- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κοινό μέτωπο υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου

05/02/14 ART

Η κατάργησή της θα πλήξει τον πυρήνα του πολιτισμού μας, τόνισαν όλοι – ακόμα και ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δεν συμφωνεί με τη σχετική πρόταση του ΟΟΣΑ. Ο μόνος που υποστήριξε ότι είναι προς όφελος του καταναλωτή-αναγνώστη ήταν ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης

 

Της Παρής Σπίνου

 

Εχουμε συνηθίσει οι πολιτικοί διαφορετικών κομμάτων να διαφωνούν μεταξύ τους σε όλα, να όμως που συμφωνούν σε ένα θέμα: στη διατήρηση της ενιαίας τιμής βιβλίου. Τον τελευταίο καιρό πλήθος ερωτήσεων έχουν κατατεθεί στη Βουλή από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στην απελευθέρωση της αγοράς και την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίων, που ισχύει για τα δύο πρώτα χρόνια από την κυκλοφορία τους. Βασίζεται δε σε μια μελέτη του ΟΟΣΑ που εξισώνει τα βιβλία με το γάλα, το ψωμί και άλλα προϊόντα.

 

Υπάρχει όμως κοινό μέτωπο συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοπωλών και πολιτικών κατά της κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου. Με τον Κωστή Χατζηδάκη διαφωνεί ακόμα και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Ο υπουργός Πολιτισμού είναι υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής βιβλίου», τόνισε ο εκπρόσωπός του, Φώτης Απέργης, σε εκδήλωση που έγινε χθες στον «Ιανό». «Οι δύο υπουργοί συζητούν σήμερα το θέμα και αύριο ο Π. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με εκπροσώπους του χώρου του βιβλίου. Η κυβερνητική πολιτική δεν είναι δεδομένη για το συγκεκριμένο θέμα».

 

Σύμβουλος του υπουργού σε θέματα πολιτισμού και ο Δημοσθένης Δαβέττας, μίλησε με την ιδιότητα του συγγραφέα: «Θα εισηγηθώ υπέρ της διατήρησης της ενιαίας τιμής», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η απελευθέρωση θα ευνοήσει ιδιαίτερα τα μπεστ σέλερ, ενώ τα ποιοτικά βιβλία θα μείνουν στα ράφια. Η Φωτεινή Πιπιλή ως μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επέμενε πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου το θέμα να πάει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. «Είμαι υπέρ της απελευθέρωσης σε ό,τι έχει σχέση με τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ωστόσο το βιβλίο αντιπροσωπεύει διαφορετικές αξίες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο».

 

Την ενιαία τιμή βιβλίου που βοηθάει να επιβιώσουν τα μικρά βιβλιοπωλεία υπερασπίστηκαν ακόμα ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, οι εκδότες Θανάσης Ψυχογιός και Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ), η Αντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), ο Γιάννης Κακουλίδης (ΔΗΜΑΡ), ο Θύμιος Δρόσος (Νέα Μέρα). Ο (ανεξάρτητος πλέον) Πέτρος Τατσόπουλος έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών του «φιλελευθερισμού» που τη διατηρούν και την υπερασπίζονται.

 

Στο πάνελ της συζήτησης με θέμα «Γιατί χρειάζεται η ενιαία τιμή βιβλίου», ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος και ο εκδότης Στέφανος Πατάκης περιέγραψαν το δραματικό τοπίο που θα διαμορφωθεί στον χώρο του βιβλίου εάν καταργηθεί. Μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα πλήξει από τον συγγραφέα και τον μεταφραστή, τον εκδότη και τον βιβλιοπώλη έως τον αναγνώστη.

 

«Το βιβλίο είναι κιβωτός της γλώσσας μας. Κρίμα, με μια απερίσκεπτη απόφαση να καταστραφεί ο πυρήνας του πολιτισμού μας», τόνισε ο Τ. Θεοδωρόπουλος. Ο Στ. Πατάκης πρόσθεσε πως αν αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση, τα βιβλία θα ακριβύνουν: «Οι εκδότες θα ανεβάσουν τη λιανική τιμή προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν έκπτωση στα σουπερμάρκετ. Επομένως, τη ζημιά θα την πληρώσουν τα βιβλιοπωλεία και οι αναγνώστες».

 

Εκ των ομιλητών του πάνελ «μαύρο πρόβατο» αναδείχτηκε ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης της τιμής των βιβλίων. «Αν δοθεί στους εκδότες και στους βιβλιοπώλες ελευθερία, τότε θα βρουν τρόπους να κάνουν τις επιχειρήσεις τους κερδοφόρες και τον κόσμο να διαβάσει». Ανέφερε δε το Amazon, όπου ο ίδιος αγοράζει, φτηνά, βιβλία που αντέχουν στον χρόνο.

 

«Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το ξένο βιβλίο», αντέταξε ο Στ. Πατάκης. «Εμείς πληρώνουμε τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα, που επιπλέον βγάζει περισσότερες σελίδες κι αυτό σημαίνει περισσότερο χαρτί. Ασφαλώς δεν απευθυνόμαστε σε τεράστιο αναγνωστικό κοινό όπως το αγγλόφωνο. Επιπλέον, ξοδεύουμε τεράστια ποσά για δικαιώματα στο εξωτερικό».

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=172095