμενοι είναι ο Αγγελος Φιλιππίδης, μέλη της εισηγητικής υποεπιτροπής αξιολόγησης και της επενδυτικής επιτροπής του Τ.Τ. εκείνης της περιόδου, ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευθυμίου, μέλη της οικογένειάς του και οι δύο «μαϊμού»-δικαιούχοι δανείων.

 

Ειδικότερα η νέα δίωξη στρέφεται σε βάρος των:

 

■ Αγγελου Φιλιππίδη, Αντώνη Καμινάρη, Μάριου Βαρότση, Γεωργίου Στάμνου, Γεωργίου Μπρίταλου, Λυμπέρη Κατσιουλιέρη, Σπύρου Πολίτη, Χαράλαμπου Γιαγκούδη και Φωτεινής Κρέστα, στελεχών και μελών της αρμόδιας υποεπιτροπής και επιτροπής δανειοδοτήσεων για απιστία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση.

 

■ Παναγιώτη Ευθυμίου, Μαγδαληνής Ευθυμίου, Ευάγγελου Ευθυμίου, Χρήστου Ευθυμίου, Σοφίας Τόλου και Ευάγγελου Αποστολάτου για άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα της Πόπης Παπανδρέου, με βάση το οποίο ασκήθηκαν οι διώξεις:

 

• Η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια, 22,4 εκατομμύρια και 12,78 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα.

 

• Η ALMOND έλαβε δάνειο 18, 48 εκατομμυρίων και η EKTASIS 51 εκατομμυρίων.

 

■ Οι δύο πρώτες εταιρείες (για τις οποίες δεν προσδιοριζόταν ο λόγος χρηματοδότησης) ανήκαν κατά 100% σε κυπριακές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Δικαιούχοι τους εμφανίζονταν οι Ευάγγελος Αποστολάτος και Σοφία Τόλου ενώ πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου μαζί με μέλη της οικογενείας του και της εταιρείας EKTASIS.

 

Ανεπαρκής αξιολόγηση

 

Η εισαγγελέας αναφέρει για τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης ότι:

 

«Οι εισηγήσεις τους παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου».

 

Για τις εισηγήσεις της υποεπιτροπής επισημαίνει:

 

«Δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρείες και δεν ελήφθη υπ΄ όψιν η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής».

 

Τονίζει επίσης ότι τα δάνεια στις ASPEN και ALMOND «χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης και ότι επίσης η EKTASIS ήταν υπερδανειζόμενη από το 2007 με σημαντικά έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της».

 

Αναφέρει δε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας πως «από κανέναν δεν ζητήθηκαν προσωπικές εγγυήσεις συνοδευμένες από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών».

 

Στο κατηγορητήριο-κόλαφος που συντάχθηκε για τα στελέχη της τράπεζας τονίζεται:

 

«Αν δεν γνωρίζατε ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιρειών ήταν ο Παν. Ευθυμίου σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια σε κάποιο άγνωστο σε σας πρόσωπο που “κρυβόταν” πίσω από μια offshore εταιρεία. Εάν αντιθέτως γνωρίζατε ή εικάζατε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παν. Ευθυμίου τούτο σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο, το οποίο ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για τη λήψη του δανείου ως εκπρόσωπος της EKTASIS, του δώσατε και επιπλέον ποσά για τις δύο άλλες εταιρείες. Εάν πιστεύατε πως δικαιούχοι ήταν οι Τόλου και Αποστολάτος αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009 η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και ο δεύτερος 111.949».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=168690