- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το μεταναστευτικό, ψηλά στην ατζέντα της προεδρίας

28/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την οικονομική και ενεργειακή πολιτική αλλά και το μεταναστευτικό έθεσε ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Στην τοποθέτησή του χθες στη Βουλή, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα Κοινοβούλια της Ε.Ε., ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική διακυβέρνηση χωρίς ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, τουλάχιστον για τις 130 συστημικές τράπεζες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τέσσερις ελληνικές». Αναφερόμενος στο κόστος ενέργειας, πρότεινε ακόμη να υπάρχει μια ενιαία ενεργειακή τιμή που θα προκύψει έπειτα από κεντρική διαπραγμάτευση της Ε.Ε. με τρίτες χώρες. Ειδικά για το μεταναστευτικό, ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει στα αίτια των μεταναστευτικών ρευμάτων.

 

«Αν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα στη Συρία ή στη Λιβύη που κινδυνεύει να γίνει ασύντακτη χώρα, η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει διαρκώς ζητήματα απελπισμένων ανθρώπων που γίνονται θύματα τράφικινγκ», σημείωσε. Ερωτηθείς σχετικά από Ευρωπαίους βουλευτές για την ελληνική κρίση, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «η κοινοτική αλληλεγγύη στην Ελλάδα υπήρξε, αλλά το βάρος ήταν πολύ μεγάλο και πολύ πικρό για την ελληνική κοινωνία». «Η Ελλάδα όχι μόνο δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά υφίσταται και στο μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειές της», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγ. Μεϊμαράκης, ασκώντας παράλληλα κριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από τους εταίρους.

 

Για το θέμα της ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ μίλησε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου των Σκοπίων Hajrula Misini, ο οποίος «παραπονέθηκε» ότι η διεύρυνση δεν είναι μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ενώ, παρόλο που το ταμπελάκι μπροστά του έγραφε «FYROM», εκείνος μίλησε για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

 

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος, υπενθύμισε «στον αγαπητό φίλο από την ΠΓΔΜ» ότι αντιρρήσεις δεν έχει μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες και οι οποίες (αντιρρήσεις) δεν σχετίζονται μόνο με το όνομα, αλλά με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον αλυτρωτισμό.

 

Χ. Ιωάννου

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=169789