- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Συναντήθηκε με τη Θέμιδα και στόχευσε τη διαφθορά
29/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτός του προέδρου του ΣτΕ είδε και την εισαγγελέα Ε. Ράικου
→Στην επίσκεψή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Αλ. Τσίπρας έδωσε βάρος στην εξυγίανση του πολιτικού και δημόσιου βίου και στην αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας
Του Φώτη Παπούλια
Θα μπορούσε να ήταν μια επίσκεψη αβρότητας, η πρώτη του Αλέξη Τσίπρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οταν όμως ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου διατυπώνει την άποψη ότι η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «μας έδωσε την ευκαιρία της εξηγήσεως του ρόλου του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως, της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του δικαίου», και ο Αλ. Τσίπρας απαντά με τη φράση «ο ρόλος του ΣτΕ είναι ουσιαστικός, σημαντικός και αναντικατάστατος, στον βαθμό που ελέγχει τη συνταγματική νομιμότητα των αποφάσεων του κράτους και βεβαίως την τήρηση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και του συλλογικού συμφέροντος», τότε αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, που υπερβαίνει το τυπικό της συνάντησης. Στο, κατά κοινή ομολογία, άριστο κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση «τον αντιμετώπισαν με τον σεβασμό που αρμόζει προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και όχι ως μια εκ του πρωτοκόλλου συνάντηση – υποχρέωση», έλεγαν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την απονομή δικαιοσύνης
Το σημείο που κυρίως αναδείχτηκε, με τις πολιτικές προεκτάσεις του, ήταν εκείνο της λειτουργίας και της απονομής της δικαιοσύνης. «Εξηγήσαμε τη μεγάλη πίεση που δέχτηκε το δικαστήριο, τόσο από μια εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣτΕ Σ. Ρίζος.
«Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελεί βασικό πυλώνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος, ιδιαίτερα σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης, κρίσης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς του πολιτεύματος» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας ευθεία αναφορά στο πολιτικό αποτέλεσμα που επί της ουσίας παράγουν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Υπερβαίνοντας τα «κλισέ» και εμμένοντας στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας τοποθετήθηκε επί της ουσίας τονίζοντας ότι «πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε στο να αποκατασταθεί η κλονισθείσα εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος» και έριξε το μπαλάκι στα κόμματα ώστε «να συμβάλουν στη δυνατότητα του ΣτΕ και της Δικαιοσύνης να λειτουργεί απερίσπαστη και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε την «παρατεταμένη παραβίαση του Συντάγματος», την οποία απέδωσε «σε μια διαδικασία που γίνεται κατ’ εντολή των δανειστών και των εταίρων μας, που συνιστά την παραβίαση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας». Και υπερβαίνοντας το παρόν, προδιαγράφοντας ενδεχομένως και την τακτική που θα ακολουθήσει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να κυβερνήσει με απόλυτο σεβασμό στη Δικαιοσύνη, είπε: «Η ορθή λειτουργία των θεσμών και της Δικαιοσύνης μπορεί να συμβάλει μελλοντικά στην ισχυρή διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους, τον επανακαθορισμό της θέσης της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι, και στο πλαίσιο ότι είναι αυτονόητο ότι οι εταίροι και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών απολύτως αναγνωρίζουν το Σύνταγμα, τη λειτουργία και τους θεσμούς κάθε κράτους ξεχωριστά». Δεν άφησε ασχολίαστο και το γεγονός ότι «η καταστρατήγηση του Συντάγματος δεν δικαιολογείται, παρά τη διαρκή επίκληση των έκτακτων αναγκών», κάνοντας αναφορά στις 24 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ερήμην του ελληνικού Κοινοβούλιου. Στη συνάντηση με την εισαγγελέα εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων της διαπλοκής της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, των αποκαλύψεων του μαύρου χρήματος, των θαλασσοδανείων, των εξοπλιστικών, υπάρχει μια τεράστια απέχθεια των πολιτών, μια τεράστια δυσπιστία απέναντι στον δημόσιο βίο, απέναντι στην πολιτική ζωή του τόπου». Εξέφρασε δε εκ νέου την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες της Δικαιοσύνης «πέρα και έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες».
«Περίεργη θεσμικά η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣτΕ και κατά μείζονα λόγο η συνάντηση με την εισαγγελέα κ. Ράικου. Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να αρνηθούν μια συνάντηση που ζητείται, το θέμα είναι γιατί επιδιώκεται από τον κ. Τσίπρα η δημιουργία εντυπώσεων που δυσκολεύουν το έργο της Δικαιοσύνης» σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώντο γιατί «ο κυβερνητικός εταίρος εκτίθεται», εκτός και αν «θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί προνομιακό χώρο της κυβέρνησης…», και το γραφείο Τύπου σχολίασε: «Είναι απολύτως κατανοητό για το ΠΑΣΟΚ να πανικοβάλλεται στο άκουσμα της λέξης “Δικαιοσύνη”. Οποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται».
• Την κατάπληξή του εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για μεταδοθείσες πληροφορίες από τηλεοπτικούς σταθμούς ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου εξέφρασε ενόχληση για τις σημερινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα και ζητά την επίσημη διάψευση της συγκεκριμένης «πληροφορίας».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=170118
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε