- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μπιενάλε Θεσσαλονίκης: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

30/01/14 ART,ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ,ΘΕΜΑΤΑ

Αυλαία ρίχνει αύριο η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Ενας σύντομος απολογισμός επιβεβαιώνει την επιτυχία της. Πρώτα απ’ όλα κατάφερε να κινητοποιήσει το «δύσκολο» στα καλλιτεχνικά κοινό της πόλης αλλά και να καταξιωθεί πλέον ως μια από τις σημαντικές Μπιενάλε στην Ευρώπη.

 

Εχουμε και λέμε: πάνω από 50.000 άτομα την επισκέφτηκαν, 5.000 μαθητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα. Μουσεία και φορείς συνεργάστηκαν για το απαιτητικο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, που απλώθηκε από το Αλατζά Ιμαρέτ, το Γενί Τζαμί ώς το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό, το Αρχαιολογικό.

 

Μια διεθνούς φήμης επιμελήτρια, η Αντελίνα φον Φίρστενμπεργκ, ανέλαβε την κεντρική έκθεση. Πάνω από 200 καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της Γης ήρθαν για να δείξουν έργα τους. Πολλοί διευθυντές και επιμελητές μουσείων και αντίστοιχων διοργανώσεων του εξωτερικού την επισκέφτηκαν. Εγραψαν σημαντικά έντυπα: «Αrt Forum», «Corriere della Sera», «Frieze», «Art Tribune», «Il sole 24 ore», «Manifesto» κ.ά.

 

Αναμφίβολα έκανε πράξη τον τίτλο της: «Παλιές διασταυρώσεις-Make it New». Μια συνάντηση κορυφής της διεθνούς σύγχρονης τέχνης σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Ασίας, όπως ήταν και είναι η Θεσσαλονίκη.

 

Αύριο μας αποχαιρετάει με ένα μεγάλο «Ευχαριστώ», μια εγκατάσταση από στάχτη της Μαρίας Τσάγκαρη στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ που θα σκορπιστεί, αλλά σίγουρα κάτι αισιόδοξο θα μείνει. Και ελπίζουμε να οπλίσει με δύναμη τη διευθύντρια της διοργάνωσης και πρόεδρο του Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά, γιατί… τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

 

Στο οπλοστάσιό της είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του θεσμού μέχρι και το 2015 από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, καθώς η κρατική επιχορήγηση του μουσείου έχει κοπεί σχεδόν στο μισό (από 700 χιλ. ευρώ στις 500), δύσκολα θα αντεπεξέλθει όχι μόνο στην επόμενη διοργάνωση, αλλά και στην ποιότητα των εκθέσεών του και στις διεθνείς συνεργασίες.

 

Ο κίνδυνος για περικοπές στο πρόγραμμα και μείωση προσωπικού είναι ορατός. Κρίμα, γιατί το ΚΜΣΤ αποτελεί και θεματοφύλακα της, περιζήτητης στο εξωτερικό, συλλογής Κωστάκη με έργα ρωσικής πρωτοπορίας.

 

Παρή Σπίνου

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=170471