- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ματωμένη επέτειος
27/01/14 ΚΟΣΜΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ – Πάνω από 50 νεκροί και 250 τραυματίες σημάδεψαν την Κυριακή τους εορτασμούς για τα τρία χρόνια από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ
Της Ελλης Πάνου
Ταραχές, συγκρούσεις, ενέδρες κι απολογισμός -σε μία ημέρα- πάνω από 50 νεκροί και 250 τραυματίες σημάδεψαν τους εορτασμούς της τρίτης επετείου από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ την Κυριακή στην Αίγυπτο, που έγιναν σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό. Σε πλήρη αντίθεση με τα γεγονότα του 2011 -όταν επί ημέρες το πλήθος συγκρουόταν με τις δυνάμεις ασφαλείας- προχθές οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία-σύμβολο της εξέγερσης, την Ταχρίρ στο Κάιρο, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό αστυνομικούς και στρατιώτες κι ορισμένοι τους αγκάλιαζαν και τους φιλούσαν, υποστηρίζοντας ότι οι πρώην «εχθροί» είναι στην πραγματικότητα «τα αδέλφια» τους. «Μας ξεγέλασε η Μουσουλμανική Αδελφότητα» έλεγαν πολλοί, που δήλωναν ανοιχτά πλέον, με μεγάλα πανό, την υποστήριξη τους στον ισχυρό άνδρα των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό αλ Σίσι, για το ανώτατο αξίωμα του προέδρου της χώρας.
Ετσι, η Αίγυπτος -κουρασμένη από την αιματηρή αστάθεια και παραμένοντας πολιτικά βαθιά διχασμένη- φαίνεται να γυρνάει προς τα πίσω τις σελίδες, από τη μια πλευρά δείχνοντας να στηρίζει το «κυνήγι» των ισλαμιστών και, από την άλλη, επικροτώντας την ασφάλεια που προσφέρει ο Στρατός. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που θα ανοίξουν οι κάλπες, αυτές οι τάσεις θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν, αν και η χθεσινή απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης να διεξαχθούν πρώτα οι προεδρικές και μετά οι βουλευτικές εκλογές -ανατρέποντας τη συμφωνία που είχε γίνει μετά την ανατροπή Μόρσι με την αντιπολίτευση- προβλέπεται να οξύνει κι άλλο τις αντιπαραθέσεις.
Αφενός ανοίγει ο δρόμος για τον στρατηγό αλ Σίσι να ανακοινώσει εντός των επόμενων ημερών την υποψηφιότητά του για την Προεδρία και να κερδίσει το αξίωμα με μεγάλη άνεση, και αφετέρου γίνεται πιο εύφορο το έδαφος για την κλιμάκωση της εκστρατείας των ισλαμιστών. Μπορεί τα μέτρα κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να έχουν «γονατίσει» την οργάνωση, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας δεν δείχνουν να έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να περιορίσουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστών.
Το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα στις αρχές του μήνα, δεν ξεκαθάριζε ποια εκλογική αναμέτρηση πρέπει να προηγηθεί και για τους ακτιβιστές η κίνηση της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη, εν μέσω όλων των ενδείξεων ότι ο αλ Σίσι προορίζεται για πρόεδρος της χώρας. Αρκετοί ήταν άλλωστε αυτοί στους κόλπους της αντιπολίτευσης, που υποστήριζαν ότι η Αίγυπτος χρειάζεται έναν εκλεγμένο ηγέτη για να κατευθύνει την κυβέρνηση, μια περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης και για να σχηματίσει πολιτικές συμμαχίες πριν τις πιθανώς διχαστικές βουλευτικές εκλογές. Και ο αλ Σίσι προβάλλεται με κάθε ευκαιρία ως ο κατάλληλος άνθρωπος: το πρόσωπο του κοσμεί μπλουζάκια, αφίσες, φλιτζάνια, ακόμη και σοκολάτες και το Reuters κάνει λόγο για «Σισι-μάνια».
Για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, βέβαια, ο στρατηγός είναι «κόκκινο πανί», αφού τον κατηγορούν ότι ενορχήστρωσε την ανατροπή Μόρσι και τον θεωρούν υπεύθυνο για τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον τελευταίο χρόνο στις επιχειρήσεις καταστολής κατά της οργάνωσης, που μέχρι τώρα έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ισλαμιστές και έχουν οδηγήσει στη φυλακή τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της. Ο μεταβατικός πρόεδρος Μανσούρ, πάντως, άφησε χθες να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του θα καταφύγει σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα κατά των ισλαμιστών, προτρέποντας τους δικαστές να επιταχύνουν τις διαδικασίες σε «υποθέσεις τρομοκρατίας».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=169469
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε