- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Το γερμανικό φάρμακο για την κρίση στην Ευρώπη
30/01/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
→Παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική της, η Μέρκελ επέμεινε στη λιτότητα, και την κατήγγειλε η Αριστερά ότι καταστρέφει τις χώρες του Νότου
Του Παντελή Βαλασόπουλου
Τους στόχους της νέας γερμανικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού –και στα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης– εξήγησε χθες στο γερμανικό Κοινοβούλιο η καγκελάριος Μέρκελ, στο πλαίσιο των πρώτων της προγραμματικών δηλώσεων. Κάποιοι από τους στόχους αυτούς είναι εδώ και καιρό γνωστοί και συνοψίζονται στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με αυστηρές πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας.
Αυτός, σύμφωνα με τη Μέρκελ, είναι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση και αυτός αποδίδει αποτελέσματα, όπως έγινε πριν από δέκα χρόνια για τη Γερμανία. Παράλληλα, όμως, έκανε σαφές πως στόχος της νέας γερμανικής κυβέρνησης είναι η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και ο έλεγχος των αγορών.
«Τον τελευταίο λόγο πρέπει να έχει το κράτος», είπε η Μέρκελ, η οποία έστειλε μήνυμα στους Νοτιοευρωπαίους, λέγοντας: «Πρέπει να κάνετε τα μαθήματά σας, όπως τα έκανε και τα κάνει η Γερμανία».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γκρέγκορ Γκίζι, του κόμματος της Αριστεράς, κατηγόρησε την καγκελάριο πως με την πολιτική της καταστρέφει τις οικονομίες και το σύστημα κοινωνικού κράτους στις χώρες του Νότου και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα.
Η Ανγκελα Μέρκελ δεν προέβη σε ειδική αναφορά στη χώρα μας και γενικότερα στα προβλήματα της ευρωζώνης, καθώς είναι φανερό πως η Γερμανία θέλει για την ώρα να κρατήσει χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Η ίδια υποστήριξε πως «η κρίση βρίσκεται για την ώρα υπό έλεγχο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν έχει οριστικά ξεπεραστεί».
Χαρακτήρισε τη Γερμανία οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, που θέλει να ηγηθεί, όχι για να την καταδυναστεύσει, αλλά για να τη βοηθήσει να εξέλθει από την κρίση. Πρόσθεσε δε πως «μακροπρόθεσμα, η Γερμανία θα είναι ισχυρή, μόνον εφόσον η Ευρώπη είναι ισχυρή».
Επέμεινε πως η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και οι μεταρρυθμίσεις είναι ο σωστός δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Και, για ακόμη μια φορά, έφερε ως παράδειγμα τη χώρα της «που πριν από δέκα χρόνια ήταν ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης». Και αναφερόμενη στις υπό κρίση χώρες, συμπλήρωσε «οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους, όπως το έκανε και το κάνει η Γερμανία».
Σε άλλη δε αποστροφή του λόγου της τόνισε πως «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά που παράγουμε».
Η Μέρκελ δήλωσε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να τεθούν κανόνες για τον έλεγχο των αγορών, ενώ επανέλαβε πως στόχος είναι η αλλαγή της δομής της ευρωζώνης, ώστε στο κοντινό μέλλον να υπάρξει μια «πραγματική ευρωπαϊκή οικονομική Ενωση».
Επίθεση Γκίζι
Λίγο αργότερα, η καγκελάριος δέχθηκε στροφή επίθεση από τον επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, που κατηγόρησε την κ. Μέρκελ πως όσα λέει δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι «όπως και στην Ιταλία, δύο τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη δημοκρατία».
Ο Γκίζι σημείωσε πως στη χώρα μας η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 60% και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, είπε ότι «και εσείς πήγατε στην Ελλάδα και τους είπατε να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο. Αυτό είναι αντι-ευρωπαϊκό». Κατέληξε δε πως η οικονομική πολιτική του Βερολίνου καταστρέφει την οικονομία και γκρεμίζει το κοινωνικό κράτος στη νότια Ευρώπη.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=170438
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε