- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Δεν θα μας πεθάνετε»
31/01/14 ΕΛΛΑΔΑ
Κινητοποιήσεις στα ογκολογικά νοσοκομεία «Μεταξά» και «Αγιος Σάββας», με αίτημα την περίθαλψη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
«Είμαστε οι αυριανές ανασφάλιστες. Οταν αρρωστήσουμε, πού θα πάμε; Στα κοινωνικά ιατρεία θα πάμε, γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ». Η Γεωργία Οικονόμου είναι μία από τις 595 διαθέσιμες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που σε λιγότερο από τρεις μήνες, όπως μας είπαν, «θα βρεθούμε χωρίς δουλειά, χωρίς λεφτά, χωρίς υγεία – αυτή που ο Αδωνις μας λέει κατάμουτρα ότι “δεν είναι για όλους”».
Φωνάζοντας δυνατά «αυτός που περισσεύει είναι ο Σαμαράς», έδωσαν τον τόνο στη χθεσινή κινητοποίηση στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», μαζί με τον σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου, γιατρούς και εθελοντές σε κοινωνικά ιατρεία, γυναικείες οργανώσεις, το κίνημα «Δεν πληρώνω», τη συλλογική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος», στην οποία η αστυνομία απαγόρευσε να μαγειρέψει στο γνωστό τσουκάλι της!
Οι παρεμβάσεις σε «Αγιο Σάββα» και «Μεταξά» διοργανώθηκαν με βασικό αίτημα την περίθαλψη των ανασφάλιστων καρκινοπαθών. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι «στην Ελλάδα των μνημονίων λίγη σημασία έχει τελικά αν είσαι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος». Κι αν τυπικά οι ανασφάλιστοι αποκλείονται από την περίθαλψη (όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του «Αγίου Σάββα», Ν. Φαλδάμης, δεν υπάρχει καμία νομική πρόβλεψη για δωρεάν κάλυψή τους), πρακτικά αποκλείονται και οι ασφαλισμένοι, εξαιτίας πολύμηνων αναμονών και καθυστερήσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
«Εχουμε αποτύχει ως κοινωνία»
Και στα δύο ογκολογικά νοσοκομεία υπάρχουν τραγικές ελλείψεις: Στο «Μεταξά» απαιτούνται 13 ογκολόγοι και υπάρχουν μόλις 5, οι δύο ογκολογικές κλινικές έχουν συγχωνευτεί σε μία, είναι χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος, ενώ υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και στο τόνερ για εκτυπώσεις εξετάσεων στα ακτινολογικά! Ο «Αγιος Σάββας» λειτουργεί με το 1/3 του προσωπικού, τα υλικά έρχονται με το σταγονόμετρο, ενώ πρόσφατα έλειπε ακόμα και κλιβανιστής για αποστείρωση!
«Αν δεν μπορούμε να περιθάλψουμε τον ανασφάλιστο ή με οικονομικές δυσκολίες συνάνθρωπό μας, όταν εμφανίζει καρκίνο ή άλλη σοβαρή πάθηση, έχουμε αποτύχει ως κοινωνία και ως σύστημα υγείας. Περνάμε στη βαρβαρότητα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γιατρός Ευάγγελος Φιλόπουλος, διευθυντής της κλινικής μαστού του «Αγίου Σάββα». Περιγράφει τον Γολγοθά ανασφάλιστης 58χρονης, που έπρεπε να χειρουργηθεί για καρκίνο στους δύο μαστούς: «Επρεπε να υπογράψω την εισαγωγή της, μετά άλλοι τρεις γιατροί, μετά ο πρόεδρος, να το πάει στο υπουργείο, να το υπογράψει το ΚΕΣΥ, μετά ο ίδιος ο υπουργός… Πέρναγαν μήνες χωρίς αποτέλεσμα. Ομως σε δύο μήνες ο καρκίνος αλλάζει στάδιο…»
Τελικά η ασθενής χειρουργήθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ η διάγνωση είχε γίνει τον Αύγουστο. Αλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. «Η αρρώστια και η φτώχεια δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να σωπαίνεις μπροστά στις δολοφονίες», φώναξαν χθες οι δομές αλληλεγγύης, προτάσσοντας την αξία της ανθρώπινης ζωής στη λογιστική του θανάτου.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Διαμαρτυρία και στη Θεσσαλονίκη
Καταθέτοντας φακέλους ανασφάλιστων ασθενών που χρήζουν άμεσης θεραπείας στον διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Γιώργο Βέργουλα, δεκάδες εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρήθηκαν χθες για τη «βάρβαρη» πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας. «Τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι δεν έχουν δικαίωμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη», κατήγγειλαν οι γιατροί, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό ιατρείο, έχοντας στο πλευρό τους ασθενείς οι οποίοι καταφεύγουν καθημερινά για φάρμακα ή περίθαλψη στον χώρο της οδού Αισώπου. «Τα δημόσια νοσοκομεία είναι κλειστά εδώ και τρία χρόνια αφού, για να νοσηλευτεί σε αυτά ο ανασφάλιστος, πρέπει να πληρώσει το σύνολο του κόστους νοσηλείας και το σύνολο της φαρμακευτικής αγωγής, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά ποσά της τάξεως εκατοντάδων έως και χιλιάδων ευρώ», ανέφεραν έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ οι εθελοντές, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου απάντησε ότι δεν αφήνουν κανέναν χωρίς περίθαλψη: «Κανείς ανασφάλιστος που προσέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν φεύγει χωρίς να εξυπηρετηθεί. Αντιμετωπίζεται όπως όλοι οι πολίτες. Στα εξωτερικά ιατρεία θα πρέπει να πληρώσουν. Ομως και πάλι, δεν διώχνουμε κανέναν ασθενή που έχει ανάγκη. Πέρσι μόνο δαπανήθηκαν 850.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου για υλικά και νοσήλια που χρειάστηκαν ανασφάλιστοι πολίτες», δήλωσε ο κ. Βέργουλας.
Νίκος Φωτόπουλος
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=170816
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε