- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πρώτα τη «βούλιαξαν», τώρα την κλείνουν…

28/01/14 ΕΛΛΑΔΑ

Στο Εφετείο, όπου δικάστηκε η αίτηση εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, οι δικηγόροι του Δημοσίου με μάρτυρα έναν υπάλληλο της Αttica Bank προσπάθησαν ακόμη μια φορά να την απαξιώσουν

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Υπό τον απρόσωπο όρο «ελληνικό Δημόσιο» και χωρίς κανένας αρμόδιος, συναρμόδιος ή σχετικός -τέλος πάντων- υπουργός να παρίσταται στο Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για να δώσει εξηγήσεις, συζητήθηκε χθες η αίτηση ειδικής εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ.

 

Στους ισχυρισμούς των εργαζομένων, που τόνισαν ότι οι παραγγελίες ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ήρθε να αντιπαρατεθεί η κατάθεση ενός υπαλλήλου της Attica Bank πως «δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία από έρευνα που έγινε στη διεθνή αγορά». Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το αργότερο ώς την Πέμπτη.

 

Στο ακροατήριο κατέστη ξεκάθαρο πως το ελληνικό Δημόσιο, βασικός μέτοχος της ΕΛΒΟ, είναι αποφασισμένο να οδηγήσει τη βιομηχανία σε ειδική εκκαθάριση, άσχετα από το εάν αυτό έχει την ευθύνη που η εταιρεία οδηγήθηκε σε παραγωγικό μαρασμό, βούλιαξε στα χρέη και έμεινε «ακέφαλη», χωρίς διοίκηση, τους τελευταίους μήνες.

 

Βέβαια, εύλογα αναρωτιέται κανείς σε τι ακριβώς αντιστοιχεί ο όρος «ελληνικό Δημόσιο» που θέλει το κλείσιμο μιας από τις ισχυρότερες εθνικές βιομηχανίες; Στον ελληνικό λαό; Στην κυβέρνηση γενικώς; Στον κ. Στουρνάρα ειδικώς; ‘Η στην τρόικα και τα μνημόνιά της;

 

Εν πάση περιπτώσει, οι δικηγόροι που παραστάθηκαν για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου προσπάθησαν να αποδείξουν ότι η ΕΛΒΟ δεν είχε καμιά ελπίδα πώλησης, ότι παράγει μόνο ζημίες (στην επταετία μέχρι και το 2013 έφτασαν σωρευτικά τα 100 εκατ. ευρώ), ότι τα δύο business plans που εκπόνησε, τον Αύγουστο του 2012 και ένα χρόνο μετά, το 2013, δεν μεταφράστηκαν σε αναθέσεις έργων και συμβάσεις, ενώ από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει θέμα ενισχύσεων που συνιστούσαν υποστήριξη σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Προς τούτο, έφεραν στο δικαστήριο μάρτυρα έναν ανώτερο υπάλληλο της Αttica Bank, που ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε σκοπό να πουλήσει την εταιρεία και γι’ αυτό, το 2012, τους ανέθεσε τη διερεύνηση της διεθνούς αγοράς. Τότε, όπως υποστήριξε, έγιναν επαφές με τη Morgan Stanley και τη Citi Group, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να την πάρει κι έτσι δεν προκηρύχθηκε διαγωνισμός πώλησης.

 

Τι λένε οι εργαζόμενοι

 

Στα περί «απαξίωσης» της ΕΛΒΟ απάντησε ο μάρτυρας των εργαζομένων που συμμετείχε ως εκλεγμένος εκπρόσωπός τους στο διοικητικό συμβούλιο. Τόνισε ότι:

 

● Η εταιρεία έχει φτάσει σε αδιέξοδο, αλλά με ευθύνη του Δημοσίου.

 

● Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40% από το 2010 και έφυγε άνω του 50% του προσωπικού.

 

● Αν είχαν καταβληθεί το υπόλοιπο των 7,5 εκατ. ευρώ από την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα 7,2 εκατ. ευρώ που οφείλει το ΥΕΘΑ από το 2009 για εκτελεσμένα έργα, η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί.

 

● Η εταιρεία μπορούσε να κατασκευάσει τα έργα που έχει αναλάβει (ανεκτέλεστα, 32 εκατ. ευρώ), αλλά και να προχωρήσει στη σύναψη συμβάσεων για τις ένοπλες δυνάμεις τρίτων χωρών (Ιράκ, Κατάρ), που ξεπερνούν κατά πολύ τα 70 εκατομμύρια ευρώ και «δεν βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας».

 

● Μπορεί να έχει κερδοφόρα λειτουργία με πωλήσεις της τάξης των 30-35 εκατ. ευρώ.

 

«Η κυβέρνηση εκτελεί μνημονιακές εντολές. Εχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η ΕΛBO και τώρα θέλουν να την οδηγήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ζητούμε να μείνει ανοικτή, σε λειτουργία, έστω σε πρώτη φάση στο σκέλος που αφορά τα στρατιωτικά οχήματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. To θέμα της ΕΛΒΟ συζητήθηκε χθες βράδυ εκτός ημερησίας διατάξεως και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=169862