- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ο φαύλος κύκλος της καθαριότητας στην Αθήνα

24/01/14 ΕΛΛΑΔΑ

Εξηγήσεις για τον διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για επισκευή και συντήρηση των απορριμματοφόρων έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για το κόστος και τον τρόπο που επιλέγεται μια συγκεκριμένη εταιρεία εδώ και 35 χρόνια

 

Της Αντας Ψαρρά

 

getFile54567ArchiveΑπαντήσεις έδωσε χθες ο Γιώργος Καμίνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για τον διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό σχετικά με την επισκευή και τη συντήρηση των οχημάτων της καθαριότητας. Αφορμή για τις αναγκαίες εξηγήσεις αποτέλεσαν δημοσιεύματα που άφηναν αιχμές για τον τρόπο και το κόστος επισκευών και συντήρησης των απορριμματοφόρων. Το συνολικό ποσό των 23.688.347 ευρώ ήταν προϋπολογισμένο και αποφασισμένο από την αρχή του χρόνου (2013) όπως προβλέπει ο νόμος για τις δημοπρασίες των ΟΤΑ.

 

Παρέμβαση Ελεγκτικού Συνεδρίου

 

Οπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρ. Βαρελάς, το ποσό αυτό αφορά τη συντήρηση και την επισκευή τριακοσίων δέκα έξι (316) οχημάτων και μηχανημάτων για διάστημα τριάντα έξι μηνών, χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων. Παρέθεσε αναλυτικά τα οικονομικά μεγέθη και τις εργασίες που περιλαμβάνονται στην κατανομή του ποσού, ενώ έδωσε στοιχεία για την αύξηση των τιμών. Θυμίζουμε εδώ ότι επί δημαρχίας Κακλαμάνη είχε επιλεγεί η μέθοδος leasing, ενώ οι όροι του διαγωνισμού είχαν καταγγελθεί ως φωτογραφικοί.

 

Η συνήθης διαδικασία προέβλεπε την ανάθεση της διαμόρφωσης των όρων για τον διαγωνισμό στην οικονομική επιτροπή του δήμου (αποτελούμενη από δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων), με αναλυτική έκθεση. Ειδικά φέτος, με παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτή η πρακτική αλλάζει μια και προέκυψε η ύπαρξη Νόμου (εν ισχύι) του 1975 που προβλέπει για τους διεθνείς διαγωνισμούς για την καθαριότητα τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής ειδικευμένων υπαλλήλων του δήμου η οποία θα επιληφθεί της διαμόρφωσης των όρων του διαγωνισμού. Το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε εξαρχής πληροφορηθεί γι’ αυτήν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φώτης Προβατάς, «τώρα θα πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά όλη τη δουλειά της συγκεκριμένης επιτροπής».

 

Στην ερώτησή μας αν αυτό θα καταλήξει και πάλι στη μοναδική εταιρεία που χρόνια τώρα αναλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο, η απάντηση ήταν ότι ακόμα οι υπηρεσίες του δήμου δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν αυτές τις εργασίες, οπότε η μόνη «επιτυχία» θα είναι η μείωση του κόστους.

 

Με δυο λόγια, όπως συμβαίνει εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, το διαμορφωμένο αυτό «μονοπώλιο» είναι η εταιρεία Α. Καούσης Α.Ε., ενώ ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Προκειμένου να μην αφεθεί η πόλη στην τύχη της, αναγκαστικά, λόγω της κρατικής γραφειοκρατίας και των αποδυναμωμένων δομών καθαριότητας του Δ.Α., ιδίως μετά τα «μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης», οι επιλογές είναι η εξής μία: Καούσης. Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι όλες οι προσπάθειες έγιναν στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικής λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας. Παρέθεσε στοιχεία για τη διεύρυνση της ανακύκλωσης και τόνισε την προσπάθεια να βρεθεί επιτέλους η κατάλληλη λύση για να αποκτήσει η υπηρεσία δικό της χώρο για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της. Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στα κυκλοφοριακά προβλήματα που κάνουν την Αθήνα απροσπέλαστη, είτε με μικρές συγκεντρώσεις είτε -κι αυτό το επισήμανε για πρώτη φορά- με τους αποκλεισμούς του Μετρό, που δεν συντελούν στην ασφάλεια αλλά οδηγούν σε παράλυση τον κοινωνικό ιστό της πόλης.

 

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης

 

Αναλυτική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η παράταξη Ανοιχτή Πόλη, επισημαίνοντας τη συνέχιση παρόμοιων πολιτικών στο θέμα της καθαριότητας που οδηγούν στην απαξίωση της αρμόδιας για τη συντήρηση των απορριμματοφόρων υπηρεσίας μέχρι του σημείου της διάλυσης.

 

Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί υπέρογκο το κόστος, παρατηρώντας ότι δεν είναι καν δεσμευτικό για τον ανάδοχο, ενώ σημειώνει ότι η σημερινή δημοτική αρχή κινείται στη λογική της προηγούμενης. Συμπληρώνει ότι ο δήμος θα μπορούσε να καλύψει τα κενά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας συντήρησης οχημάτων μια και διαθέτει 79 εργαζόμενους που κάνουν την ίδια εργασία στα εκτός leasing αυτοκίνητα. Διατυπώνει ερωτήματα για το μεγάλο κόστος με το οποίο υπολογίζονται οι εργατοώρες αλλά και το κόστος συντήρησης. Επισημαίνει την εξάρτηση (τριετής) από τον ιδιώτη και καταλήγει ότι η σύμβαση θα είναι επαχθής για το Δ.Α. και εξαιρετικά κερδοφόρα για τον ανάδοχο. Ζητάει τέλος διαπαραταξιακή επιτροπή με συμμετοχή εργαζομένων και να μην προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=168753