- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αξιοποιήστε το φαγητό που… περισσεύει
24/01/14 ΕΛΛΑΔΑ
Διήμερο εκδηλώσεων κατά της σπατάλης τροφίμων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Κομβικό σημείο για την αλλαγή προτύπου με πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού
Του Τάσου Σαραντή
Διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο από το WWF Ελλάς και την αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Μπορούμε», στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή).
Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος σπαταλάει 179 κιλά τροφής, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί κομβικό σημείο για την αλλαγή προτύπου και στάσης ζωής επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.
Συμμετοχή του κοινού
Στόχος της διήμερης εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των πολλών πτυχών της σπατάλης τροφίμων και η συμμετοχή του κοινού μέσα από προτάσεις, λύσεις και συμβουλές για την αξιοποίηση του φαγητού που μας περισσεύει.
Για δύο μέρες, οι πολίτες προσκαλούνται να δουν έμπειρους και ταλαντούχους σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Ακης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef, Troo Food Liberation) να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων ή προϊόντα βραχείας λήξης. Τα εν λόγω τρόφιμα θα μαγειρευτούν με απλούς τρόπους σε μια επίδειξη τεχνικών και συνταγών αξιοποίησης τροφίμων που περισσεύουν.
Το παιδικό κομμάτι του φεστιβάλ γεμίζει με υπέροχες δράσεις και βιωματικά προγράμματα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, την ομάδα Playroom και το Let’s go green.
Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στον συνδυασμό των τροφών και επανεκτιμούν τη μεσογειακή διατροφή μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής ενός φαγητού, ανακαλύπτουν τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού και τον τρόπο καταπολέμησης της σπατάλης και μαθαίνουν να κομποστοποιούν από τη θεωρία στην πράξη.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της παραγωγής τροφικών αποβλήτων. Παράλληλα, οι καλεσμένοι θα μπορούν να περιηγηθούν σε έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti, να παρακολουθήσουν βραβευμένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται τη σπατάλη τροφίμων και να μάθουν να κομποστοποιούν ό,τι δεν γίνεται να καταναλωθεί. Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια διαφορετική περιήγηση στα ράφια και στην κουζίνα του σπιτιού τους και να μάθουν απλούς, πρακτικούς τρόπους περιορισμού της σπατάλης.
Η εκδήλωση έχει ελεύθερη είσοδο και είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 11.00 έως τις 19.00, Σάββατο και Κυριακή.
Το κλείσιμο του διήμερου φεστιβάλ θα γίνει μαζί με τους φίλους της ιστοσελίδας «Οι Συνταγές της Παρέας», τα μέλη της οποίας θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι τους και θα τα φέρουν στο Impact Hub Athens με σκοπό να δοθούν μέσω του «Μπορούμε» σε ίδρυμα ή φορέα που τα χρειάζεται. Χορηγός επικοινωνίας είναι η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=168777
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε