- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ενα δώρο με… αντίδωρο
03/02/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποφεύγει να το βαφτίσει μνημόνιο, αλλά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει δεσμεύσεις για την οικονομική βοήθεια 10-20 δισ. ευρώ από τους δανειστές
Των Κώστα Τσάβαλου, Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Πολύ λίγη σημασία έχει πώς θα «βαφτίσουν» το πακέτο νέων δεσμεύσεων που πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να πάρει νέα βοήθεια. Μπορεί η κυβέρνηση Ν.Δ.–ΠΑΣΟΚ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σταθεί δημοσκοπικά, να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει θέμα νέου… μνημονίου και ότι, αντίθετα, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου βγαίνουμε από το Μνημόνιο, ωστόσο η χώρα θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα δέσμια των «δανειστών».
Η τρόικα θα καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να δείξει «καλό πρόσωπο» και να υλοποιήσει το σύνολο των μέτρων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και να αναλάβει νέες δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια. Επί της ουσίας δεν πρόκειται να τείνει χείρα βοηθείας, της τάξης των 10-20 δισ. ευρώ στον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς να δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση, όποτε και αν προκύψει αυτή, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δανειστών.
Η κυβέρνηση Ν.Δ.–ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί, μάλιστα, ότι μέχρι να φτάσουν οι φορολογούμενοι στις εθνικές κάλπες θα έχει ξεχαστεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τα νέα μέτρα θα έχουν καμουφλαριστεί επιτυχώς ως «αναπτυξιακά» και θα μπορέσει να «πουλήσει» στο εκλογικό σώμα την «ελάφρυνση του χρέους» ως αποτέλεσμα των θυσιών που δεν πήγαν χαμένες.
Επί του παρόντος, τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει σ’υντομα η κυβέρνηση, καθώς εκκρεμεί και η εκταμίευση των 11 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο είναι:
Στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών–μεταρρυθμίσεων, οι περίπου 300 προτάσεις του ΟΟΣΑ «ανακηρύχθηκαν» ξαφνικά προαπαιτουμένο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και έναρξης των διαπραγματεύσεων. Η απορρύθμιση της αγοράς γάλακτος, των φαρμάκων, του ψωμιού και δεκάδων άλλων κλάδων ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των μνημονιακών υποχρεώσεων, οι οποίες εκτείνονται από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τους φόρους υπέρ τρίτων.
Ετσι, το ζύγι στο ψωμί απέκτησε την ίδια βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις με τις ομαδικές απολύσεις, τους φόρους υπέρ τρίτων, τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και άλλες 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την αποδόμηση της αγοράς εργασίας, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ρυθμίσεις για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
Επιπλέον, οι δανειστές επιμένουν και σε άλλα μέτρα, όπως η περικοπή των υψηλών συντάξεων –χωρίς να προσδιορίζουν από ποιο ποσό και πάνω μια σύνταξη θεωρείται υψηλή– ενώ θέτουν μετ’ επιτάσεως επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, καθώς υπολογίζουν ότι οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ το 2014. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι απώλειες περιορίζονται στα 50 εκατ. ευρώ. Η τρόικα δεν έχει ανάψει ακόμα το «πράσινο φως» για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος, που αρχικά είχε τεθεί, για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι θα υπάρξει απόκλιση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.
Οι δανειστές επιμένουν στην άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, η οποία όμως, αν προχωρήσει, θα δημιουργήσει νέα «μαύρη τρύπα» 800 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις αλλά και στη μελλοντική «ανταπόκριση» των δανειστών στην ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας παίζουν τα «δίδυμα κενά»: το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό. Για το πρώτο, η τρόικα επιμένει ότι είναι τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ φέτος και άλλα 3 δισ. ευρώ το 2015. Για το δεύτερο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν για περίπου 11 δισ. ευρώ από το τέλος Ιουνίου του 2014 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.
■ Για το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναμένεται να συζητήσουν στη σημερινή τους συνάντηση οι Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος με τους συναρμόδιους υπουργούς και στη συνέχεια οι δυο τους θα επεκταθούν εφ’ όλης της ύλης.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=171418
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε